Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea de Conturi Constanța face audit la societate abia anul acesta! Consilierul județean Semiran Abdurefi a avertizat încă din 2023 asupra stării Golderm Mangalia și cerea demisia lui Doru Colgiu, pus sub control judiciar (DOCUMENTE)

ro

11 Jul, 2024 17:00 3797 Marime text
  • Abdurefi a cerut în 2023 atât CL Mangalia cât și Curții de Conturi analizarea modului în care societatea primăriei renunță la furnizarea de energie termică prin mai multe centrale, în condițiile în care municipalitatea a cheltuit fonduri masive pentru modernizarea termiei din oraș
  • Acesta susține că renunțarea treptată la furnizarea de energie termică prin intermediul Goldterm ar putea avea legătură cu interesele din zona imobiliară din sudul litoralului
  • Curtea de Conturi a efectuat un audit abia în primăvara lui 2024 la nivelul UAT Mangalia iar la Goldterm, auditul urmează abia la toamnă
  • Tot anul trecut, Abdurefi în calitate de președinte USR Mangalia a cerut Consiliului Local Mangalia, să dispună verificări nivelul operatorului Goldterm dar și demisia conducerii Goldterm, pe care o considera ca fiind una „proastă, dar plătită cu bani grei din taxele cetățenilor Mangaliei”
  • Reamintim, Dorinel Colgiu a fost reținut pentru 24 de ore de DNA, în calitatea de director al SC Goldterm SA (societate comercială ce aparține Consiliului Local Mangalia) ar fi pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri suma de 15.000 de euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra funcționarilor publici din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia și Poliției Locale Mangalia și că-i va determina pe aceștia să permită ca societatea omului de afaceri să-și desfășoare activitatea în continuare, fără autorizație de funcționare
  • Tribunalul Constanța a respins pe10 iulie 2024, propunerea de arestare preventivă a lui Doru Colgiu, directorul Goldterm Mangalia SA, formulată de procurorii DNA Constanța, însă decizia poate fi atacată de procurori la Curtea de Apel
  • Printre interdicțiile magistraților în ceea ce-l privește pe Colgiu este și aceea prin care nu îşi poate desfăşura activitatea în cadrul SC Goldterm Mangalia SA
 
 
 
Curtea de Conturi a efectuat în primăvara acestui an un audit la Goldterm Mangalia, condusă de Dorinel (n.r.Doru) Colgiu, societate a Consiliului Local Mangalia.

La sfârșitul lui 2017, Dorinel Colgiu devenea director general al Goldterm în locul lui Dan Georgescu care fusese la acel moment promovat city-manager al municipiului Mangalia.

Dorinel Colgiu, fost consilier al lui primarului Radu Cristian și manager de proiect în Primăria Mangalia, în prezent director Goldterm a fost reținut de DNA în cursul zilei de luni și dus cu mandat de arestare pentru 30 de zile în fața judecătorului de drepturi și libertăți.
 
Tribunalul Constanța a respins pe 10 iulie 2024, propunerea de arestare preventivă a lui Doru Colgiu, directorul Goldterm Mangalia SA, formulată de procurorii DNA Constanța, însă decizia poate fi atacată de procurori la Curtea de Apel.



Colgiu a primit măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, de la data de 10.07.2024 la data de 07.09.2024.

Printre interdicțiile magistraților este și aceea prin care nu îşi poate desfăşura activitatea în cadrul SC Goldterm Mangalia SA.




Auditul Goldterm solicitat în 2023 se va face abia în 2024
 
Auditul se va realiza, potrivit Programului de activitate al Curții de Conturi pe 2024, cu toate că încă din 2023, consilierul județean, Semiran Abdurefi a cerut acest lucru prin mai multe adrese transmise atât Curții de Conturi cât și Consiliului Local Mangalia, în subordinea căruia funcționează societatea Goldterm.
 
Aceasta a precizat pentru ZIUA de Constanța că s-a adresat Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța, deoarece
Mangalia are cel mai mare preț la gigacalorie deși s-au investit sume considerabile de bani din bugetul local, pentru a se asigura eficiența și performanța sistemului centralizat de termoficare.




Practic, consiliera județeană USR a cerut să se verifice modul în care s-au realizat învestițiile legate de reabilitarea rețelei termice de la nivelul municipiului Mangalia și de care a beneficiat operatorul Goldterm.
 
„Am sesizat Curtea de Conturi și tot ceea ce am reclamat se confirmă, motiv pentru care s-a făcut un audit la nivelul Primăriei Mangalia în perioada martie-mai 2024.

 Vezi aici:

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)


Oficial! Curtea de Conturi a României acuză „abuz în serviciu“ la Primăria Mangalia! Prespusul prejudiciu, peste 4 milioane de lei


Semiran Abdurefi, consilier județean USR

 
În sesizarea depusă în 2023, am explicat situația în care se regăsea societatea Goldterm, operatorul însărcinat cu furnizarea agentului termic la nivelul municipiului Mangalia.
 
Goldterm, operatorul serviciului de alimentare cu energie termică funcționează din august 2012, avand ca asociat unic Consiliului Local Mangalia. Acest operator a fost înfiintat pentru a soluționa problema furnizării agentului termic cu respectarea interesului public.

De la înființare, operatorul a avut la dispoziție 47 centrale termice, racordate între anii 2013-2016 la sistemul național de distribuție a gazelor naturale, toate modernizate între timp prin investiții masive, în timp ce la doua centrale termice ( T12 și T15) au fost instalate panouri solare.

Investițiile nu s-au rezumat la cele menționate mai sus, continuând cu realizarea unei contorizări la nivel de centrale termice și de branșament realizată în proporție de 100%. De asemenea, rețelele termice de transport au fost reabilitate 100% în timp ce rețelele de distribuție au fost reabilitate în proporție de 80%.
 
În ceea ce privește numărul utilizatorilor rețelei publice de termoficare, din 10.899 de apartamente în Mangalia, în anul 2022, rata de branșare la sistemul centralizat de termoficare era de 59%.
 
Ceea ce doresc să subliniez prin aspectele menționate mai sus este că s-au investit sume considerabile de bani din bugetul local, pentru a se asigura eficiența și performanța sistemului centralizat de termoficare, lucru perfect normal din moment ce, potrivit Legii nr. 325/2006, autoritățile publice trebuie să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului.
 
Cu toate acestea, în mod cu totul surprinzător, Goldterm a distribuit anul trecut la ușile de intrare ale asociațiilor de proprietari din municipiul Mangalia un anunț prin care îi amenința voalat pe cetățeni că, în cazul în care nu se debranseaza de la sistemul centralizat, vor suporta pierderile.


 
Mai exact, se preciza în acest anunț cuantumul pierderilor pentru anul 2022 (ca urmare a numărului scăzut de clenți) precum și faptul că se preconizează, nu se știe în ce bază, creșterea pierderilor în anul 2023.
 
Practic, clamând că pierderile mari vor fi suportate doar de către cei încă branșați la sistemul centralizat, se încuraja debranșarea.
 
O poziție bizară a operatorului care si-a asumat prestarea serviciului public pentru cetățeni dar care, în condițiile în care s-au realizat investiții imense din bani publici, încuraja cetățenii să găsească alte soluții pentru a beneficia de caldură”, a transmis Semiran Abdurefi.


Gigacalorimetre montate gratuit de Goldterm în 2020 și scoase în 2023

 
Urmează investiții imobiliare pe terenurile centralelor termice?
 
Tot anul trecut, Abdurefi în calitate de președinte USR Mangalia a cerut autorității publice locale, în special Consiliului Local Mangalia, sa dispună realizarea unui audit la nivelul operatorului Goldterm pentru verificarea indicatorilor de performanță și luarea măsurilor necesare pentru a asigura prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în interesul locuitorilor municipiului Mangalia și demisia conducerii Goldterm, pe care o considera ca fiind una „proastă, dar plătită cu bani grei din taxele cetățenilor Mangaliei”.


Puncte termice reabilitate în Mangalia

 
Răpunsul Curții de Conturi – Camera de Conturi Constanța în legătură cu auditul de la Goldterm





 
Referitor la cererea transmisă Curții de Conturi și înregistrată cu nr. 12730/08.02.2024, prin care reveniți la petițiile nr. 51378/25.07.2023, 58490/30.08.2023 și nr. 83021/12.2023, consilierul Semiran Abdurefi a fost informată de Curtea de Conturi – Camera de Conturi Constanța asupra faptului că  „aspectele sesizate aflate în competența institutiei noastre, vor  fi supuse verificărilor, potrivit Programului de activitate al Curții de Conturi pe 2024.

Aspectele privind Municipiul Mangalia vor fi avute în vedere în cadruI misiunii de audit financiar ce se va desfășura la entitatea menționată în perioada 9.03 2021 - 15.05.2024.

Aspectele privind activitatea desfășurată în cadrul societății de termoficare, vor fi verificate în cadruI misiunii de audit de conformitate ce seva desfășura la Goldterm Mangalia SA în perioada 02.10.2024-12.11.2024.

Ulterior încheierii verificărilor și parcurgerii procedurii de valorificare a constatărilor reținute, instituția noastra vă va transmite rezultatele acestora, în acord cu prevederile art. 79 din Regulamentul privind activitatea de audit public extern - 4APE, aprobat prin Hotărârea Plenului Curtii de Conturi nr. 629/20.12.2022”, se arată în adresa de răspuns a Curții de Conturi remisă consilierului județean USR, Semiran Abdurefi.

 
Vom reveni.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Oficial Detalii de ultim moment din ancheta DNA, de la Mangalia, cu Doru Colgiu! Despre ce sume de bani vorbesc procurorii

Surse Percheziții în Mangalia - Filmul flagrantului cu presupusa șpagă a lui Doru Colgiu

Averea și interesele de la preluarea mandatului Dorinel Colgiu, directorul Goldterm Mangalia, adus de sediul DNA Constanța (DOCUMENTE)

Tribunalul Constanța îl pune în libertate pe Doru Colgiu, cercetat de DNA Constanța! (MINUTA+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii