Damen Shipyards Mangalia anunță concedieri colective. Ce compensații financiare primesc cei vizați (DOCUMENTE)
Damen Shipyards Mangalia anunță concedieri colective. Ce compensații financiare primesc cei vizați (DOCUMENTE)
20 Jan, 2025 14:45
ZIUA de Constanta
361
Marime text
- Damen Shipyards Mangalia, aflată în insolvență, a notificat ITM și AJOFM Constanța despre un plan de concedieri colective ce va afecta 263 de angajați.
- Reducerea de personal, justificată prin necesitatea redresării economice și a eficientizării activității, vizează menținerea a 1135 de salariați.
Reprezentanții societății Damen Shipyards Mangalia SA ("DSMa") - societate în insolvenţă, fac precizări importante privind concedierile care vor urma.
"DSMa" intenţionează să efectueze concedieri colective, potrivit sursei citate.
Notificarea privind concedierea colectivă a fost trimisă ITM Constanța și AJOFM Constanța pe 14 ianuarie 2025.
Motivele care determină concedierea
Motivele care determină concedierea preconizată sunt următoarele: Urgenţa luării unor măsuri de redresare economică, necesitatea reducerii cheltuielilor, inclusiv cele cu forţa de muncă; Diminuarea cheltuielilor cu personalul, având în vedere necesitatea redresării situaţiei economico-financiare a societăţii aflate deja în insolvenţă şi pentru care se propune plan de reorganizare; Restructurarea/reorganizarea prin concediere colectivă a 263 salariaţi, în etape, asigurându-se protecţia socială a persoanelor concediate, cu scopul atingerii unui număr total de 1135 salariaţi. Eficientizarea la maxim a personalului necesar rămas, prin corelarea numărului de salariaţi cu gradul de încărcare/proiectelor existente. Creşterea adaptabilităţii personalului la noile nevoi economice, flexibilizarea acestora.
Criteriile avute în vedere, potrivit contractului colectiv de muncă ("CCM" - art. 121 ş.u., Anexa nr. 17 la CCM - PROCEDURA PRIVIND EVALUAREA, REEVALUAREA PROFESIONALĂ ŞI IERARHIZAREA ANGAJAŢILOR)), pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt următoarele:
Reduceille de personal în cadrul DSM vor fi efeetuate in legătură cu următoarea metodologie:
- Încetarea CIM a angajaţilor care cumulează pensia cu salariul;
- Aplicarea criteriilor de ierarhizare profesională reglementate în Anexa nr. 17 la CCM;
- În condiţii de competenţă profesională şi conduită disciplinară egală, constatate pe baza punctului ii), încetează în ordine următoarele:
-contractele de muncă ale angajaţilor care au un alt loc de muncă;
-contractele de muncă ale angajaţilor care Indeplinesc condiţiile de pensionare;
-contractele de muncă ale angajaţilor cu cea mai mică vechime în cadrul DSM.
La încetarea CIM datorită reducerilor de posturi, simultan vor fi avute în vedere următoarele criterii:
- dacă masura ar afecta doi soți care lucrează în societatea DSM, se va desface contractul de muncă a unuia dintre soţi, la solicitarea acestuia;
- măsura să afecteze mai întâi salariaţii care nu au copii sau alte persoane în întreţinere;
- măsura să afecteze numai în ultimă instanţă salariaţii care sunt singurii susţinători ai familiei, precum şi salariaţii care mai au cel mult 3 ani până la pensionare, la cererea acestora.
Astfel, o prima etapă o reprezintă intenţia de disponibilizare colectivă şi negocierile cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor (după caz), care se derulează pe o perioadă maximă de 10 zile calendaristice, în conformitate cu prevederile art. 71 din Codul muncii, respectiv 5 zile calendaristice, conform art. 123 alin. (8) din Legea nr. 85/2014 (termen redus la jumătate, dat fiind procedura insolvenței).
Ce compensații se primesc
În cazul situaţiei de concediere colectivă, se vor acorda, în funcţie de vechimea în muncă în cadrul DSMa, următoarele compensaţii potrivit CCM:
- până la 5 ani - 2 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;
- între 6 - 10 ani - 3 salarii de bază medii-brutela nivel de-întreprindere;
- între 11 - 15 ani - 5 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;
- între 16 - 20 de ani - 7 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere; peste 21 de ani - 9 salarii de bază brute medii la nivel de întreprindere.
Ce spune Sindicatul Liber Navalistul
Sindicatul Liber Navalistul solicită prelungirea termenului în care sunt concediați angajații, astfel încât aceștia să aibă timp să facă reconversie/recaluficare.
Reducerea planificată cu 18,8% a personalului (263 de salariaţi) ridică întrebări serioase despre modul în care va fi menţinută capacitatea operaţională a şantierului, chiar și în context de insolvenţă, considerând că o astfel de măsură ar face extrem de dificilă o eventuală procedura de redresare a activității.
Aceștia solicită să le fie explicat cum vor afecta aceste reduceri capacitatea de producţie şi derularea proiectelor actuale şi eventual a celor viitoare, în măsura în care acestea există și cum va fi afectată capacitatea de producție a șantierului în eventualitatea în care un plan de redresare ar putea fi pus în aplicare dar și care sunt planurile pentru menţinerea competenţelor-cheie în cadrul companiei, având în vedere pierderea personalului experimentat, în același context.
Pentru a asigura o gestionare echitabilă şi transparentă a planului de restructurare şi pentru a proteja drepturile salariaţilor afectaţi, Sindicatul Liber Navalistul formulează următoarele solicitări:
Transparenţă în deciziile economice şi de reorganizare
- Publicarea datelor economice: Solicită accesul la analiza financiară detaliată care justifică restructurarea, incluzând: Situaţia financiară completă a DSMa, inclusiv structura detaliată a costurilor şi a veniturilor.
- Justificarea procentului de reducere a personalului în raport cu nevoile financiare ale societăţii.
- Planificarea cheltuielilor şi veniturilor post-restructurare, pentru a evalua viabilitatea econormcă a companiei.
-Etapele planificate ale restructurării.
-Impactul aşteptat asupra producţiei, eventualelor proiectele existente şi viitoare.
Strategiile pentru asigurarea sustenabilităţii operaţionale şi economice a şantierului naval.
Protejarea salariaţilor vulnerabili
Aplicarea strictă a criteriilor de protecţie socială: Solicită ca toate criteriile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) să fie respectate în procesul de selecţie pentru concedieri.
Poziţia Sindicatului Liber Navalistul
Sindicatul Liber Navalistul işi exprimă dezacordul faţă de măsurile drastice propuse în notificarea privind concedierile colective, considerând că acestea au fost luate fără o consultare adecvată cu partenerii sociali, fără o justificare economică detaliată şi fără luarea în considerare a unor alternative viabile.
Povestea oficială. Cum a intrat în insolvență Damen Shipyards Mangalia SA
Criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina – acestea sunt unele dintre motivele enumerate în cererea de intrare în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA, conform Tribunalului Constanța.
Motivele au fost consemnate în Încheierea de ședință 274/2024 a Tribunalului Constanța, prin care judecătorul sindic a aprobat cererea și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței.
Conform BPI citat, în cauză, judecătorul sindic este magistratul Iuliana Maria Simion, din cadrul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța.
Conform sursei citate, motivelor enumerate anterior li se adaugă „scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“.
Se arată în documentul citat că „la data de 30.05.2024 debitoarea Damen Shipyards Mangalia SA SRL, a investit judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Constanța – Secția a II-a Civilă cu soluționarea cererii de deschidere a procedurii generale a insolvenței reglementată de Legea nr. 85/2014, înregistrată sub nr.3753/118/2024“.
„În fapt, prezenta debitoare a apreciat că este în stare de insolvență, activitatea sa fiind perturbată ca urmare a crizei economice generale, COVID – 19, războiul din Ucraina, scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“, conform Tribunalului Constanța.
„În acest context, prezenta debitoare și-a declarat intenția de reorganizare pe bază de plan în considerarea dispozițiilor art. 67 alin. 1 litera g din Legea nr. 85/2014, fără a nominaliza un administrator judiciar“, se mai arată în BPI.
Judecătorul sindic a mai arătat că instanța a calificat cererile creditoarelor Damen Holding BV, Nrg Navy Ren Group Maritime SRL, Messer România Gaz SRL, Pipe Construct SRL, Biamar Focus SRL, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL, Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Muehlhan SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL, Industrial Cruman SRL „ca fiind declarații de creanță ce vor urma procedura de verificare și înregistrare la masa pasivă“.
Tribunalul a desemnat practicianul în insolvență propus de creditoarele Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, respectiv CITR SPRL din Cluj-Napoca.
Legat de acest aspect, se arată în BPI că „judecătorul sindic are în vedere faptul că, în ceea ce privește creanțele creditoarelor Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, valoarea însumată a acestora este mult superioară creanțelor celorlalte creditoare, chiar și prin raportare la valoarea cumulată a creanțelor creditoarelor Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL și Industrial Cruman SRL, care au solicitat desemnarea practicianului în insolvență Rtz&Partners SPRL Filiala București“.
Tabelul preliminar cranțelor poate fi consultat AICI.
Poziţia Sindicatului Liber Navalistul faţă de Notificarea privind concedierile colective și notificarea privind concedierea colectivă pot fi consultate în secțiunea Document a materialului.
Citește și:
Retrospectivă 2024Insolvența Damen Shipyards Mangalia SA. An greu pentru angajații din șantier, încheiat cu peste 290 de disponibilizări
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii