Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:55 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanț Poliția de Frontieră Cele mai multe produse susceptibile a fi contrafăcute descoperite în porturile maritime din judeţul Constanţa (GALERIE FOTO)

ro

27 Jul, 2024 10:49 693 Marime text
Sursa galeriei foto: Poliția de FrontierăÎn primul semestru al anului, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se în special în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

Potrivit Poliției de Frontieră, în urma acestor acțiuni, în primele șase luni ale anului, polițiștii de frontieră au constatat 297 fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală. Astfel, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - au depistat bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate, după cum urmează:
  • 188.000 bucăți articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
  • 103.000 bucăți jucării
  • 70.000 perechi încălțăminte;
  • 87.000 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 31.000 bucăți articole de marochinărie;
  • 24.000 bucăți ochelari de soare.

Bunurile, în valoare toată de peste 130 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Din analiza fenomenului infracţional, în continuare rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:           
  • China-România - produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.
  • Turcia-România - produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport - autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu dețin documente de proveniență pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou și nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile).

„Precizăm că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piaţă a unora autentice, acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate“ -au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.



CAZURI SEMNIFICATIVE

Ultimul caz a fost înregistrat în data de 25.07.2024, în jurul orei 23:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, când s-a prezentat pentru a intra în țară un autocar, ce aparține unei firme de transport persoane, condus de un cetățean turc.

Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră români și bulgari a descoperit, în cala autocarului, cantitatea de 455 de articole de parfumerie, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute, ce aparțineau unui pasager, cetățean turc.

Bunurile, în valoare de peste 90.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză, față de pasagerul, în vârstă de 40 de ani, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Amintim și de cazul înregistrat în data de 03.07.2024 la Garda de Coastă. Polițiștii de frontieră împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor aflate în două containere sosite din China, având ca destinație o societate comercială din Ucraina.


Astfel, au fost descoperite aproximativ 6.800 perechi încălțăminte sport, inscripționate cu numele unor firme cunoscute, în valoare totală de 16.000.000 lei (3,2 milioane de euro), susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală.

Întreaga cantitatea de bunuri a fost ridicată de către autoritatea vamală și lăsată în custodia declaranților vamali pe bază de proces-verbal, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propuse masurile legale.

De menționat este și cazul din 05.07.2024. În jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Ruse, s-a prezentat pentru a intra în un cetățean turc, în vârstă de 44 de ani, aflat la volanul unui autocamion ce transporta vată minerală de la o societate din Turcia pentru România.

Cu ocazia efectuării controlului de frontieră asupra mijlocului de de transport, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră români și bulgari a descoperit, în compartimentul marfă, peste 2.000 de bunuri constând în articole de de parfumerie, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, care prezentau suspiciuni de contrafacere. 

Produsele, în valoare totală de aproximativ 900.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca bunuri de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, iar în cauză, față de șoferul turc, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Citește și: 

Parfumuri susceptibile a fi contrafăcute descoperite de jandarmii din Constanța (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii