Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 01 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbirea telefonică dintre ministrul Luminița Odobescu și David Lammy pe tema „Ucraina”

ro

01 Oct, 2024 14:26 194 Marime text
Luminița Odobescu ți David Lammy, Sursa foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 1 octombrie 2024, o convorbire telefonică cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Lammy.

În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a reafirmat deschiderea deplină a părții române pentru intensificarea cooperării pe toate palierele Parteneriatului Strategic bilateral, evidențiind în mod special schimburile comerciale și investițiile, precum și componenta de securitate și apărare. În context, a transmis aprecierea pentru sprijinul acordat comunității românești de către autoritățile din Regatul Unit.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate ale agendei regionale și internaționale, cu accent pe sprijinul acordat Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei și pe asistența pentru Republica Moldova.

Ministrul român al afacerilor externe a evidențiat aprecierea pentru contribuția adusă de Regatul Unit în sprijinul consolidării posturii de descurajare și apărare de pe Flancul Estic al NATO. A reiterat susținerea pentru Ucraina atât timp cât este nevoie, indispensabilă inclusiv pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. A evocat, totodată, încălcările spațiului aerian al României în urma atacurilor ruse cu drone asupra unor obiective de infrastructură portuară din Ucraina.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a exprimat îngrijorarea față de volatilitatea crescută a situației de securitate din Orientul Mijlociu, punctând importanța continuării eforturilor comunității internaționale pentru prevenirea unui război în regiune. De asemenea, a fost agreată coordonarea strânsă în materie consulară.

Oficialul român a punctat, de asemenea,  sprijinul României pentru consolidarea cooperării între Uniunea Europeană și Regatul Unit, în baza atașamentului comun față de valorile, principiile și regulile internaționale.

Cei doi oficiali au convenit continuarea coordonării asupra aspectelor de interes comun ale agendei bilaterale, europene și internaționale.
 
Citește și:
MAEAtenționare de călătorie pentru Franța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii