Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:45 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colgiu, directorul societății în arest preventiv Curtea de Conturi nu prioritizează auditul la Goldterm Mangalia!

ro

04 Aug, 2024 17:00 909 Marime text
  • După reținerea pentru 30 de zile a dirctorului Goldterm de la Mangalia, Dorinel Colgiu au ieșit la iveală câteva dintre situațiile stranii care s-au întâmplat în ultimii ani în cadrul societății
  • Au existat solicitări scrise atât către Curtea de Conturi dar și către Primăria și Consiliu Local din Mangalia pentru efectuarea unui audit în cadrul Goldterm cu mult timp înainte ca „dosarul Colgiu” să explodeze
  • Dorinel Colgiu este directorul Golterm Mangalia SA
  • În lumina celor întâmplate, care au condus la arestarea preventivă a directorului Goldterm pentru trafic de influență, consilierul județean, Semiran Abdurefi a solicitat Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța urgentarea auditului la societate
  • Din păcate răspunsul nu a fost cel scontat, astfel că auditul la Golterm Mangalia SA va avea loc în perioada 02.10.2024 - 12.11.2024, potrivit programului de activitate.


 
 
După reținerea pentru 30 de zile a directorului Goldterm Mangalia SA, Dorinel Colgiu (n.r. pentru trafic de influență / facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție)  - au ieșit la iveală câteva dintre situațiile stranii care s-au întâmplat în ultimii ani în cadrul societății pe care acesta o conduce din 2017.

Așa cum ZIUA de Constanța scria în urmă cu aproape o lună, când magistrații decideau soarta lui Colgiu, au existat solicitări scrise atât către Curtea de Conturi dar și către Primăria și Consiliu Local din Mangalia pentru efectuarea unui audit în cadrul Goldterm cu mult timp înainte ca „dosarul Colgiu” să explodeze.

Consilierul județean USR, Semiran Abdurefi ne-a spus la dispoziție adresele pe care le-a transmis autorităților de control, dar și celor locale, cu privire la analizarea modului în care societatea primăriei din sudul litoralului a decis să renunțe încă din 2023 la furnizarea de energie termică prin mai multe centrale, în condițiile în care fuseseră cheltuite fonduri masive pentru modernizarea termiei din orașul Mangalia.

În opinia consilierului județean, renunțarea treptată la furnizarea de energie termică prin intermediul Goldterm ar putea avea legătură cu interesele din zona imobiliară din sudul litoralului.

„În sesizarea depusă în 2023, am explicat situația în care se regăsea societatea Goldterm, operatorul însărcinat cu furnizarea agentului termic la nivelul municipiului Mangalia.
 
Goldterm, operatorul serviciului de alimentare cu energie termică funcționează din august 2012, avand ca asociat unic Consiliului Local Mangalia. Acest operator a fost înfiintat pentru a soluționa problema furnizării agentului termic cu respectarea interesului public.


De la înființare, operatorul a avut la dispoziție 47 centrale termice, racordate între anii 2013-2016 la sistemul național de distribuție a gazelor naturale, toate modernizate între timp prin investiții masive, în timp ce la doua centrale termice ( T12 și T15) au fost instalate panouri solare.

Investițiile nu s-au rezumat la cele menționate mai sus, continuând cu realizarea unei contorizări la nivel de centrale termice și de branșament realizată în proporție de 100%. De asemenea, rețelele termice de transport au fost reabilitate 100% în timp ce rețelele de distribuție au fost reabilitate în proporție de 80%.
 
În ceea ce privește numărul utilizatorilor rețelei publice de termoficare, din 10.899 de apartamente în Mangalia, în anul 2022, rata de branșare la sistemul centralizat de termoficare era de 59%.
 
Ceea ce doresc să subliniez prin aspectele menționate mai sus este că s-au investit sume considerabile de bani din bugetul local, pentru a se asigura eficiența și performanța sistemului centralizat de termoficare, lucru perfect normal din moment ce, potrivit Legii nr. 325/2006, autoritățile publice trebuie să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului.
 
Cu toate acestea, în mod cu totul surprinzător, Goldterm a distribuit anul trecut la ușile de intrare ale asociațiilor de proprietari din municipiul Mangalia un anunț prin care îi amenința voalat pe cetățeni că, în cazul în care nu se debranșează de la sistemul centralizat, vor suporta pierderile”, a povestit Abdurefi pentru ZIUA de Constanța.

 
Trebuie precizat faptul că cei de la Curtea de Conturi au efectuat un audit abia în primăvara lui 2024 la nivelul UAT Mangalia iar la Goldterm, auditul urmează să fie stabilit potrivit calendarului Curții abia în toamnă.
 
În lumina celor întâmplate în luna iulie, prin arestarea preventivă a directorului Goldterm, Semiran Abdurefi a făcut o nouă adresă către Curtea de Conturi – Camera de Conturi Constanța prin care a solicitat urgentarea auditului la aceasta societate.
 
 
Abdurefi : „Se rezolvă, rămâne cum au stabilit”!


 
Foarte prompți cei de la Curte i-au transmis consilierei județene un răspuns în doar câteva zile.

Din păcate, acesta nu vizează o urgentare a auditului.

În ceea ce urmează îl redăm integral:

„Referitor la petitia dtunneavoastră transmisă Curții de Conturi și înregistrată cu nr. 49104/12.07.2024, prin care reveniți la petițiile nr. 51378/25.07.2023, nr. 58490/30.08.2023 nr. 83021/12.12.2023, respectiv la cererea nr. 12730/08.02.2024, în completarea răspunsurilor nr. 51378/02.08.2023 și nr. 58490/29.09.2023, respectiv nr. 12730/12.02.2024, vă comunicăm următoarele: Aspectele sesizate de dumneavoastră care intră în sfera de competență a instituției noastre au fost reținute și vor fi verificate de Camera de Conturi Constanța cu ocazia misiunii de audit de conformitate cu tema „Verificări ca urmare a unor informații apărute în mass-media, a unor sesizări primite de Curtea de Conturi sau din alte surse" ce se va desfășura la Goldterm Mangalia SA în perioada 02.10.2024 - 12.11.2024, potrivit programului de activitate.
Ulterior încheierii verificărilor ci parcurgerii procedurii de valorificare a constatărilor reținute, instituția noastră vă va transmite rezultatele acestora, în acord cu prevederile art. 79 din RAAPE. Conform art. 45 thin. (1) coroborat cu art. 79 alin. (1) din RAAPE, rapoartele întocmite în urma misiunilor de audit cuprinzând rezultatele verificărilor sunt disponibile, după aprobare, prin publicarea pe pagina de internet a instituției (www.curteadeconturi.ro), în sectiunea Curtea de Conturi, rubrica Rapoarte de audit - Rapoartele misiunilor proprii efectuate după data de 1 ianuarie 2023”, se arată în răspunsul Curții de Conturi remis consilierului județean USR, Semiran Abdurefi.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Curtea de Conturi Constanța face audit la societate abia anul acesta! Consilierul județean Semiran Abdurefi a avertizat încă din 2023 asupra stării Golderm Mangalia și cerea demisia lui Doru Colgiu, pus sub control judiciar (DOCUMENTE)

DNA Constanța, despre cazul Doru Colgiu – „S-a creat o stare de pericol“
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii