Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:15 18 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferința EFSA în România, cu titlul „Contribuția comunității științifice la evaluarea riscurilor pe întreg lanțul alimentar”. Iată ce s-a discutat

ro

18 Oct, 2024 12:53 156 Marime text

În perioada 16-17 octombrie 2024, a avut loc la București conferința organizată de Punctul Focal al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) în România, cu titlul „Contribuția comunității științifice la evaluarea riscurilor pe întreg lanțul alimentar”.

Potrivit unui comunicat pus la dispoziție de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Animalelor, la eveniment au participat atașatul pe siguranța alimentelor din cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, precum și reprezentanți din 20 de instituții naționale, cum ar fi universități, facultăți, institute de cercetare și autorități competente cu responsabilități în domeniile siguranței alimentelor, sănătății și bunăstării animalelor.

Conferința a avut scopul de a sprijini formarea de rețele științifice la nivel național, dezvoltarea colaborării dintre comunitatea științifică și factorii de decizie din domeniul siguranței alimentelor, precum și întărirea cooperării științifice cu EFSA și integrarea mediului științific național în cadrul celui european.


Iată despre ce s-a discutat 

Printre temele de interes abordate la acest eveniment s-au numărat: informarea asupra platformelor multi-actor pentru siguranța alimentelor în Europa, utilizarea metodelor moleculare de analiză în biotehnologii și bioeconomie, reformularea alimentelor, riscuri asociate plantelor, aspecte legate de influența aviară, pesta porcină africană și antibiorezistență. În cadrul conferinței au fost organizate două mese rotunde cu tematicile: secvențierea întregului genom (Whole Genome Sequencing) - instrument de întărire a supravegherii și răspunsului în cazul bolilor transmise prin alimente, și acțiuni coordonate pentru asigurarea sustenabilității lanțului alimentar.

De asemenea, evenimentul a inclus o sesiune de postere cu teme diverse din domeniile siguranței alimentelor, sănătății și bunăstării animalelor, a mai punctat suma citată. 

Conferința a creat cadrul necesar pentru interacțiunea dintre oamenii de știință, cadre didactice și manageri de risc din România, în vederea dezvoltării unor abordări comune în domeniile de responsabilitate ale EFSA și încurajării participării experților români la activitățile EFSA.

Mai multe informații cu privire la modul în care este posibilă interacțiunea cu EFSA și Punctul Focal se pot regăsi la:

http://www.efsa.europa.eu.



Citește și:

Delegație ANSVSA, vizită de lucru în Regatul Maroc. În discuție, situația epidemiologică a pestei micilor rumegătoare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii