Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:47 06 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenței la bilanț! În 2024 a analizat și autorizat 104 tranzacții, cele multe din ultimii 21 de ani

ro

06 Feb, 2025 14:15 138 Marime text
Consiliul Concurenței a prezentat bilanțul activităților desfășurate în anul 2024. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței, în aprilie 2024, Plenul (conducerea) Consiliului Concurenței a fost completat cu 7 noi membri, care s-au alăturat președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui instituției, Dan-Virgil Pascu, astfel: vicepreședinte Daniel Picu și consilieri de concurență Alexandra Văcaru, Adrian Comănescu, Gyerkó László, Cosmin Belacurencu, Dan Ionescu și Ion Popa.
 

„Completarea Plenului cu membri, în mare parte din cadrul autorității, a condus la intensificarea activității: am autorizat un număr record de tranzacții, am derulat cazuri complexe, am utilizat noi instrumente, am aplicat sancțiuni semnificative pentru practici anticoncurențiale și ne-am implicat în procese de restructurare a unor companii de stat”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

  
CONCENTRĂRI ECONOMICE
 
*        În 2024, Consiliul Concurenței a analizat și autorizat 104 tranzacții (concentrări economice), cele multe din ultimii 21 de ani.
*        Preluarea Profi de către Mega Image, cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România, a fost autorizată, în premieră, cu impunerea de condiții referitoare la furnizori.
  
*        Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe (CEISD) a finalizat  471 de tranzacții, după analizarea acestora din punctul de vedere al securității naționale. La finalul anului 2024 mai erau în derulare 129 de cazuri.

INVESTIGAȚII FINALIZATE. AMENZI
 
*        Autoritatea de concurență, a finalizat în 2024, 18 investigații, cele mai multe din ultimii șapte ani, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 368,54 milioane lei (73,7 milioane euro). Din această sumă, aproximativ 63% reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii.
*        Printre cele mai importante amenzi se numără:
 
*        217,9 milioane lei (43,7 milioane euro), pentru Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA, pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor.

*        128,4 milioane lei (25,81 milioane euro), pentru Boehringer Ingelheim RCV Gmbh & Co KG (Austria), pentru abuz de poziție dominantă pe piața românească a medicamentelor destinate tratamentului bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC).
*        5,96 milioane lei (1,2 milioane euro), pentru șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.
*        3,49 milioane lei (aproximativ 700.00 euro): Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurenței, a sancționat Grup Feroviar România pentru că nu a respectat măsurile impuse de organismul național de reglementare și nu a permis accesul tuturor operatorilor de transport feroviar la infrastructurile de servicii pe care le operează în stația CF Palas din zona Portului Constanța.
*        3,35 milioane lei (aprox. 670.000 euro), pentru OKI Europe Limited, pentru limitarea exporturilor și fixarea preţurilor de revânzare, precum și monitorizarea acestora, în perioada octombrie 2015 – martie 2020.
  
INVESTIGAȚII DECLANȘATE
 
*        În anul 2024, autoritatea a declanșat 14 investigații în domenii precum energie, IT (Cisco şi partenerii acestuia), piața articolelor sportive (Nike European Operations Netherlands B.V), piața serviciilor de stomatologie. Din totalul investigațiilor deschise, 57% reprezintă înțelegeri de tip cartel.
*        În domeniul concurenței neloiale, au fost declanșate primele investigații privind practici comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (Profi - Prăvălia D'art și care s-a finalizat prin medierea părților) și exploatarea poziției superioare de negociere (piața serviciilor de reparații a autovehiculelor acoperite de o asigurare RCA și comercializarea oxigenului medicinal lichefiat).

 
INSPECȚII INOPINATE
 
*        Anul trecut, s-au efectuat 11 inspecții inopinate la 48 de sedii/puncte de lucru, dintre care una a avut loc inclusiv la sediul unei companii din Olanda, fiind realizată cu sprijinul autorității de concurență din această țară.
  
INVESTIGAȚII ÎN DERULARE
 
*        La sfârșitul anului 2024, erau în derulare 49 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, dintre care aproximativ jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.
  
RELAȚIA CU INSTANȚELE DE JUDECATĂ
 
*        Rezultatele în instanță se înscriu în trendul ultimilor ani, 94% din hotărârile ICCJ fiind favorabile Consiliului Concurenței.
*        În același timp, instanța de judecată a menținut 96% din valoarea amenzilor contestate.
  
AJUTOR DE STAT
 
*        Autoritatea de concurență s-a concentrat pe elaborarea și aprobarea la nivel european a măsurilor de sprijin acordate atât din fonduri europene (inclusiv PNRR), cât și din fonduri naționale, în valoare totală de peste 81,6 miliarde lei, implicându-se în restructurarea companiilor de stat, CFR Marfă - Carpatica Feroviar și Tarom.
 
LEGISLAȚIE, AVIZE ȘI PUNCTE DE VEDERE
 
*        În 2024, Consiliul Concurenței a elaborat peste 350 de avize, opinii și puncte de vedere, răspunsuri și interpelări în ceea ce privește ajutorul de stat și concurența.
*        Dintre acestea, 212 au reprezentat recomandări/observații privind proiectele de acte normative, din care aproximativ 77% au fost preluate de inițiatori.

     Printre măsurile în care s-a implicat Consiliul Concurenței, amintim:
 
*        PNRR – sprijinirea autorităților în elaborarea, avizarea și implementarea schemelor de ajutor de stat.
*        Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții CONSTRUCTPLUS.
*        Energie - analiza unei serii de proiecte de acte normative privind implementarea și funcționarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
      
*        RCA – avizarea cu recomandări a măsurii privind prelungirea înghețării tarifelor pentru asigurările de răspundere civilă RCA.
*        Monitorizarea efectelor ordonanțelor privind reducerea adaosurilor comerciale la o serie de alimente.
*        Finalizarea implementării directivei ECN Plus
 
RELAȚII EXTERNE
 
*        România a primit avizul formal de aderare din partea Comitetului de Concurență al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), după finalizarea procesului de evaluare în acest domeniu.
*        Consiliul Concurenței va coordona un nou proiect finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană, prin care va acorda asistență autorității de concurență din Republica Moldova; din consorțiu fac parte și autoritățile de concurență din Lituania și Polonia.

Citește și. 

Investigație a Consiliului Concurenței pe piața serviciilor stomatologice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii