Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:04 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la informatician la maistru militar de marina. Elevul din Tulcea care a schimbat algoritmii pe disciplină militară

ro

24 Sep, 2024 13:12 481 Marime text

foto: Facebook/ Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale
Alexandru Despina
are 23 de ani este din Isaccea, județul Tulcea și a absolvit Colegiul Național „Spiru Haret” din municipiul Tulcea. Are o minte adaptată pentru științe exacte și se consideră o fire pragmatică. De aceea a ales inițial să urmeze cursurile Facultății de Matematică – Informatică din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța.

După absolvire și-a dorit un loc de muncă stabil și o carieră predictibilă. A nimerit însă pe piața locurilor de muncă în IT într-un moment de declin. Atunci a aflat de posibilitatea de a se înscrie la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unde a și găsit o specialitate adaptabilă profilului lui profesional, Comunicații și informatică. A reușit să se claseze pe primul loc în promoția sa cu media de admitere 9,11, se arată într-o postare pe pagina de socializare Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale. 

„Procesul de admitere mi s-a părut foarte lejer. M-am înscris online, pe platforma recrutaremapn.ro, apoi am fost chemat să susțin probele sportive la Centrul Zonal de Selecție și Orientare, de aici, din Constanța. Eu, anterior, m-am gândit să dau admitere și la Academia de Poliție, dar traseul aplicativ de la MAI mi s-a părut mult mai dificil. Cel de la MApN este mult mai accesibil, inclusiv partea de alergare de rezistență pe 2.000 de metri mi s-a părut ușor de parcurs”, este de părere elevul de anul I.

 

„Acomodarea la rigorile și regulamentele sistemului militar, floare la ureche

Acomodarea la rigorile și regulamentele sistemului militar a fost, de asemenea, floare la ureche, mai spune Alexandru. Era obișnuit încă din perioada studenției să împartă apartamentul cu alți colegi, așa că faptul că acum trebuie să împartă camera cu alți colegi nu i se pare un inconvenient, ci o oportunitate pentru coeziune. Elevul s-a adaptat rapid și la programul de instrucție, unde a contat și implicarea gradaților și a instructorilor militari.

„Îmi place că avem un program compact, că totul este calculat și bine pus la punct. Interacționăm bine și cu domnii gradați, apreciez că au răbdare cu noi și că ne explică pas cu pas ce avem de făcut și ne corectează atunci când greșim. Cel mai mult până acum mi-a plăcut defilarea”, mărturisește Alexandru Despina.

Elevul afirmă că este încântat de alegerea pe care a făcut-o și că vede suficiente oportunități pentru viitorul de după absolvirea Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Încă nu s-a decis dacă vrea să opteze pentru o funcție la bordul unei nave militare sau pentru un post la o unitate de uscat, dar știe că vrea să rămână în Constanța și să își pună cunoștințele avansate de informatician în slujba Armatei României.

„Cel mai fericit de alegerea mea a fost tata. M-a felicitat și mi-a spus că este mândru de mine. Susținerea lui contează foarte mult pentru mine. Sper să îi pot face și bucuria de a mă vedea defilând pe sub Arcul de Triumf, de Ziua Națională a României”, a completat Alexandru.



Alexandru Despina vine din Isaccea, localitate de frontieră între România și Ucraina

Opțiunea lui de a îmbrăca haina militară i-a surprins pe colegii și prietenii săi. Alexandru Despina dezvăluie că unii deja văd în el un model inspirațional și că se gândesc să îi urmeze exemplul.

Alexandru Despina vine din Isaccea, localitate de frontieră între România și Ucraina. Cât încă mai locuia cu părinții auzea aproape zilnic ecoul conflictului de dincolo de graniță. A fost inclusiv martor la drama refugiaților care au reușit să treacă Dunărea fugind din calea bombardamentelor. Situația l-a impresionat, dar nu l-a speriat. Tânărul de 23 de ani are încredere că teritoriul României este în deplină siguranță, iar în cazul în care patria i-o va cere, nu se va teme să lupte cu arma în mână pentru valorile naționale și pentru apărarea celor dragi.


Citește și:

Performanțe la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale (FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii