Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chilia Veche, paradisul la jumătate de kilometru de războiul din Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

02 Jul, 2024 14:40 317 Marime text
Delta Dunării. Credit foto: Nicușor Bușurică

Chilia, unul din cele mai spectaculoase brațe ale Deltei Dunării, este aproape pustiu în miez de vară.
Rar trece pe lângă tine o ambarcațiune plină de turiști.
Paradisul rămâne în stăpânirea înaripatelor Deltei Dunării.
Delta Dunării. Turisti. Credit foto: Nicușor Bușurică
Alarmele care sună a moarte pe malul ucrainean se aud până la Chilia Veche, iar dramele din țara vecină trec Dunărea odată cu fiecare bărbat care preferă să moară decât să meargă la război.

Până când să înceapă războiul, mii de turiști veneau aici de cum se desprimăvăra pentru a se bucura de ultima frontieră a României, care este împânzită de o salbă de lacuri și de canale unde coloniile de pelicani și cormorani oferă spectacole pe apă și în aer.

Lacurile  Babina, Metița, Merheiul Mare, întretăiate de canalele Suez, Sidor, sunt tot atâtea destinații unice pentru turistul care vrea să se bucure de natura virgină.

Citește și: Peisaj de vis în Delta Dunării. Apus de soare impresionant la Chilia Veche (GALERIE FOTO)
 
Spectacol pe apă și pe cer
Delta Dunării. Turisti. Credit foto: Nicușor Bușurică

În prezent, doar câțiva turiști mai vin să-și petreacă aici câteva zile de tihnă. Localnicii, oameni primitori, care-ți pun pe masă ce au mai bun, sunt dornici să-ți împărtășească din viețile lor, ale păsărilor și ale peștelui cu care trăiesc în comuniune de sute de ani. De la păsări au învățat să citească semnele schimbării vremii, așa cum o făceau străbunii lor.
Spre exemplu, când pelicanii zboară la înălțime, se schimbă vremea֧“, ne explică Florin, un localnic din Chilia Veche.
În rest, păsările cerului fac spectacol și pe apă și se unesc pentru a prinde peștele la înghesuială. Cormoranul gonește peștele pe dedesubt, iar pelicanul bate cu aripile și ciocurile și îl adună într-un banc. 

Traiul alături de păsări nu a fost întotdeauna ușor. Apetitul cormoranilor pentru pește a fost cunoscut dintotdeauna. Și acum, ca și în trecut, un cormoran mănâncă două-trei kilograme de pește zilnic.

Bătrânii satului povestesc că, în trecut, pescarii spărgeau ouă de pelicani pentru a nu-i lăsa să se înmulțească în neștire.
Delta Dunării. Pelicani și cormorani. Credit foto: Nicușor Bușurică
 
Citește și: Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Chilia Veche, monument ce trebuie să devină obiectiv turistic (galerie foto)
 

Alarmele războiului de pe malul ucrainean

Cântecul păsărilor este întrerupt doar de alarmele care sună a moarte pe malul ucrainean, situat la distanță de doar 500 - 600 de metri, și care se aud până la Chilia Veche. Brațul Chilia a devenit, în ultimii ani, martorul mut al multor tragedii.

La 5 septembrie 2023, atunci când rușii au bombardat bazinele de petrol de pe partea ucraineană, românii din Chilia au realizat ce înseamnă războiul.
Când au căzut dronele noaptea, atunci ne-am speriat foarte tare. Ni s-au spart geamuri și ne-au căzut tablourile de pe pereți. Și acum mai primim SMS-uri de avertizare, dar nu ne mai speriem, ne culcăm la loc. Unde să ne ducem?“, povestesc localnicii.
 

Mort în drum spre libertate

Delta Dunării. Nuferi. Credit foto: Nicușor Bușurică
Aproape fiecare localnic are o poveste de spus.
Nu trec câteva zile fără ca un tânăr ucrainean să nu-și pună în pericol viața, așa cum făceau înainte de 1989 românii, și să fugă în România de încorporare. Noaptea, mai ales, ucrainenii trec înot brațul și cer ajutor localnicilor, cu care se înțeleg în limba rusă. Unii nu mai ajung vii pe malul românesc. Ultima tragedie a avut loc în urmă cu câteva zile, când trupul unui tânăr ucrainean a fost găsit mort de pescari.

Pe un braț este pace, pe celălalt război. La mijloc, Dunărea trece în drumul ei spre mare, ducând cu ea și praf de pușcă și nuferi albi.
Delta Dunării. Nuferi. Credit foto: Nicușor Bușurică

 
Citește și: Putin vrea să stăpânească toată Europa



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii