Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Cum obții ajutorul de înmormântare?

ro

05 Sep, 2024 16:38 3364 Marime text

Inmormantare, foto - Pixabay

Cum obții ajutor de înmormântare chiar dacă persoana decedată nu avea venituri?

În momentul pierderii unei persoane dragi, aspectele financiare par nesemnificative. Cu toate acestea, realitatea ne obligă să ne confruntăm și cu această latură financiară. Ce soluții oferă statul pentru a ușura povara financiară a înmormântării?

Recent, o nouă lege privind sistemul public de pensii din România a fost adoptată și urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024. Prin urmare, în cuprinsul articolului vom prezenta ajutorul de deces conform noilor prevederi din Legea nr. 360/2023, scrie Legal Badger.

Prin art. 111 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, este instituit ajutorul de deces. Acesta reprezintă o sumă de bani acordată în cazul decesului unui:

  • asiguratului;
  • pensionarului;
  • persoanei care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap, dacă anterior suspendării raportului de muncă sau de serviciu pentru acordarea acestui concediu, persoana era asigurată obligatoriu;
  • unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului;
  • unui membru de familie al persoanei aflate în concediu pentru creşterea copilului.

Beneficiarul acestui sprijin financiar este unic, putând fi soțul supraviețuitor, un descendent, un ascendent, curatorul sau tutorele sau orice altă persoană care demonstrează că a suportat cheltuielile funerare. Dovada acestor cheltuieli se face prin documente justificative în acest sens (chitanțe, facturi) sau declarație pe propria răspundere.

Art. 20 din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 prevede o majorare cu 778 lei a acestui ajutor. Astfel, cuantumurile actuale sunt:

  • Pentru decesul persoanei asigurate/a pensionarului – suma de 7.567 lei;
  • Pentru decesul unui membru de familie al asiguratului/pensionarului – suma de 3.784 lei.

Pentru a beneficia de acest ajutor, solicitantul trebuie să depună următoarele documente:

  • cerere tip;
  • certificatul de deces;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care să ateste gradul de rudenie cu decedatul;
  • dovezi ale cheltuielilor de înmormântare;
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
  • adeverinţă care să certifice că la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original);
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

După verificarea și validarea documentelor, plata ajutorului se efectuează în termen de trei zile lucrătoare. Responsabilitatea plății revine casei teritoriale de pensii în cazul decesului unui pensionar sau asigurat, respectiv instituției care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj în cazul decesului unui șomer.

Persoanele care nu realizează venit primesc ajutor de înmormântare?

Potrivit dispozițiilor art. 114 din Legea 360/2023 (2) Acordarea ajutorului de deces se face la cerere, pe baza certificatului de deces şi a documentelor justificative, şi nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.”

Mai mult de atât, art. 112 alin. (1) din din Legea 360/2023 prevede că se acordă ajutor de deces și în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, care la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii.

În această situație, cuantumul ajutorului reprezintă jumătate din suma prevăzută pentru decesul unui asigurat sau pensionar – 3.784 lei, conform art. 112 alin. (4) din Legea nr. 360/2023. Solicitantul trebuie să declare pe propria răspundere că membrul de familie decedat nu era asigurat sau pensionar.

Prin urmare, ajutorul de înmormântare reprezintă un sprijin financiar oferit de statul român familiei. Deși procedura de obținere implică mai multe etape birocratice, ajutorul de deces poate subvenționa considerabil povara financiară asociată acestui eveniment nefericit, inclusiv în cazul celor fără venit.

Citește și: Ți-ai stricat mașina în gropile de pe drum? Vezi cine te despăgubește

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii