Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:02 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Blocurile de pe Tomis ameninţă iar Primăria Constanţa nu se lasă, vrea să „salveze“ PUZ-ul care fusese anulat de instanţă (galerie foto)

ro

19 May, 2016 00:00 3990 Marime text


În urmă cu mai puţin de trei luni, cotidianul ZIUA de Constanţa anunţa o premieră pentru oraşul de la malul mării. O asociaţie de proprietari obţinuse în instanţă anularea unui act administrativ. Mai precis, a Hotărârii de Consiliu Local Municipal nr. 52/30.01.2012, prin care au fost aprobate modificările propuse printr-un Plan Urbanistic Zonal de un investitor privat ce dorea să construiască două blocuri peste drum de parcul din Tomis II. Aici, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, o pancartă anunţa, vara trecută, intenţia privind edificarea a două noi blocuri de câte şapte nivele pe spaţiu verde, chiar în faţa unor blocuri de câte patru etaje. Iniţiativa îi aparţinea Elenei Apostol, care a iniţiat un Plan Urbanistic de Detaliu, solicitând locatarilor din zonă să îşi exprime opinia cu privire la acest proiect. Ceea ce s-a şi întâmplat.
 
Însă minunea nu a durat nici măcar trei luni, municipalitatea nefiind de acord să protejeze acel spaţiu verde. Astfel, a fost declarat apel împotriva sentinţei dictate de Tribunalul Constanţa. Pe 11 aprilie a fost înregistrat recursul la Secţia a II-a Civilă a Curţii de Apel Constanţa. Deocamdată, nu a fost stabilit un prim termen de judecată în acest caz.
 
Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea viceprimarului cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, cu privire la acest recurs. În acest sens, i-am trimis un SMS. Dacă ne va răspunde, vom publica ulterior punctul său de vedere.
 
Amintim că acest PUZ a fost foarte controversat la vremea respectivă. Astfel, la dezbaterea publică organizată la sediul Primăriei Constanţa, participanţii şi-au exprimat vehement dezacordul cu privire la cele două construcţii. Mai mult, ei au atacat în instanţa de contencios administrativ şi fiscal, cerând anularea unui act administrativ, adică a Hotărârii de Consiliu Local Municipal nr. 52/30.01.2012. Aşa cum ne-am aşteptat, această hotărâre a fost „sărită“ atunci când hotărârile adoptate în şedinţa din 30 ianuarie 2012 au fost postate pe site-ul Primăriei, aşa cum prevede legea. Dar din minuta şedinţei reiese că era vorba despre aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal care, cel mai probabil, cuprindea şi zona studiată ulterior, la iniţiativa Elenei Apostol, prin PUD.
 
Planul Urbanistic de Detaliu stabileşte normele la nivelul unui subteritoriu, al unei străzi, al unei pieţe sau al unui grup de terenuri, fiind documentul care specifică parametrii în care se poate realiza o construcţie. PUD-uri se întocmesc şi în cazul în care investiţia preconizată diferă de prevederile Regulamentului Local de Urbanism. PUD-ul este, de fapt, documentul consultat de comisia de urbanism atunci când se solicită un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construire.
 
Locatarii din Asociaţia de Proprietari A2 nu au acceptat ca, prin ridicarea noilor construcţii, să le fie afectate însorirea şi intimitatea şi să fie expuşi la o supraaglomerare a zonei, astfel că s-au adresat imediat Tribunalului Constanţa. Deşi soluţia dată le-a fost favorabilă, cealaltă parte a declarat recurs, astfel că oamenii nu pot răsufla încă uşuraţi.



 
Avocatul Ion Stelian Cristian a postat, la vremea primei victorii, pe pagina sa de Facebook, faptul că Asociaţia de Proprietari A2 ar fi blocat prin instanţă un proiect imobiliar de construire a unui bloc de şapte etaje pe spaţiul verde din faţa unui bloc de patru etaje, de pe bulevardul Tomis, vizavi de Capela Militară, reuşind anularea PUZ-ului în baza căruia începuse acest proiect.
 
„Legenda spune că n-are rost să te lupţi cu Primăria şi cu rechinii imobiliari, pentru că n-ai nicio şansă împotriva lor. Bazându-se pe această legendă, constănţenii au stat în pasivitate ani de-a rândul şi au privit resemnaţi cum le dispar spaţiile verzi din ansamblurile de locuit şi din parcuri, iar în locul lor răsar betoane. O noua sentinţă a Tribunalului Constanţa distruge încă o dată acest mit şi demonstrează că implicarea oamenilor nu rămâne fără urmări. Ambiţia şi consecvenţa Asociaţiei de Proprietari A2 au blocat un proiect imobiliar de construire a unui bloc de şapte etaje pe spaţiul verde din faţa unui bloc de patru etaje, pe bulevardul Tomis, vizavi de Capela Militară, reuşind anularea PUZ-ului în baza căruia începuse acest proiect. Urmează recursul, însă sunt optimist şi cred că sentinţa va fi menţinută“, se arată pe pagina de Facebook a avocatului.
 
„Soluţia instanţei este dulce-amară pentru mine: dulce pentru că este corectă şi dă dreptate celor mulţi şi fără mijloace materiale în lupta cu o administraţie care funcţionează după cum dictează interesele celor puţini, dar extrem de potenţi financiar; amară pentru că îmi dovedeşte o dată în plus că adevărata cauză a dispariţiei spaţiilor verzi din oraş şi a delirului urbanistic care ne-a cuprins o reprezintă lipsa de reacţie a oamenilor mioritici, care asistă impasibili cum li se fură patrimoniul public, aerul, soarele, spaţiile verzi... Într-un fel, ne merităm soarta, pentru că am permis unor aventurieri să ne conducă oraşul o perioadă îngrozitor de mare de timp. Şi l-ar mai fi condus încă nişte decenii...“, se mai arată pe pagina de Facebook a lui Ion Stelian Cristian.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii