Constanțenii care au câștigat competiția Capitala Tineretului din România 2020-2021 promit zeci de proiecte și surprize (galerie foto)
Constanțenii care au câștigat competiția Capitala Tineretului din România 2020-2021 promit zeci de proiecte„O mare echipă a lucrat la acest proiect. Și a fost o luptă strânsă. Multumim autorităților publice locale pentru susținere și implicare. Multumim și Teatrului de stat Constanța, muzeelor care ne-au susținut, universităților din Constanța, profesorilor Adrian Manea și Daniel Citiriga, Asociației elevilor din Constanța. Acum urmează să pregătim un program bine stabilit pentru a pune în aplicare proiectul nostru", a declarat Ionuț Barbu. Chiar dacă au avut emoții, tinerii din Constanța au învins. "La Iași am fost copleșiți de emoții. În această perioadă am muncit, intens cu toții, am făcut repetiții. În ziua când am ajuns la Primăria Iași, emoțiile și-au spus cuvântul, însă am făcut tot ce am putut ca sa fie bine. Dar totul s-a terminat cu bine și am ieșit victorioși", ne-a spus, la rândul ei, Daniela Enescu. „Am stat câteva zile la Iași, dar mi s-a părut o veșnicie. Am făcut o prezentare foarte bună și, iată, am ieșit victorioși. A fost o experiență din care am învățat multe", a punctat Lorela Florescu.
În cadrul proiectului vor avea loc diverse activități, spun tinerii câștigători, cum ar fi: comunitatea de ambasadori, dedicată tinerilor care vor participa la sesiuni de comunicare; o serie de dezbateri, la care vor lua parte tinerii; activități de ecologizare, înființarea unui parc de recreere în campusul universității Ovidius, competiții sportive, un program de reamenajare urbană, amenajare de spații verzi, un summit al tinerilor și multe altele. „În Constanța nu există o școală de vară a tinerilor, așa că va exista o școală de vară pentru elevi, organizată de studenți. Apoi, am gândit o platformă de socializare pentru tineri. Vrem să-i învățăm pe tineri și despre inovație și tehnologie, în acest sens vom crea un hub IT. La acestea se adaugă mai multe caravane pe care la vom desfășura în școlile și liceele din Constanța. La festivalul Miturile Cetății, vom adaugă și o secțiune pentru trupele de tineri din țară. Acesta este un mare plus pentru Constanța. Va urma și un concurs de creație pentru tineri, iar operele lor de artă vor înfrumuseța diferite zone ale orașului. Vom arăta întregii țări că suntem o capitală a tineretului“, a mai menționat Ionuț Barbu.
„Sunt convins că proiectul este deja de succes...“
„Mulțumim celor care s-au alăturat acestui proiect. Eu unul sunt mândru și stiu ca orașul nostru e pe mâini bune. Și iată că orașul nostru devine o Capitală a tineretului și sunt sigur că, în 2025, Constanța va deveni o capitală europeană a tineretului. Și mulțumesc lui Costin Răsăuțeanu, care a fost alături de voi la Iași. Sunt convins că un an de zile, Constanța va fierbe prin energia care va fi degajată de tineri. La banii alocați, vom încerca să aducem bani și de la mediul privat și vom dubla suma alocată proiectului. Să nu vă pierdeți energia, dăca veți fi criticați, mai ales daca cririca este constructiva. Sunt convins că marile companii constanțene va vor fi alături. Constanța nu duce lipsa de tineri minunați dar de oameni care sa va coaguleze. Sunt convins că proiectul este deja de succes. Echipa câștigătoare este relevantă pentru tinerii din Constanța. Deschiderea și închiderea proiectului, sunt convins, ca vor fi memorabile. Mă bucur, cu fiecare celula, că copiii mei au de la cine învață. Vă doresc succese în implementarea proiectului care va fi unul memorabil", a transmis primarul Decebal Făgădău.
Despre conceptul câștigător #ComeToSEAus
Reamintim ca municipiul Constanța este noul oraș câștigător al titlului „Capitala Tineretului din România”, ediția 2020-2021. Bugetul alocat pentru proiecte ce urmează a fi implementate pe parcursul anului, depășește 2.640.000 de lei. Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanța titlului alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS și Primăria Municipiului Iași. Conceptul câștigător #ComeToSEAus, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanța își dorește să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale.
Premiul în valoare de 50.000 euro câștigat de „Constanța – Capitala Tineretului din România” este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse. Candidaturile celor două orașe finaliste au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. Jurizarea s-a făcut urmărind coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret. #ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănțeni pentru comunitatea locală de a-și întoarce privirile către nevoile tinerilor dar și către potențialul lor de a schimba viitorul orașului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrățișa activismul civic și social și de a promova un model al implicării comunitare. Una dintre misiunile aflate pe lista noul oraș câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri.
Despre Capitala Tineretului din România
Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 1 mai 2019. Co-inițiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), entități care împreună formează Comisia de Guvernață pentru Programul Capitala Tineretului din România. Un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, mediul privat de afaceri și organizații neguvernamentale este responsabil cu evaluarea do sarelor de candidatură și selecția orașului câștigător.
Citește și:
Constanța, „Capitala Tineretului din România” TNL Constanța felicită echipa care a manageriat proiectul #CometoSEAus
Constanța, orașul câștigător al titlului „Capitala Tineretului din România”, ediția 2020-2021
Artizanii proiectului #ComeToSEAus, Constanța, capitala tineretului din Romania au ajuns la Iași
„ComeToSEAus“, în linie dreaptă Făgădău propune un memorandum transpartinic pentru susţinerea proiectului Constanţa - Capitală a Tineretului 2020-2021!
Interviu live Tinerii din Constanța vor să ducă marea la Iași și să se întoarcă cu titlul de Capitala Tineretului din România (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp