Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce loc ocupă Constanța, orașul cu ieșire la mare, principalul port comercial și destinația turismului estival, în clasamentul orașelor în care românii ar vrea să locuiască (DOCUMENTE+Galerie FOTO)

ro

29 Sep, 2024 17:00 3512 Marime text
  • Institutul pentru Orașe Vizionare a realizat un index al orașelor în baza analizării și consolidării unor date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ
  • Metodologia utilizată se bazează pe o abordare care combină date statistice oficiale dintr-o varietate de surse, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor, obținute de pe platforme online precum TripAdvisor sau Google Places
  • Constanța pe locul 10 în clasamentul orașelor reședință de județ
  • Locul 4 în top orașe „vibrație”
  • În Top orașe „calitate”, Constanța este abia pe locul 16
  • În top orașe prospere, municipiul de la malul mării se clasează dincolo de jumătatea clasamentului (locul 22)
  • Locul 6 în cel mai recent top „atractivitate urbană”
 
 
 
Institutul pentru Orașe Vizionare a realizat un index al orașelor în baza analizării și consolidării unor date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ.

Metodologia utilizată se bazează pe o abordare care combină date statistice oficiale dintr-o varietate de surse, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor, obținute de pe platforme online precum TripAdvisor sau Google Places.

City Index-ul este parte a eforturilor Institutului pentru Orașe Vizionare de a ajuta localitățile să își realizeze potențialul și să devină locuri în care oamenii își doresc să trăiască, să lucreze și să se bucure de viață.
 


De ce un index al orașelor?
 
„Într-o eră a urbanizării în continuă creștere în România, un index al orașelor devine un barometru vital în gestionarea și promovarea dezvoltării urbane.


Evaluarea performanței și progresului într-un mod obiectiv și comparativ poate contribui la crearea de orașe mai atractive pentru cei care le locuiesc, le vizitează sau în care investesc, amplificând astfel calitatea vieții și bunăstarea urbană.

Un index oferă, de asemenea, instrumentele necesare pentru luarea deciziilor informate, evidențiind punctele forte și punctele slabe ale fiecărui oraș și oferind perspective valoroase pentru planificarea și dezvoltarea urbană viitoare”, susține reprezentanții Institutului pentru Orașe Vizionare
 
Constanța pe locul 10 în clasamentul orașelor reședință de județ!



În clasamentul general al orașelor reședință de județ, Constanța ocupă locul 10 din punct de vedere al următorilor factori evaluați: vibrație, calitate și prosperitate cu 46.1 puncte.


Pe primul loc se situează Cluj-Napoca, urmat de București, Sibiu, Brașov, Timișoara, Iași, Oradea, Târgu-Mureș și Alba Iulia.

După municipiul Constanța, în clasament mai figurează: Suceava, Târgoviște, Miercurea Ciuc, Craiova, Bristrița, Târgu Jiu, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Baia Mare, etc.

Pe ultimul loc în clasamentul celor 41 de orașe reședință de județ se află Alexandria cu 22,8 puncte.
 
Locul 4 în top orașe „vibrație”!



În clasamentul celor 15 orașe care au obținut cel mai bun scor la capitolul „vibrație”, municipiul Constanța ocupa locul al patrulea cu 63,2 puncte, înainte Brașovului, dar în urma Sibiului, Clujului și Capitalei.

Acest clasament a luat în calcul domeniile: cultură, vitalitate socială, sport, divertisment și turism.
 


În TOP orașe „calitate”, Constanța este pe locul 16!
 
Acest top a analizat domenii precum: atracții, conectivitate, mediu, educație și sănătate.

În fruntea topului este Cluj Napoca, urmată de București și Sibiu, în timp ce pe locurile 14 -15 sunt orașe precum Piatra-Neamț sau Craiova.
Potrivit clasamentului general, municipiul Constanța s-ar afla abia pe locul 16.
 



În top orașe prospere suntem dincolo de jumătatea clasamentului!
 
Și în topul orașelor care analizează prosperitatea, orașul de la malul mării ocupă abia poziția 22.

Acest clasament a avut la bază domenii precum: economia, finanțele publice, dinamica socială sau tehnologia&cunoașterea.

De data aceasta, topul este deschis de București, urmat de Cluj Napoca, Timișoara, Sibiu și Oradea. Pe locul 15 se află Pitești iar Constanța abia pe poziția 22.
 
 
Locul 6 în top „atractivitate urbană

Brașovul este considerat cel mai atractiv oraș din România pentru locuire, obținând cele mai bune scoruri la ambele dimensiuni. 

Pe locul secund se clasează Cluj-Napoca, apoi Oradea, Sibiu, Timișoara, Constanța, București, Iași, Alba Iulia și Piatra Neamț.

Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori care influențează atractivitatea unui oraș, din punct de vedere al locuirii, de la oportunitățile de petrecere a timpului liber la locurile de muncă bine plătite sau infrastructura.

City Index este un instrument ce analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ.

Scorul final de atractivitate al fiecărui oraş a fost calculat ca media dintre scorul de intenţie de mutare şi calitatea vieţii.



Indexul de Atractivitate Urbană completează Indexul de Performanţă Urbană, lansat de IOV în iunie 2024, bazat pe date statistice.
 
În spatele cifrelor și statisticilor obiective analizate în City Index, se află însă poveștile unice ale fiecărui oraș, elementele distinctive care le conferă identitate și individualitate: de la patrimoniul cultural și istoric, la peisajele naturale și infrastructura modernă, până la opțiunile de divertisment și calitatea educației. Practicile și politicile eficiente, împreună cu elementele unice și atractive ale fiecărui oraș, contribuie la crearea unui mediu urban distinct, care poate servi drept model și sursă de inspirație pentru alte comunități, vezi secțiunea „documente”.


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
  


Citește și:

De ce vrea Chițac să renunțăm la mașini? Municipiul Constanța, pe lista oraşelor din România care vor să devină neutre climatic până în 2030!
 
Zero emisii de carbon 17 UAT-uri din România printre care și municipiul Constanța în cursa „Cities Race to Zero” !


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii