Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocul Național Sindical, despre moartea celor doi scafandri de la Eforie Nord

ro

15 Apr, 2021 16:13 1987 Marime text
  • Pe data de 9 aprilie 2021, doi scafandri au disăpărut în apele mării în timp ce supravegheau lucrările de nisipare a plajei din Eforie Nord. Victimele nu au mai putut fi salvate de cadrele medicale, decedând în urma unui stop cardio-respirator.
Blocul Național Sindical face un scurt istoric al șirului de evenimente ce au dus la moartea celor doi scafandri:

 - „22.11.2018 – Administratia Bazinală de Apă DOBROGEA LITORAL lansează prin SEAP anunt de licitație pentru Servicii de monitorizare a biodiversității și a caltății apei pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere – faza II (2014-2020)”  în etapa anteconstrucție.
- Caietul de sarcini conține prevederi contrare normelor legale specifice în vigoare în ceea ce privește certificările tehnice și profesionale, în ceea ce privește acreditările posibilelor firme participante, cât și în ceea ce privește personalul calificat al acestora.
- Odata cu lansarea anunțului public firmele interesate să participe în competiție încep documentarea și se adresează singurei entități din România, care poate să clarifice condițiile legale în baza cărora se pot desfășura activități de natură comercială sub apă pe teritoriul României, și anume Centrul de Scafandri (UM 02145 Constanța) care, conform legii, este și organ unic de brevetare a scafandrilor, de autorizare și inspectare a activităților subacvatice cu scafandri. Prin comunicările scrise, clarifică celor interesați faptul că sunt interzise lucrările sub apă dacă firmele care doresc să le efectueze nu îndeplinesc condițiile de lucru prevăzute în normele specifice.
- Pentru că lumea firmelor calificate pentru a putea face aceste activități pe teritoriul României este extrem de mică, ceea ce presupune și un areal uman restrâns calificat în acest domeniu, în urma unor cercetări sumare, afiliatul nostru, Asociatia Nationala a Scafandrilor Profesionisti și Salvamarilor din Romania, singura structură profesională afiliată EDTC, identifică încrengătura de relații care a stat la baza elaborării și ridicării unui caiet de sarcini neconform. 
- Mai mult, în adresa către DNA Constanța, colegii mei atrag atenția asupra gravității situației întrucât consecințele derulării acelui contract în condițiile prezentate pe SEAP riscau să aibă ca și consecințe accidente ce puteau surveni operând cu scafandri fără calificare adecvată sau cu companii care nu respectă condițiile tehnice de îndeplinire a acestei activități, cât și riscul pierderii de fonduri europene alocate acestei lucrări. 
- DNA Serviciul Teritorial Constanța citează pe Secretarul General al ANSSPSR, în data de 10.03.2020, în calitate de martor, unde este audiat timp de trei ore și unde acesta răspunde tuturor întrebărilor care au fost adresate. 
- În luna iunie 2020, este adjudecată licitația de către o asociere care cuprinde exact firma menționată în adresa colegilor mei din ianuarie 2020. 
- În 9 iulie, afiliatul nostru se adresează din nou DNA Constanța solicitând să i se comunice dacă s-a deschis vreun dosar penal pe speța formulată în 2020, dacă s-au întreprins cercetări în cauză și care este stadiul acestora și dacă a fost luată vreo măsură în cauza respectivă, întrucât se adeveriseră până la urmă informațiile cu circa șase luni în urmă. Această solicitare nu a primit nici un fel de răspuns până în prezent.”


Reprezentanții Blocului Național Sindical precizează că, dintr-o investigație de presă, s-au descoperit și mai multe nereguli. 

„Dintr-o investigație de presă descoperim că Autoritatea Națională Apele Române, în 14.10.2019, solicitase un punct de vedere tehnic din partea UM 02145 și era la cunoștință cu faptul că acele condiții din caietul de sarcini erau neconforme și nelegale.Odată adjudecată licitația, asocierea care cuprinde firma câștigătoare nu face nici măcar un pas în ideea de a-și acoperi vulnerabilitățile prin întreprinderea unor demersuri în vederea respectării prevederilor legale”.


Citește și: Scafandri, morți după ce au fost scoși inconștienți din mare! Supravegheau lucrările de nisipare a plajeiCine sunt victimele de la Eforie. Un tânăr profesor din Iași și un scafandru din MangaliaS-a stabilit cine va instrumenta dosarul celor doi scafandri morți la Eforie

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii