Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristinel Dragomir drege busuiocul - „Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie“

ro

11 Dec, 2015 00:00 2556 Marime text

Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că „Spitalul Clinic Județean de Urgență a îndeplinit toate obligațiile care îi revin în proiectul care include montarea unui angiograf“.
 
„Am obţinut de la Primăria Constanţa certificat de urbanism, dar urmează să mai obţinem avizul de la Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Toate aceste avize vor fi depuse ulterior la CNCAN (n.r. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare), pentru eliberarea autorizaţiei pentru radioprotecție. Povestea că angiograful va fi luat de la noi nu este adevărată. Nu ne jucăm cu fondurile europene. Săptămâna viitoare sper să avem autorizaţia pentru montarea lui. Trebuie să finalizăm lucrările pentru amenajarea angiografului până la 31 decembrie. Angiograful a ajuns la Constanţa pe 20 noiembrie. Spitalul Clinic Județean de Urgență a îndeplinit toate obligațiile care îi revin privind proiectul de cercetare ce include montarea unui angiograf“, a declarat Cristinel Dragomir.
 
De altfel, ieri, Primăria Constanţa a eliberat unul dintre avizele necesare punerii în funcţiune a angiografului. Este vorba despre Certificatul de Urbanism nr. 4391, emis pentru Consiliul Judeţean Constanţa şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul „Apostol Andrei” - „Recompartimentări interioare laborator angiografie la parterul spitalului clinic“. Actul emis de autoritatea publică locală este valabil până pe data de 10 decembrie 2016. „După obținerea tuturor autorizațiilor şi avizelor, tehnicienii producătorului angiografului - firma Siemens - au obligația montării acestuia“, a adăugat Cristinel Dragomir.

Achiziționat printr-un proiect european de Academia de Stiințe Medicale

Reamintim că angiograful de ultimă generație, cu ajutorul căruia se poate investiga starea vaselor sanguine a fost achiziționat printr-un proiect european, în baza unui parteneriat încheiat între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa și Academia de Ştiințe Medicale, un proiect care vizează un total de 17 angiografe. Elementul de noutate al proiectului este că acesta va avea şi o componentă de cercetare științifică, pe lângă componenta de tratament medical. Anual, între 50 şi 100 de pacienţi cu anevrisme au luat drumul capitalei pentru că aveau nevoie de un angiograf cu ajutorul căruia să-şi rezolve problemele cardiace.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat în ediţia din 10 decembrie articolul „Căpăţînă protejează Cardioscan? Dr. Deac - «Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!» (galerie foto)“. Potrivit celor semnalate în articol, profesorul Radu Deac, coordonatorul proiectului, este decis să vină la Constanţa şi să relocheze angiograful destinat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, deoarece conducerea unităţii medicale nu şi-a respectat obligaţiile din cadrul proiectului european. De mai bine de două săptămâni, angiograful zace împachetat în cutii, aşa cum a fost livrat în clădirea care adăposteşte centrala termică a spitalului. Radu Deac ne-a declarat că, de mai bine de trei luni, „spitalul de la Constanţa tărăgănează obţinerea avizelor, în timp ce celelalte angiografe au fost deja montate în 16 spitale din ţară şi sunt deja funcţionale. Am crezut că mă pot înţelege măcar cu reprezentantul Consiliului Judeţean (n.r. Cristinel Dragomir), care, iniţial, s-a arătat dispus să sprijine programul, însă ieri, când l-am sunat, mi-a replicat că are destule probleme pe cap, iar angiograful nu reprezintă cea mai importantă dintre ele. Am rămas siderat, aceşti oameni fac de râs judeţul Constanţa! Aici e vorba despre rea-voinţă. Acum mă aflu la Timişoara, dar voi ajunge în următoarele zile la Constanţa şi voi lămuri această problemă. Eu pot să iau angiograful şi să-l duc în orice alt spital şi cel mai probabil asta voi face în următoarele zile, fiindcă din cauza situaţiei de la Constanţa riscăm să pierdem tot proiectul“, ne-a declarat în exclusivitate doctorul Deac.

„Cardiolife”, un parteneriat public-privat la Constanţa

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa oferă la această dată tratamente parţiale în ceea ce priveşte cardiologia. Spre exemplu, SCJU nu dispune de un angiograf, iar pacienţii care aveau nevoie de tratament cu acest aparat sunt nevoiţi să apeleze la clinica privată Cardioscan, care deţine singurul astfel de aparat din Constanţa. Lângă Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) a fost deschis, în luna mai 2012, centrul „Cardiolife”, un parteneriat public-privat (CJC - SCJU - Cardiolife Timişoara). Noul angiograf va permite, atunci când va deveni funcţional, şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale din sfera neurologică. Cu ajutorul angiografului, pacienţii sunt reperfuzaţi prin angioplastie primară, un procedeu ce trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic şi care constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea unui stent, adică a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru, care menţine artera deschisă. În acest moment, 13 pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru montarea unui stimulator.
 
Citeşte şi
 
Unul dintre avizele necesare punerii în funcţiune a angiografului, emis azi de Primăria Constanţa

UPDATE. Căpăţînă protejează Cardioscan? Dr. Deac - „Constanţa nu a reuşit să obţină autorizaţiile pentru angiograf. Este rea-voinţă!“ (galerie foto)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii