Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Camera de Conturi, control la UAT Ciobanu! Constatări (DOCUMENT)

ro

03 May, 2022 00:00 1850 Marime text

 
  • Camera a exprimat opinii de audit „contrare” cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor de venituri si cheltuieli pentru mai multe unități administrativ teritoriale, printre ele fiind UAT Ciobanu.
 
Curtea de Conturi a făcut public rezultatul controlului desfășurat de Camera de Conturi Constanța la mai multe unități administrativ teritoriale, printre care se află și U.A.T. Ciobanu din județul Constanța.
 
Conform raportului în cauză (ce poate fi citit integral accesând secțiunea Documente), Camera a exprimat opinii de audit „contrare” cu privire la legalitatea și regularitatea operațiunilor de venituri si cheltuieli pentru mai multe unități administrativ teritoriale, printre ele fiind UAT Ciobanu.
 
Pentru a se reacționa rapid la pandemia de COVID-19 și pentru a se oferi sprijin unităților administrativ teritoriale, s-au utilizat două instrumente bugetare principale: subvenţiile de la alte nivele ale administrației publice și rectificările bugetare. Deficiențele cele mai relevante sunt, potrivit raportului următoarele:
 
  • fundamentarea bugetului de venituri și cheltuieli în anul 2020 fără a avea la bază o analiză realistă din care să rezulte posibilitatea încasării veniturilor la nivelul previzionat ((...) U.A.T.C Ciobanu (...)).
 
  • elaborarea bugetului local neavând la baza inventarierea masei impozabile, așa cum prevede legislația în vigoare ( (...) U.A.T.C. Ciobanu (...)).
 
  • Numărul și impactul erorilor detectate demonstrează că, atât controlul intern managerial, în general, cât si auditul public intern, în special, nu atenuează încă suficient riscul inerent ridicat de eroare în acest domeniu. Este vizată aici în special activitatea controlului intern in domeniul evidenței contabile ale cărei verificări nu sunt eficace în a preveni sau a detecta neregulile de la nivelul acestui obiectiv.
 
Deficiențele cele mai relevante sunt, potrivit raportului următoarele:
 
Organizarea și conducerea contabilității în conformitate cu prevederile legale.  
 
  • conducerea necorespunzătoare/neconducerea evidenței contabile conform principiilor contabilității pe bază de angajamente și prevalenței economicului asupra juridicului ( (...) U.A.T.C. Ciobanu).
 
  • A fost identificat un număr de 93 de abateri de la legalitate și regularitate, însumând o valoare estimată a erorilor de 6.350 mii lei.
 
  • Abateri referitoare la efectuarea inventarierii și a reevaluării tuturor elementelor
patrimoniale la termenul prevăzut de lege, asigurarea integrității bunurilor
patrimoniale: nerespectarea prevederilor legale referitoare la organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii și nevalorificarea rezultatelor inventarierii, astfel încât situațiile financiare anuale nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare și a performanței entității pentru exercițiul financiar 2020 ((...) U.A.T.C. Ciobanu).
 
La categoria bunuri și servicii au fost identificate următoarele abateri:

 
  • au fost identificate nereguli cauzatoare de prejudicii, cu privire la achiziția de bunuri fără legătură cu obiectul de activitate (U.A.T.C Ciobanu, (...)).
 
  • lipsa din gestiune a unor bunuri ( U.A.T.C. Ciobanu)
 
  • efectuarea de plăți nelegale pentru finanțarea instituțiilor de cult (U.A.T.C. Ciobanu (...)).
 
  • Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare
 
  • Societatea verificată nu a întocmit situații financiare în anul 2020. (SC Ciobănașul Edilitar S.R.L. Ciobanu).
 
Calitatea gestiunii economico-financiare.  
 
Neelaborarea normelor proprii de inventariere cât și neinventarierea în totalitate a tuturor elementele patrimoniale; nerespectarea tuturor prevederilor normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii;
 
  • nevalorificarea rezultatelor inventarierii ((...) SC Ciobănașul Edilitar SRL Ciobanu (...)).
 
  • neorganizarea activității de control intern managerial, contrar prevederilor legale (SC Ciobănașul Edilitar SRL Ciobanu).
 
Cu privire la acțiunea Curții de Conturi, Tudorel Gurgu, primarul ales al comunei Ciobanu, județul Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că s-a luat act de constatările Curții de Conturi, acestea fiind remediate.
 
PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Curtea de Conturi, control la U.A.T. Aliman! Ce spune primarul George Nicola (DOCUMENT)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii