Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:16 09 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii angajamentele Mega Image privind furnizorii, pentru a putea prelua Profi

ro

09 Oct, 2024 13:34 181 Marime text
Consiliul Concurenței supune dezbaterii publice angajamente propuse de Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) pentru a înlătura îngrijorările concurențiale identificate pe piața achizițiilor de produse de la furnizori, în contextul preluării Profi Rom Food SRL.

În urma analizei efectuate de autoritatea de concurență, au rezultat unele îngrijorări referitoare la efectele pe care această operațiune le-ar putea avea asupra concurenței pe piața locală a comerțului cu amănuntul de produse de consum curent preponderent alimentare și pe piața achizițiilor de la furnizori, ale acelorași produse, la nivel național, transmit reprezentanții Consiliului Concurenței. 



Ce vizează angajamentele propuse 

Angajamentele propuse vizează implemetarea unor proceduri care să cuprindă regulile pentru listarea și delistarea furnizorilor în cadrul rețelei Mega Image/Profi, indiferent dacă aceștia comercializează produse alimentare sau non-alimentare.

”Este pentru prima dată când impunem condiții referitoare la listare/delistare având în vedere amploarea tranzacției și intrarea în vigoare a Directivei europene privind practicile comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare, transpusă prin legea 81.

De aceea, este foarte important ca toate companiile care furnizează produse celor două rețele de magazine să ne trimită observațiile referitoare la angajamentele propuse de Mega Image.  Vom analiza cu atenție toate observațiile primite și vom evalua angajamentele propuse în scopul asigurării unui mediu concurențial echitabil pentru toate părțile implicate” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Potrivit sursei citate, astfel, Mega Image se angajează să aplice tututor furnizorilor Mega Image și/sau Profi o procedură prin care se stabilesc condițiile de acces în magazinele celor două rețele, dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi delistați. Totodată, vor fi prevăute termene clare de delistare și obligația notificării furnizorilor.

 

Mega Image va implementa o procedură specială

În același timp, Mega Image va implementa o procedură specială pentru furnizorii relevanți, respectiv acei furnizori care livrează produse în proporție de peste 20% din cifra lor de afaceri către cele două rețele implicate. Astfel, se angajează să nu delisteze/să nu elimine din rețea produsele acestora, decât în anumite condiții clar stabilite, care includ prevederi legale, sau situația în care produsele devin nerelevante pe piață, cererea pentru acestea scăzând substanțial.

Procedura aferentă tuturor furnizorilor se va aplica pe termen nelimitat, iar cea aferentă furnizorilor relevanți se va aplica pe o perioadă de 2 ani de la finalizarea tranzacției și se actualizează după primul an.

Angajamentele formulate de Mega Image sunt publicate pe pagina web a autorităţii de concurenţă, la adresa:   

Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de Mega Image până la data de 4 noiembrie 2024, prin e-mail, la adresa   bunuri.consum@consiliulconcurentei.ro sau prin poştă la adresa Consiliului Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701.
 


Despre Profi Rom Food SR

Înființată în anul 1999, firma are sediul social pe Aleea Amicitiei, Nr. 1, Timișoara și se ocupă de comerțul cu amănuntul în  magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, potrivit termene.ro.
 
MEP Retail Luxco SARL din Luxemburg este acționar unic. Administratorii companiei sunt: Beyens Alain Henri,  Bica Hioara Andrei,  Bouchut Pierre Bruno Charles, Costinaș Călin Olimpiu, Dragicevic Aleksandar, Pacton Gaetan Jacques.

În anul 2023, Profi Rom Food SRL a declart o cifră de afaceri de 12.925.985.296 lei, o pierdere de 213.027.662 lei și  9.944 de salariați.   
 



Despre Mega Image SRL

Potrivit termene.ro, Mega Image SRL a fost înființată în 1994, are sediul social în București, pe bulevardul Timișoara, nr. 26 și se ocupă de comerț cu amănuntul în magazine nespecializate cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.
 
Acționarul unic al Mega Image SRL este compania Delhaize The Lion Nederland B.V. din Țările de Jos, iar administratori sunt Mircea Marius Moga, Răzvan Munteanu și Mihai Adrian Spulber.
 
În 2022, Mega Image SRL a declarat 10.618 angajați, profit aproape 140 de milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 8,71 de miliarde de lei.
 
Situația pe anul 2023 arată astfel: o cifră de afaceri de 9.883.474.314 lei, un profit de 218.633.929 lei și 10.886 angajați.
 


PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.



Citește și: 

Compania Profi Rom Food SRL investigată de Consiliul Concurenței pentru practici comerciale neloiale
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii