Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci lagăre comuniste din România, pe Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

ro

28 Jul, 2024 12:02 148 Marime text
Închisoarea de la Râmnicu Sărat. Sursă foto: Institutul Național al Patrimoniului
  • Fortul nr. 13 Jilava, Închisoarea de la Râmnicu Sărat, Închisoarea Pitești, Fostul Penitenciar de la Făgăraș și Fostul Penitenciar de la Sighetul Marmației sunt, de acum, pe lista Patrimoniului UNESCO.

Institutul Național al Patrimoniului a anunțat încriserea a cinci foste închisori comuniste pe Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte patru categorii. 

Comitetul Patrimoniului Mondial a adoptat, pe 26 iulie 2024, decizia de completare a Listei Indicative a României cu patru noi poziții. Institutul Național al Patrimoniului a transmis în luna aprilie către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri - trei culturale și unul natural - care, prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța excepțională pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare.

Foste închisori comuniste din România: Fortul nr. 13 Jilava, Închisoarea de la Râmnicu Sărat, Închisoarea Pitești, Fostul Penitenciar de la Făgăraș și Fostul Penitenciar de la Sighetul Marmației - locuri ce păstrează și onorează memoria victimelor regimului comunist care au suferit sau au pierit pentru opoziția lor față de regim.

Această selecție ilustrează tipologii diferite atât ale experimentelor opresive ale regimului, cât și ale sistemelor de detenție în care mii de nevinovați au pierit și despre care mii de supraviețuitori au depus mărturii impresionante. 

Sursă foto: Institutul Național al Patrimoniului

Citește și:

Peștera Movile din Doborgea a fost înscrisă pe lista indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii