Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:25 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNI a anunţat numele societăţilor ce vor să reabiliteze Sinagoga din Constanţa Printre ele, şi Euromateria SRL, care a contestat licitaţia privind Cazinoul (document)

ro

28 Mar, 2018 00:00 5534 Marime text
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a organizat o procedură de achiziţii publice pentru atribuirea contractului „Executarea lucrărilor de primă urgenţă - reabilitare generală Templul israelit Constanţa“, în valoare estimată de 4.594.616,00 de lei, fără TVA.
 
Construită în anul 1911, în zona peninsulară a municipiului, sinagoga evreiască din Constanţa, Templul israelit, este, în prezent, într-o stare avansată de degradare, gata să se prăbuşească în orice moment. Comunitatea evreilor a decis să o salveze şi a făcut demersurile necesare în vederea reabilitării.
 
Compania Naţională de Investiţii a organizat o procedură de achiziţii publice pentru atribuirea contractului „Executarea lucrărilor de primă urgenţă - reabilitare generală Templul israelit Constanţa“, în valoare estimată de 4.594.616,00 de lei, fără TVA. Precizăm că valoarea estimată a contractului este de 4.594.616,00 de lei, fără TVA, şi cuprinde: cheltuieli pentru investiţia de bază - 4.493.759 de lei, organizare de şantier - 100.857 de lei. Valorile de mai sus sunt în conformitate cu devizul general întocmit de proiectant şi aprobat prin Ordinul MDRAPFE nr. 6300 din 3.10.2017 pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Executarea lucrărilor de primă urgenţă - reabilitare generală - Templul israelit Constanţa“, din cadrul Programului Naţional de construcţii de interes public sau social. Ofertele au fost depuse până pe data de 6.03.2018, ora 15.00.

 
Cine a depus oferte de participare

 
SC Acteon Invest SA (Braşov), cu subcontractanţii Corsa Construct SRL (Cernavodă), Madcos Consulting SRL (Bucureşti), MIFA Systems SRL (Bragadiru, Ilfov), terţ susţinător Euromateria SRL (Bucureşti);
                                                                                                                                      
Asocierea Gama Castelli SPA (Italia) - Ciro Menotti SCPA (Italia),cu subcontractanţii SC Standard Pro Instal SRL (Constanţa), Topalais Engineering SRl (Bucureşti), Pas Instal SRL (Bucureşti);
 
Asocierea CDG Indoconstruct SRL (Bucureşti) - Operes SRL - Ecoagrovita SRL;
 
Asocierea SC Gamaro Construct SRL (Constanţa) - SC Master SA (Constanţa), subcontractant Mira Electrocom SRL (Constanţa);
 
SC Rotary Constucţii SRL (Bucureşti), cu subcontractanţii SC Icon Corporation Consultant Energy Design SA (Bucureşti), Total Grup Solution SRL (Bucureşti), Avis Instal SRL (Bucureşti).

 
Precizăm că societatea Euromateria SRL din Bucureşti este cea care a contestat la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor mai multe licitaţii organizate de autorităţile publice locale constănţene, dar şi de către cele centrale, inclusiv licitaţia privind reabilitarea Cazinoului din Constanţa.
 

Responsabili de atribuirea contractului

 
Persoanele cu funcţii de decizie din cadrul autorităţii contractante, responsabile de atribuirea procedurii publice, sunt: Manuela Irina Patrăşcoiu - director general; Daniela Ileana Orodel - director economic; Eduard Adrian Cefalan - director Investiţii; Luiza Andrei - director Direcţia Juridică şi Contractare; Felicia Carmen Stoica - şef Serviciul Avizare şi Asistenţă Juridică; Andra Cătălina Dragomir - şef Serviciul Contractare şi Monitorizare Contracte; George Stănică - inspector tehnic Departamentul Sănătate, lucrări în primă urgenţă şi alte obiective; Florina Cristina Scurtu - şef Serviciul Achiziţii Publice şi din Fonduri Proprii.
 

Condiţii pentru ofertanţi

 
Societăţile ofertante trebuie să aibă experienţă similară celei necesare îndeplinirii contractului. În acest sens, vor prezenta lista principalelor lucrări executate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii cinci ani, cu indicarea valorilor, a datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi, însoţită de certificări, documente constatatoare sau echivalent. Ofertantul trebuie să facă dovada că, în ultimii cinci ani calculaţi până la data-limită stabilită pentru depunerea ofertelor, au fost executate în conformitate cu normele profesionale în domeniu şi duse la bun sfârşit lucrări similare (lucrări de construcţii noi/reabilitare/modernizare/extindere aferente construcţiilor civile) cu cele ce fac obiectul contractului care se atribuie prin prezenta procedură la nivelul unui contract, maximum două contracte, cu o valoare totală fără TVA mai mare sau cel puţin egală cu 4.000.000 de lei.
 

File de istorie

 
Sinagoga Mare din Constanţa este un lăcaş de cult evreiesc situat pe strada C.A. Rosetti nr. 2. A fost construită în anul 1911, cu toate că alte surse acreditează anul 1914 ca an al construcţiei. În perioada interbelică, au existat în oraş două sinagogi mari: Sinagoga Sefardă, situată pe strada Mircea cel Bătrân nr. 18, construită în 1908 în stil gotic-catalan, şi Sinagoga Aşkenazilor, amplasată pe strada C.A. Rosetti nr. 2, construită în 1911 în stil maur. Iniţiativa ridicării templului israelit a aparţinut preşedintelui Comunităţii Israelite din Constanţa, P. Şapira, iar construirea lăcaşului de cult mozaic s-a făcut după un proiect realizat de Anghel Păunescu.
 

Sinagoga de rit sefard a suferit avarii în cel de-al Doilea Război Mondial, ea fiind demolată în perioada regimului Ceauşescu. În prezent, Sinagoga Aşkenazilor, numită şi Sinagoga Mare, nu mai este folosită de mica comunitate evreiască din Constanţa, ea fiind abandonată şi în pericol de prăbuşire. Sinagoga Mare din Constanţa este structurată pe trei registre orizontale: soclu, parter şi etaj. În exterior, ferestrele şi uşile au decoraţii de influenţă maură. În interior, lăcaşul de cult este împărţit în trei nave, puternic marcate în exteriorul navei principale. Decoraţii tradiţionale evreieşti sunt întâlnite şi în interior. În lista sinagogilor din România, publicată în lucrarea „Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania“, editată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga Mare din Constanţa nu mai era în funcţiune.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta documentaţia privind licitaţia organizată de CNI
 
Citeşte şi:
 
Compania Naţională de Investiţii organizează licitaţie pentru lucrări de reabilitare a Sinagogii Mari din Constanţa

Un nou act emis de municipalitate Comunitatea Evreilor din Constanţa continuă demersurile pentru reabilitarea sinagogii
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii