Peștera Movile din Doborgea a fost înscrisă pe Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Peștera Movile din Doborgea a fost înscrisă pe Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial
28 Jul, 2024 12:00
ZIUA de Constanta
688
Marime text
- Funcționează pe baza chemosintezei și a fost separată complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani.
Peștera Movile a fost înscrisă pe Lista Indicativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte patru categorii.
Comitetul Patrimoniului Mondial a adoptat, pe 26 iulie 2024, decizia de completare a Listei Indicative a României cu patru noi poziții. Institutul Național al Patrimoniului a transmis în luna aprilie către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri - trei culturale și unul natural - care, prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța excepțională pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare.
Peștera Movile reprezintă poarta de acces către un ecosistem subteran extraordinar, complet izolat de suprafață, care adăpostește o biocenoză extrem de bogată și de diversă, alcătuită din 47 de specii de nevertebrate dintre care 22 sunt endemice pentru acest ecosistem, nemaifiind întâlnite nicăieri în lume.
A fost descoperită în 1986 în România lângă Mangalia, fiind considerată unică în lume pentru ecosistemul descoperit în interiorul ei. Acesta funcționează pe baza chemosintezei și a fost separată complet de mediul exterior timp de circa 5,5 milioane de ani. În total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon și metan. Abia în 1990 a început explorarea ei, timp în care peștera a fost izolată.
Conținutul de hidrogen sulfurat este de 8-12 mg/l. Atmosfera este săracă în oxigen (7-10%) dar bogată în dioxid de carbon (2-3.5%) și cu un conținut semnificativ de metan (1-2%).
Citește și:
Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii