Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 05 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați pentru desemnarea administratorului special

ro

05 Jul, 2024 17:00 187 Marime text
  • Damen Shipyards Mangalia SA are deschisă procedura insolvenţei
 
Administratorul judiciar provizoriu convoacă Adunarea Generală Ordinară a acționarilor Damen Shipyards Mangalia SA, decizie ce s-a afișat în Monitorul Oficial al României pe 4 iulie 2024.
 
Subscrisa CITR SPRL, cu sediul în Cluj-Napoca, desemnată în calitate de administrator judiciar provizoriu al Damen Shipyards Mangalia - S.A. (în insolvenţă, in insolvency, en procedure collective), cu sediul în loc. Mangalia, Str. Portului nr. 1,  prin încheierea de şedinţă nr. 274, pronunţată la data de 19.06.2024, în dosarul nr. 3753/118/2024, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, Secţia a II-a Civilă, având în vedere:
1.Deschiderea procedurii insolvenţei împotriva DAMEN SHIPYARDS MANGALIA - S.A. în data de 19.06.2024, prin încheierea nr. 274, pronunţată de Tribunalul Constanţa, Secţia a II-a Civilă, prin care Judecătorul-sindic a desemnat în calitate de administrator judiciar provizoriu pe practicianul în insolvenţă CITR SPRL;
2.Incidenţa art. 52 din Legea nr. 85/2014 ("(1) După deschiderea procedurii, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/membrilor debitorului va desemna, pe cheltuiala acestora, administratorul special.
(2)Nu poate fi desemnată ca administrator special o persoană fizică sau juridică care are şi calitatea de creditor.") şi a art. 54 din Legea nr. 85/2014 ("Mandatul administratorilor statutari încetează de la data ridicării dreptului de administrare sau de la data desemnării administratorului special. Încetarea mandatului impune obligaţia predării gestiunii.");
3.Incidenţa art. 5 alin. (1) pct. 4 din Legea nr. 85/2014 ("administrator special este persoană fizică sau juridică desemnată de adunarea generală a acţionarilor/ asociaţilor/membrilor debitorului, împuternicită să le reprezinte interesele în procedură şi, atunci când debitorului i se permite să îşi administreze activitatea, să efectueze, în numele şi pe contul acestuia, actele de administrare necesare.");
4.Incidenţa art. 53 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 ("Adunarea generală va fi prezidată de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar, după caz. Dacă adunarea asociaţilor/acţionarilor/membrilor, convocată potrivit alin. (1), nu desemnează un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, dacă acesta nu a fost deja ridicat, iar debitorul, respectiv asociaţii/acţionarii/membrii, sunt decăzuţi din drepturile recunoscute de procedură şi care sunt exercitate prin administrator special.");
5.Incidenţa art. 55 din Legea nr. 85/2014 ("După deschiderea procedurii şi numirea administratorului special, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/ membrilor îşi suspendă activitatea şi se va putea întruni, la convocarea administratorului judiciar, în cazurile expres şi limitativ prevăzute de prezenta lege.");
6.Reglementarea atribuţiilor administratorului special la art. 56 din Legea nr. 85/2014 ("(1) Administratorul special are următoarele atribuţii: a) participă, în calitate de reprezentant al debitorului, la judecarea acţiunilor prevăzute la art. 117-122, ori a celor rezultând din nerespectarea art. 84; b) formulează contestaţii în cadrul procedurii reglementate de prezenta lege; c) propune un plan de reorganizare; d) administrează activitatea debitorului, sub supravegherea administratorului judiciar, după confirmarea planului, doar în situaţia în care nu i s-a ridicat debitorului dreptul de administrare; e) după intrarea în faliment, participă la inventar, semnând actul, primeşte raportul final şi situaţia financiară de închidere şi participă la şedinţa convocată pentru soluţionarea obiecţiunilor şi aprobarea raportului; f) primeşte notificarea închiderii procedurii.");
7.Prevederile cuprinse în Statutul DAMEN SHIPYARDS MANGALIA - S.A. la art. 7.8, art. 7.9, art. 7.10 şi art. 7.11, actualizat la data de 17.03.2023;
 
Prin prezenta convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Damen Shipyards Mangalia - S.A., Administratorul judiciar provizoriu convoacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Damen Shipyards Mangalia - S.A. - în insolvenţă, pentru data de 07.08.2024, ora 14.00, la sediul ales al administratorului judiciar din Bucureşti, sau la data de 26.08.2024, la aceeaşi oră şi în acelaşi loc, în cazul în care la prima convocare nu se vor îndeplini condiţiile privitoare la cvorum, pentru toţi acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor la sfârşitul zilei de 04.07.2024, considerată ca dată de referinţă pentru această adunare, cu următoarea ordine de zi:
 
Punctul nr. 1: Desemnarea administratorului special al debitoarei DAMEN SHIPYARDS MANGALIA - S.A.. care să reprezinte interesele societăţii, precum şi ale acţionarilor, în temeiul art. 56 din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
 
Punctul nr. 2: Stabilirea remuneraţiei administratorului special, ce va fi suportată de către acţionari.
 
Punctul nr. 3: Împuternicirea persoanei care va îndeplini orice act sau formalitate cerută de lege pentru înregistrarea şi ducerea la îndeplinire a hotărârilor adoptate la punctele 1 şi 2 menţionate în ordinea de zi, inclusiv a formalităţilor de publicare şi înregistrare a acestora la Registrul Comerţului/Monitorul Oficial al României sau la orice altă instituţie publică.
ATENŢIE! Raportat la art. 52 alin. (2) din Legea 85/2014, este interzisă desemnarea unui administrator special o persoană fizică sau juridică care are şi calitatea de creditor. Prin urmare, vă rugăm să consultaţi situaţia creditorilor debitoarei DAMEN SHIPYARDS MANGALIA - S.A. şi să vă asiguraţi că persoana pe care o doriţi numită în această calitate să nu se regăsească în cuprinsul acesteia.
 
Dacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor nu se poate întruni din cauza neîndeplinirii condiţiilor cerute pentru deliberare la prima convocare, Adunarea se va întruni în a doua convocare la data de 26.08.2024, ora 14.00, la aceeaşi adresă stabilită pentru prima convocare.
 
Acţionarii pot participa şi vota în Adunare conform dispoziţiilor prevăzute în Statutul Damen Shipyards Mangalia - S.A., actualizat la data de 17.03.2023.
 
Dacă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor nu va desemna un administrator special, dreptul de administrare al Damen Shipyards Mangalia - S.A. poate fi ridicat, în baza art. 53 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 ("Dacă adunarea asociaţilor/acţionarilor/ membrilor, convocată potrivit alin. (1), nu desemnează un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, dacă acesta nu a fost deja ridicat, iar debitorul, respectiv asociaţii/acţionarii/membrii, sunt decăzuţi din drepturile recunoscute de procedură şi care sunt exercitate prin administrator special.").
 
În cazul în care acţionarii participă la Adunare prin reprezentant, procurile în original vor fi transmise sau depuse la sediul administratorului judiciar, prin scrisoare recomandată sau servicii de poştă ori curier, respectiv prin poştă electronică, în situaţia procurilor semnate cu semnătură electronică extinsă, astfel încât să fie primite de administratorul judiciar până la data ţinerii Adunării.
 
Şedinţa poate avea loc şi prin videoconferinţă, la cererea acţionarilor şi cu acordul acestora, caz în care administratorul judiciar va comunica acţionarilor link-ul Teams necesar pentru participarea la şedinţă.
 
Participarea prin videoconferinţă va fi considerată prezenţă în persoană la şedinţă.
 
 
Despre Damen Shipyards Mangalia SA

 
Damen Shipyards Mangalia SA a fost înființată în anul 1997 și are sediul social în Mangalia, pe strada Portului nr. 1, având ca obiect de activitate construcția de nave și structuri plutitoare.

 
Acționar majoritar este Șantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deține 49%.

 
Din directorat fac parte Jape Pravin Suresh și Sofien Lamiri (președinte).

 
În 2021, Damen Shipyards Mangalia SA a declarat 1.907 angajați, pierderi peste 77,98 milioane de lei și cifra de afaceri a depășit 552,48 de milioane de lei.

 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA a luat act de viitorul șantierului și de scenariul șomajului tehnic! Liana Constantin demisionează din directorat
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii