Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocul Poppa, clădire emblematică din centrul municipiului Constanța, se vinde. Prețul redus la 2,5 milioane de euro

ro

12 May, 2024 17:00 6810 Marime text
  • O nouă clădire istorică din Constanța se vinde. Este vorba despre Blocul Poppa, situat pe pe strada Ștefan cel Mare nr. 17 din municipiul Constanța.
  • Edificat în anul 1940, pe un teren de 897 mp, imobilul are o surprafață construită de 3.000 mp.
  • Datorită prosperității dobândite în urma carierei maritime și în afaceri, Gheorghe Poppa ia inițiativa investițiilor imobiliare, din care face parte și blocul Art Deco ce-i poartă numele, din Ștefan cel Mare nr. 17. 

Situat pe strada Ștefan cel Mare nr. 17 din municipiul Constanța, Blocul Poppa se vinde pentru suma de 2,5 milioane de euro, prețul fiind redus de la 2,8 milioane de euro, potrivit unui anunt postat pe sothebysrealty.ro. 

În prezent, la unul dintre etajele blocului Poppa se află sediul SLSIP - Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa.

În afară de apartamente, Blocul Poppa dispune de spații comerciale și garaje, care prezintă elemente din Art Deco, specifice perioadei interbelice în care a fost ridicat. Edificat în anul 1940, pe un teren de 897 pm, imobilul are o surprafață construită de 3.000 mp. 

Clădirea  se află la 350 de metri de Plaja Modern și are 9 apartamente, din care două la mansardă, două spații comerciale la parter şi un garaj cu 30 locuri de parcare. 
 
Imobilul are o structură S+P+3E+M și prezintă elemente din registrul Art Deco, specific perioadei interbelice în care a fost construit. Influențele arhitecturale ale noului stil, ajuns la apogeu în anii ’30 în America, au pătruns cu rapiditate în Constanța, grație liniei transatlantice regulate dintre portul de la Marea Neagră și New-York.

Clădirea se distinge prin fațada simetrică, marcată de un joc armonios de plinuri și goluri. Silueta expresivă se datorează terminației superioare, cu retrageri de nivel – terase și pergole acoperite de olane, specifice caselor tradiționale din Dobrogea. Regula de trei specifică Art Deco-ului se regăsește în feroneriile decorative ale ușii de la intrare. Apartamentele păstrează elemente originare, caracteristice perioadei: pardoselile placate cu mozaic și parchet din lemn masiv, tocăria ușilor și ferestrelor, feroneria decorativă, obloanele din lemn. Scara interioară are o suplețe aparte, iar feroneria ce ornează luminatorul reia motivele decorative ale ușii de intrare.

Poziționarea ultracentrală - la 350 m de Plaja Modern, suprafața amplă, starea structurală a clădirii și mixul de utilizare, respectiv 9 apartamente, din care două la mansardă ce se pot transforma într-un spectaculos penthouse, două spații comerciale la parter și garaj cu 30 locuri de parcare, creează premisele unei investiții de succes, prin închirierea sau vânzarea unităților componente.


 În anii ’20 Gheorghe Poppa se lansează în afaceri de comerț și industrie 



La 1879, orașul nu depășea la nord actualul Parc Arheologic, fiind constituit din străzi și străduțe grupate în jurul Pieței Independenței (numită Ovidiu în 1963). Anton Alexandridi, primul primar al Constanței, decide în 1880 să extindă limitele urbei prin crearea unui nou cartier, care cuprindea și actualele străzi Cuza Vodă și Ștefan cel Mare (denumită atunci Mangaliei). În același an, se creează primul bulevard din Constanța, Bulevardul Elisabeta Doamna. 

Pentru extinderea orașului spre nord și nord-vest, s-au acordat loturi pentru case la preţuri foarte mici, multe preluate de negustorimea locală, deoarece prefectul Remus Opreanu hotărâse la finalul anului 1879 mutarea oborului în spaţiul dintre strada Cărămidari şi Grădina Publică (zisă şi Beledie sau Belidie), la capătul dinspre mare al străzii Mangaliei (Ştefan cel Mare). 

Devenită o arteră comercială importantă, strada s-a dezvoltat, aici ridicându-se numeroase case, prăvălii și hanuri. Recensământul proprietăţilor din 1884 arată că aici se aflau „62 de case cu un etaj şi 3 cu mai multe”. 

Între hanurile din fosta stradă Mangaliei se număra și Hanul Periclia, cumpărat în 1921 de Gheorghe Poppa. Pe locul acestuia, a construit proprietatea, între 1936-1940. Clădirea s-a făcut respectând normele de construcție nemțești, reper la acea vreme. 

Gheorghe Poppa, originar din Săcele, județul Brașov, a plecat în tinerețe din locurile natale spre Constanța, pentru a se angaja ca mus pe vas. Cariera lui pe mare a fost fulminantă, ajungând la gradul de comandant în marina comercială britanică, la Lloyd Branch Trieste. În perioada 1899-1902 a participat la Războiul Burilor, conflict armat în care Imperiul Britanic s-a confruntat cu burii (coloniști olandezi din Africa de Sud). 

După Primul Război Mondial, s-a stabilit pe uscat și a fost comandant al Portului Constanța timp de doi ani. În anii ’20 Gheorghe Poppa se lansează în afaceri de comerț și industrie. A deținut fabrici de cărămidă, cherestea și s-a ocupat de exportul grânelor. 

Datorită prosperității dobândite în urma carierei maritime și în afaceri, Gheorghe Poppa ia inițiativa investițiilor imobiliare, din care face parte și blocul Art Deco ce-i poartă numele, din Ștefan cel Mare nr. 17. 

Surse

Marian Moise, „Constanța veche – restituiri necesare”, Editura Menora, Constanța, 2001; 

Viorel Ovidiu Lipovan, Gabriel Octavian Nicolae, „Constanța Remember 1895-1945”, Editura Ovidius University Press, Constanța, 2010 


PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:


Situată în apropierea Cazinoului Constanța: Casa Adam Cotula, deținuită odinioară de un demnitar al Comisariatului României de la Constantinopol, se vinde

Afaceri Constanța: Hotelul Infinity, situat în Mamaia Nord, își caută proprietari noi. Unitatea de cazare poate fi cumpărată cu peste un milion de euro

Grand Hotel din Constanța își caută un nou proprietar. Unitatea de cazare se vinde cu 1,1 milioane de euro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii