Ce pot să fac dacă mă urmărește o persoană?
Ce pot să fac dacă mă urmărește o persoană?Victimele care sunt urmărite constant sau primesc apelurile telefonice repetate, acțiuni ce se încadrează în fenomenul „stalking”, pot obține un ordin de protecție provizoriu care poate fi confirmat de procuror în vederea obținerii unui ordin de protecție emis de instanță.
Conform prevederilor Legii nr. 26/2024 art. 1 lit. d) urmărirea este definită drept „fapta repetată de urmărire a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim, ori de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta ori efectuarea de apeluri telefonice sau a altor tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care, prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise, creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar.”, scrie Legal Badger.
Ordinul de protecție provizoriu
Ordinul de protecție provizoriu este un instrument temporar pentru protecția imediată a victimelor, prin care se dispun obligații și interdicții pentru agresori, acestea fiind executorii, fără somație și fără trecerea vreunui termen.
Conform art. 2 din Legea nr. 26/2024, ordinul de protecție provizoriu este emis de îndată, la cererea scrisă a victimei, tutorelui sau reprezentantului legal, de către polițiștii care constată un act de violență și evaluează existența unui risc iminent de repetare a violenței ce pune în pericol viața, integritatea sau libertatea victimei. Totodată, alături de cererea scrisă se completează un tabel care evaluează iminența riscului actelor de agresiune.
Prin ordinul de protecție provizoriu, se dispun pe o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție. Acesta se transmite de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis și către parchetul competent, în termen de 24 de ore pentru confirmare.
După confirmare, procurorul trimite judecătoriei competente ordinul provizoriu și documentele care au stat la baza emiterii și confirmării acestuia, împreună cu o cerere pentru emiterea unui ordin de protecție extins. În această procedură, durata inițială a ordinului se prelungește automat pentru a permite îndeplinirea acestor proceduri judiciare.
Nerespectarea ordinului de protecție se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, fapta constituind infracțiune, conform art. 18 din Legea nr. 26/2024.
Ce pot să fac dacă mă urmărește cineva?
În situația în care ești urmărit de o persoană, legea sancționează acțiunile repetate de urmărire sau supraveghere fără drept, fie că e vorba de prezența fizică în locurile pe care le frecventezi (casă/serviciu), apeluri telefonice frecvente și nejustificate sau alte forme de comunicare care îți creează o stare de teamă. În consecință, Legea nr. 26//2024 instituie posibilitatea de a solicita emiterea unui ordin de protecție împotriva agresorilor care exercită acțiuni de urmărire care îți creează o stare de temere.
Prin urmare, poți solicita imediat sprijinul autorităților pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu. Mai departe, chiar dacă procurorul confirmă menținerea măsurilor dispuse și înaintează dosarul instanței competente, ai posibilitatea de a depune și personal o cerere pentru obținerea unui ordin de protecție emis de către instanță, indiferent dacă a fost sau nu emis un ordin provizoriu anterior.
De asemenea, victima poate depune o plângere pentru începerea urmăririi penale privind infracțiunile care au stat la baza emiterii ordinului de protecție, cum ar fi lovirea sau vătămarea corporală care se urmăresc penal doar la plângerea prealabilă a victimei. Totuși, emiterea ordinului de protecție nu depinde de existența, urmărirea și sancționarea unor fapte de natură penală.
Citește și:
Drepturile tale Cine poate să ceară insolvența?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp