Ceremonie militară la împlinirea a 164 de ani de la înființarea Statului Major al Forțelor Navale Române
Ceremonie militară la împlinirea a 164 de ani de la înființarea Statului Major al Forțelor Navale Române
21 Oct, 2024 18:40
ZIUA de Constanta
518
Marime text
Statul Major al Forțelor Navale a marcat luni, 21 octombrie, prin desfășurarea unei ceremonii militare, împlinirea a 164 de ani de la înființare, realizată prin unificarea flotilelor Moldovei și Țării Românești sub denumirea de Corpul Flotilei, în baza Înaltului Ordin de Zi nr. 173 din data de 22 octombrie 1860. Ordinul a fost semnat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele Marinei Militare Române moderne, instituție denumită, în prezent, Forțele Navale Române.
„La 164 de ani de la înființare, suntem datori să ne ridicăm la nivelul înaintașilor noștri, să performăm, să modernizăm și să dezvoltăm Forțele Navale Române. Astăzi, ne prezentăm ca o structură credibilă, capabilă și dislocabilă, o structură care este alături de partenerii euroatlantici, prin participarea la exercițiile, misiunile și operațiile NATO și UE. Am preluat pentru a doua oară în istoria României comanda unei grupări navale permanente NATO, prin puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” ca navă comandant, și participăm cu fregata „Regele Ferdinand” la Operația NATO SEA GUARDIAN la finalul acestui an, în contextul în care în prima jumătate a anului fregata „Regina Maria” a luat parte la Operația UE EUNAVFOR MED IRINI.
În contextul unui mediu regional de securitate instabil, rolul Forțelor Navale Române în arhitectura sistemului de apărare națională și regională a căpătat o importanță deosebită. În acest sens, nave și aeronave militare românești desfășoară zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, pentru a asigura libertatea de navigație și securitatea regională.”, a transmis șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
În cadrul activității desfășurate la sediul din București, au fost conferite distincții și embleme militare, în semn de apreciere și recunoștință pentru contribuția adusă la dezvoltarea și promovarea imaginii Forțelor Navale Române și Armatei României, mai multor reprezentanți ai acestora.
Citește și
„Ziua Armatei României în școli” la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud, județul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii