Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:20 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazul a plecat de o tâlhărie de pe faleza municipiului Avocatul Poporului cere măsuri urgente la nivelul Primăriei și DGASPC Tulcea (DOCUMENTE)

ro

27 Oct, 2024 17:00 712 Marime text
  • Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la o posibilă încălcare a protecției și dreptul tinerilor la viață și la integritate fizică și psihică, în urma publicării de către un ziar din Tulcea a unui articol care implica o infracțiune de tâlhărie care ar fi fost săvârșită de doi minori
  • În scopul verificării și clarificării situației expuse în articolul de presă, au fost întreprinse demersuri către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea și Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea
  • Potrivit informațiilor transmise, DGASPC Tulcea cunoștea numai situația unuia dintre minori care va rămâne în monitorizare de către specialisti, față ce ceilalți doi, deși se află într-o situație de risc și cu potențial victimogen nu se are în vedere efectuarea de demersuri/ cercetări specifice de identificare a copiilor, de evaluare și prestare de servicii conform competențelor, de dispunere de măsuri de protecție specială în favoarea acestora”
  • Pentru soluționarea speței, atât directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului cât și primarul municipiului Tulcea au obligația ca în termen de 30 de zile să informeze Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Constanța cu privire la însușirea recomandării și a măsurilor dispuse
  • În caz s-a solicitat și sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Constanța
 


 
Avocatul Poporului a emis pe 22 octombrie a.c. recomandarea nr. 162 către primarul municipiului Tulcea și către directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea, vezi secțiunea „documente”.
 
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu referitor la o posibilă încălcare a dispozițiilor art. 49 și 22 din Constituție, privind protecția și dreptul tinerilor la viață și la integritate fizică și psihică, în urma publicării de către un ziar din Tulcea a articolului cu titlul „Un cetățean străin a fost tâlhărit de doi minori, pe faleză, în plină zi. Cei doi au fost arestați pentru 30 de zile".

În scopul verificării și clarificării situației expuse în articolul de presă, au fost întreprinse demersuri către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea și Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea.

Urmare a acestor demersuri s-a concluzionat că unul dintre cei doi minori, implicați în sustragerea de bunuri prin violență s-a aflat în atenția DGASPC Tulcea și în 2020 fiind chiar internat într-un spital de copii, unde a beneficiat de consiliere psihologică și monitorizare a acestuia în familia până în 2023.

Totodată și familia minorului a fost inclusă într-un program de reducere a instituționalizării, riscului de separare și pentru asigurarea serviciilor de recuperare de proximitate copiilor din județul Tulcea", al Fundației România.
 
Referitor Ia minori aceștia dintr-o familie vulnerabilă, dezorganizată și care nu beneficiază de supraveghere permanentă, sunt neșcolarizați, nu beneficiază de servicii medicate și le sunt încălcate dreptul Ia educație și sănătate.

 
„Considerăm că în vederea prevenirii unor astfel de evenimente viitoare, nu sunt suficiente recomandările oferite de reprezentanții autorității publice locale referitoare Ia creșterea, educarea și supravegherea minorilor, cu atât mai mult cu cât de la decesul bunicii paterne), minorii au rămas fără reprezentant legal și fără nici o monitorizare din partea adulților ce compun familia acestora. (…)

Minorii nu au lost identificați ulterior săvârșirii faptei cu caracter penal, neputând fi evaluați și nici consiliați. Adulții, în grija cărora se cunoștea că rămâneau, nu se ocupă de minori, de cele mai multe ori neștiind de locația în care se afla și de cât timp lipsesc de la domiciliu. De asemenea, niciunul dintre membrii familiei nu a semnalat organelor de poliție lipsa lor, deși specialistii din cadrul primăriei/ direcției nu au reușit să îi identifice timp de aproximativ 4 luni.

Potrivit informațiilor transmise, DGASPC Tulcea cunoștea numai situația unuia dintre minori care va rămâne în monitorizare de către specialisti, față ce ceilalți doi, deși se află într-o situație de risc și cu potențial victimogen nu se are în vedere efectuarea de demersuri/ cercetări specifice de identificare a copiilor, de evaluare și prestare de servicii conform competențelor, de dispunere de măsuri de protecție specială în favoarea acestora”, se arată în recomandarea Avocatului Poporului către Primăria și DGASPC Tulcea.
 
 
Recomandările Avocatului Poporului

 
Prin emiterea recomandării, Avocatul Poporului a solicitat implicare în cazul celor 3 minori și directorului general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, care în exercitarea atribuțiilor conferite de legislația în vigoare, să dispună: identificarea și evaluarea situației minorilor și din perspectiva dispozițiilor legale referitoare la protecția specială a copilului lipsit de ocrotirea părinților săi și a dispozițiilor referitoare la protecția copilului care săvârșește o faptă penală și nu răspunde penal, cu analizarea oportunitătii dispunerii în favoarea minorilor a măsurilor de protecție specială adecvate nevoilor lor.


Totodată, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, va informa în 30 de zile, Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Constanța, cu privire la însușirea recomandării și a măsurilor dispuse.




Și primarul municipiului are obligația ca în termen de 30 de zile să informeze Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Constanța, cu privire la însușirea recomandării și a măsurilor dispuse.
 

În secțiunea „documente” puteți studia în detaliu obiectul demersului Avocatului Poporului.
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Deposedare de 18 hectare Acțiune a Avocatului Poporului împotriva viceprimarului cu atribuții de primar al comunei Dobromir, județul Constanța și a Comisiei locale de fond funciar! (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii