Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:08 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Braconaj pe lacul Iezer Călărași Gârliță mare, împușcată. Anunțul Societății Ornitologice Române

ro

14 Jan, 2022 12:32 1454 Marime text

Este vorba despre o gârliță mare, specie care, deși e o specie cinegetică, nu se vânează în această perioadă datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon.



Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.




Comunicatul de presă pus la dispoziție de Societatea Ornitologică Română (SOR) 


Este vorba despre o gârliță mare, specie care, deși e o specie cinegetică, nu se vânează în această perioadă datorită suspendării în instanță a cotelor de vânătoare pentru acest sezon.




Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.




În 12 ianuarie 2022, colegii noștri care se aflau pe teren în zona lacului Iezer Călărași au auzit focuri de armă, fapt ce i-a alertat, având în vedere stolurile de gârlițe mari care zburau deasupra.



 


„După ce am auzit focurile de armă, am observat două persoane în teren și m-am dus să vorbesc cu ele. Mi-au spus că știu că vânătoarea la gârliță mare este suspendată și că au permis de vânătoare pentru fazan și iepure. După discuție, nu și-au continuat partida de vânătoare și au ales să plece. M-am dus în zona din care veneau, și am văzut o gârliță mare moartă. Am anunțat imediat autoritățile care au venit la fața locului și au deschis o anchetă”, a declarat ornitologul SOR, Emil Todorov.




În zona lacului Iezer Călărași echipa SOR a numărat miercuri, 12 ianuarie 2022, aproape o sută de mii de gârlițe mari, un număr semnificativ din populația care iernează în România.

 


„Și acest caz arată nevoia implementării unor soluții informatice care să asigure înregistrarea exemplarelor împușcate din speciile admise la vânătoare, pentru a descuraja braconajul. 




Numai printr-o colaborare activă a instituțiilor cu responsabilitate în implementarea legislației cinegetice și cu folosirea unor instrumente de lucru performante  se va putea reduce acest fenomen”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.





Lacul Iezer Călărași se numără printre cele mai  importante locuri de iernare pentru gâștele cu gât roșu și gârlițele mari. Datorită biodiversităţii sale, Iezer Călăraşi a fost declarat arie naturală protejată și „zonă umedă de importanţă internaţională” de către Secretariatul Convenţiei Ramsar.




Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, pe 26 noiembrie 2021, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.



Sursa foto:  sor.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii