Decizie istorică pentru Constanța Instanța a anulat un PUZ. Un spațiu verde, salvat de la betonare (document + galerie foto)
Decizie istorică pentru Constanța: Instanța a anulat un PUZ. Un spațiu verde, salvat de la betonare (document
20 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
22783
Marime text
Peste drum de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, o pancartă anunța vara trecută intenția privind edificarea a două noi blocuri de câte şapte nivele pe spaţiu verde, chiar în faţa unor blocuri de câte patru etaje. Intenția îi aparținea Elenei Apostol, care a iniţiat un Plan Urbanistic de Detaliu, solicitând locatarilor din zonă să îşi exprime opinia cu privire la acest proiect. Ceea ce s-a și întâmplat.
La dezbaterea publică organizată la sediul Primăriei Constanța, participanții au arătat că se opun vehement celor două construcții. Mai mult, ei au atacat în instanța de contencios administrativ și fiscal cerând anularea unui act administrativ, adică a Hotărârii de Consiliu Local Municipal nr. 52/30.01.2012. Așa cum ne-am așteptat, această hotărâre a fost „sărită“ atunci când hotărârile adoptate în ședința din 30 ianuarie 2012 au fost postate pe site-ul Primăriei, așa cum prevede legea. Dar din minuta ședinței reiese că era vorba despre aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal care, cel mai probabil, cuprindea și zona studiată ulterior, la inițiativa Elenei Apostol, prin PUD. Planul Urbanistic de Detaliu stabileşte normele la nivelul unui subteritoriu, al unei străzi, al unei pieţe sau al unui grup de terenuri, fiind documentul care specifică parametrii în care se poate realiza o construcţie. PUD-uri se întocmesc şi în cazul în care investiţia preconizată diferă de prevederile Regulamentului Local de Urbanism. PUD-ul este, de fapt, documentul consultat de comisia de urbanism atunci când este cerut un Certificat de Urbanism sau o Autorizaţie de Construire.
Locatarii reuniți în Asociaţia de proprietari A2 nu au acceptat ca, prin ridicarea noilor construcţii, să le fie afectate însorirea şi intimitatea şi să fie expuşi la o supraaglomerare a zonei, astfel că s-au adresat imediat Tribunalului Constanța. Ieri, instanța a dispus admiterea în parte a cererii formulate de Asociaţia de Proprietari A2 în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Totodată, judecătorii au dispus anularea parţială a HCLM nr.52/30.01.2012, respectiv în ceea ce priveşte aprobarea PUZ pentru zona ZRL5c lot 1 şi 2. Decizia nu este definitivă.
În anul 2008, ZIUA de Constanţa nota faptul că, în apropierea Spitalului Judeţean, pe o bucată de pământ pe care toată lumea o ştie ca fiind spaţiu verde, aveau să se ridice două blocuri cu câte 13 etaje. Beneficiara impresionantei lucrări era aceeaşi Elena Apostol, care depusese la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentele pentru obţinerea unui aviz de mediu. Acelea arătau că, în conformitate cu certificatul de urbanism nr. 159 din 16 ianuarie 2007, emis de Primăria Constanţa, se ajunsese în faza de „PUZ parţial“. „Acest tip de plan este inexistent în documentaţiile de specialitate din domeniul urbanismului, fiind un hibrid între PUD şi PUZ“, se mai specifica în actele depuse la APM. De asemenea, se mai prezentau şi o serie de disfuncţionalităţi, printre care faptul că pe amplasament nu există reţele edilitare. O altă problemă descrisă era lipsa locurilor de parcare, pentru care ar fi trebuit să se recurgă la amenajarea unora subterane. „Însă, în cazul amplasării unei clădiri în zona blocului A2, între blocurile TS2 şi TS3, se vor asigura două nivele de subsol cu parcaje subterane cu capacitatea maximă de 22 de locuri“, se arăta în documentele de la acea dată.
Avocatul Ion Stelian Cristian a postat pe pagina sa de Facebook faptul că Asociaţia de proprietari A2 ar fi blocat prin instanţă un proiect imobiliar de construire a unui bloc de şapte etaje pe spaţiul verde din faţa unui bloc de patru etaje, de pe bulevardul Tomis, vis-a-vis de Capela Militară, reuşind anularea PUZ-ului în baza căruia începuse acest proiect.
„Legenda spune că n-are rost să te lupţi cu primăria şi cu rechinii imobiliari pentru că n-ai nicio şansă împotriva lor. Bazându-se pe această legendă constănţenii au stat în pasivitate ani de-a rândul şi au privit resemnaţi cum le dispar spaţiile verzi din amsamblurile de locuit şi din parcuri, iar în locul lor răsar betoane. O noua sentinţă a Tribunalului Constanţa distruge încă o dată acest mit şi demonstrează că implicarea oamenilor nu rămâne fără urmări. Ambiţia şi consecvenţa Asociaţiei de proprietari A2 au blocat un proiect imobiliar de construire a unui bloc de 7 etaje pe spaţiul verde din faţa unui bloc de 4 etaje, pe bd. Tomis, vis-a-vis de Capela Militara, reuşind anularea PUZ-ului în baza căruia începuse acest proiect. Urmează recursul, însă sunt optimist şi cred că sentinţa va fi menţinută“, se arată pe pagina de Facebook a avocatului.
„Soluţia instanţei este dulce-amară pentru mine: dulce pentru că este corectă şi dă dreptate celor mulţi şi fără mijloace materiale în luptă cu o administraţie care funcţionează după cum dictează interesele celor puţini dar extrem de potenţi financiar; amară pentru că îmi dovedeşte o dată în plus că adevărata cauză a dispariţiei spaţiilor verzi din oraş şi a delirului urbanistic care ne-a cuprins o reprezintă lipsa de reacţie a oamenilor mioritici, care asistă impasibili cum li se fură patrimoniul public, aerul, soarele, spaţiile verzi... Într-un fel ne merităm soarta pentru că am permis unor aventurieri să ne conducă oraşul o perioadă îngrozitor de mare de timp. Şi l-ar mai fi condus încă nişte decenii...“, se mai arată pe pagina de Facebook a lui Ion Stelian Cristian.
Revenind însă la terenul pe care urmează să fie construite blocurile, trebuie precizat că acestea fac parte din celebra moştenire a boierului Jules Movilă. În rechizitoriul procurorilor DNA, cazul retrocedării Movilă este denumit „modul de operare D“, în care sunt învinuiţi următorii: Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Bogdan Ghiţulescu, Cristina Talpău, Aurel Jean Andrei, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Viorel Pană, Cristina Budei, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa. În fapt, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA.
Terenuri în compensare, în buricul târgului
Prin Dispoziţia nr. 1344 din 31 mai 2004 privind respingerea cererii de restituire în natură şi oferta privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, respingea solicitarea formulată de notificatoarea Yvonne Movilă prin procurist Georgică Giurgiucanu, în baza contractului de mandat nr. 4991/17.10.2001 al autorului Jules Movilă, drepturile izvorând din notificare fiind cesionate către Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA, Mihai Camboianu, deoarece imobilul nu putea fi restituit în natură. Astfel, s-a stabilit ca valoare echivalentă parţială suma de 5.731.002 euro, constând în bunuri de aceeaşi natură, în compensare. Astfel, nu mai puţin de 44 de parcele de teren, reprezentând 82.554 de metri pătraţi, au fost restituite în compensare beneficiarilor Georgică Giurgiucanu (22,05%), Maria Mariuţa (14,7%), Cristian Borcea (12,25%), SC Habitat şi Ambient SA (50%) şi Mihai Camboianu (1%), care deţineau terenul în suprafaţă indiviză. Astfel, cei cinci au devenit coproprietari inclusiv ai celor două parcele de „teren liber din bulevardul Tomis, bloc A2, lotul 1 şi lotul 2“, având suprafaţa de 367 mp, respectiv 394 de metri pătraţi, şi o valoare estimată la 120 de euro/mp. Amintim că documentul este datat 31 mai 2004. Pe 10 iunie, au intrat de drept în posesia terenurilor, iar pe 3 decembrie, a intervenit un contract de partaj voluntar, prin care fiecare dintre coproprietari a luat o parte dintre terenuri.
Borcea şi Giurgiucanu, proprietari
În acelaşi an, pe 8 decembrie, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa (prin mandatar Gabriel Bălan), Cristian şi Mihaela Mariana Borcea (prin mandatar Gabriel Bălan) au vândut către Elena Apostol cele două loturi de teren de pe bulevardul Tomis, din zona blocului A2, pentru suma de 49.465 de dolari. Astfel a intrat Elena Apostol în posesia întregului teren pentru care a iniţiat Planul Urbanistic de Detaliu. Mai bine de zece ani, a deţinut integral terenul, însă, pe 25 februarie, Elena Apostol a încheiat cu firma Eclissis Intermed un contract de vânzare prin care vinde dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 394 de metri pătraţi, lot 2, pentru suma de 260.000 de euro. Adică 660 de euro pe metru pătrat, acelaşi teren care, în 2004, valora 120 de euro pe metru pătrat. În documentul de vânzare se precizează că, odată cu transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului, vânzătorul transmite cumpărătorului toată documentaţia emisă de unităţile administraţiei publice cu privire la acest imobil (Certificat de Urbanism, autorizaţii, PUD, PUZ etc.), precum şi toate ce decurg din acestea. Cumpărătorul, firma Eclissis Intermed SRL, a fost reprezentat de administratorul societăţii, Tănase Calagiu.
Aşadar, deşi iniţiatorul PUZ-ului apare ca fiind Elena Apostol, doar un bloc din cele două propuneri se va afla în proprietatea sa, celălalt va fi proprietatea firmei Eclissis Intermed SRL.
Alte încercări ale Elenei Apostol
Revenind însă la solicitantul Elena Apostol, aceasta a obţinut şi în anul 2013 două certificate de urbanism de informare - nr. 983 şi nr. 987, din 5 aprilie, valabile până la 5 aprilie 2015, pentru aceeaşi adresă: bulevardul Tomis, lot 1 şi lot 2 bloc A2. Acestea erau însă separate atunci, însă anul acesta, pe 20 ianuarie, a obţinut şi CU de informare cu nr. 186, pentru lotul 1 + lotul 2. Pe 9 martie, Primăria i-a eliberat şi CU nr. 662 pentru „elaborare PUD pentru construire 2 imobile S+P+5+6-7R - parcare şi spaţiu comercial la parter si apartamente la etaj“, a cărui valabilitate este de 24 de luni.
Citește și:
Iarba verde de sub blocuri
Iarba verde de sub blocuri
În secțiunea documente puteți vizualiza minuta de la ședința din 30.01.2012, când a fost aprobat PUZ-ul anulat de instanță.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- cetateanul de la bloc 21 Feb, 2016 09:51 Mai vedem cand va deveni hotararea definitiva. Pana atunci se pit intampla multe, au mai fost cazuri din pacate.....
- Gabriela 20 Feb, 2016 07:31 Ma intreb: cum este afectat dreptul la proprietate pentru cei care sunt in blocurile din spatele blocurilor amplasate pe fostele zone verzi? Mai au ei soare? Dar vedere? Cand au cumparat apartementele au platit un pret pentru zona, vedere, cat de insorit este , spatiul verde din jur.Cei din Tomis 4 aveau vedere la parc si lac, acum au niste betoane in fata. Odata cu disparitia acestor criterii scade si valoarea proprietatii . Mi se pare un furt din care profita dezvoltatorii si cei ce au dat avizele.