Cum poate fi atacat contractul de vânzare-cumpărare al unui bun. Iată în ce condiții!
Cum poate fi atacat contractul de vânzare-cumpărare al unui bun. Iată în ce condiții!
30 Jul, 2024 13:02
ZIUA de Constanta
1801
Marime text
- Regula generală prevede că pot cumpăra sau vinde toți cei cărora nu le este interzis prin lege.
- Persoanele cu capacitate deplină de exercițiu pot încheia independent contracte de vânzare-cumpărare.
- Părțile trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu la momentul încheierii contractului.
- Sancțiunea nerespectării cerințelor privind capacitatea de vânzare este nulitatea relativă a contractului, chiar în absența unui prejudiciu dovedit.
Pentru a fi valabil încheiat, Contractul de vânzare-cumpărare, trebuie să întrunească condițiile esențiale prevăzute de art. 1179 din Codul civil pentru validitatea oricărui act juridic. Nerespectarea acestor condiții poate atrage sancțiunea nulității contractului, fie ea relativă sau absolută, în funcție de natura condiției încălcate.
Regula generală prevede că pot cumpăra sau vinde toți cei cărora nu le este interzis prin lege. Părțile trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu la momentul încheierii contractului.
Astfel, persoanele cu capacitate deplină de exercițiu pot încheia independent contracte de vânzare-cumpărare. Persoanele cu capacitate de exercițiu restrânsă (minorii cu vârsta între 14 și 18 ani și majorii care beneficiază de consiliere judiciară) pot încheia contractul personal, dar cu încuviințarea reprezentantului legal și autorizarea instanței de tutelă.
Persoanele lipsite de capacitate de exercițiu (minorii sub 14 ani și persoanele puse sub tutelă specială) pot încheia contracte doar prin reprezentanții lor legali. Sancțiunea nerespectării cerințelor privind capacitatea este nulitatea relativă a contractului, chiar în absența unui prejudiciu dovedit.
Nu pot încheia contracte cumpărare următoarele categorii:
– profesioniștii din domeniul juridic (judecători, procurori, avocați, notari etc.) nu pot achiziționa drepturi litigioase din circumscripția în care își desfășoară activitatea,
– mandatarii, pentru bunurile pe care sunt însărcinați să le vândă,
– reprezentanții legali, pentru bunurile persoanelor pe care le reprezintă,
– funcționarii publici și alți oficiali, pentru bunurile pe care le administrează sau a căror administrare o supraveghează.
Sancțiunea pentru încălcarea acestor interdicții este nulitatea relativă sau absolută a contractului, în funcție de natura interesului ocrotit.
În anumite situații, legea impune respectarea unor condiții de formă pentru validitatea contractului. De exemplu, contractele având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile trebuie încheiate în formă autentică, sub sancțiunea nulității absolute.
Principalele obligații ale vânzătorului: predarea bunului, garanția contra evicțiunii și garanția contra viciilor.
Principalele obligații ale cumpărătorului: plata prețului și preluarea bunului. Neexecutarea acestor obligații poate atrage, în condițiile legii, rezoluțiunea contractului la cererea părții îndreptățite.
Atacarea unui contract de vânzare-cumpărare se poate realiza prin invocarea nulității (relative sau absolute) pentru nerespectarea condițiilor de validitate sau prin solicitarea rezoluțiunii pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, scrie LexHub.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Un SRL are drept de preempțiune Cu cât vrea să vândă Primăria și Consiliul Local Constanța un teren din Complex Perla Mamaia? (DOCUMENT)
Primăria Constanța vinde mai multe terenuri de pe raza municipiului. Ele vor intra și în atenția consilierilor locali
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii