Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debitul Dunării la intrarea în țară în creștere față de ziua precedentă

ro

22 Sep, 2024 12:55 507 Marime text
foto: Sursa  Budapest, HungaryAstăzi debitul Dunării la intrarea în țară este de 6100, în creștere față de ziua precedentă, informează Apele Române. 

Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat în data de 21 septembrie, la Budapesta, debitul maxim fiind de 8200 mc/s.

În aceste condiții, conform informațiilor suplimentare primite de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, va fi mult mai mare decât în condițiile anterioare, ceea ce va determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea în țară (secțiunea Baziaş).

Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a fost în creștere fiind astăzi de 5700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, instituție aflată sub autoritatea Apelor Române.

Reamintim că la sfârșitul săptămânii trecute (13 septembrie) acesta era sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2200 mc/s.

„Hidrologii de la cele 7 Administrații Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeș-Vedea, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Dobrogea-Litoral transmit permanent informațiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării și reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA.

Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9000 mc/s.
Comparativ cu 2006, Dunărea a avut un debit la intrarea în țară de 15600 mc/s.

Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție.
În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari“ - au mai precizat reprezentanții Apelor Române.

S-a început informarea altor deținători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. În acest ultim caz, reprezentanții de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum și stadiul de funcționare al stațiilor de pompare.


Citește și: 

Debitul Dunării, în creștere la intrarea în țară! (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii