Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 30 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din 31 august Intră în vigoare legea privind protecția extinsă pentru toate victimele actelor de violență! (DOCUMENT)

ro

30 Aug, 2024 16:33 233 Marime text
Foto ilustrativă - sursa: Unsplash

O nouă lege menită să ofere protecție tuturor victimelor actelor de violență va intra în vigoare de sâmbătă, 31 august 2024.
 
Este vorba despre Legea nr.26/2024, pe care președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat-o pe data de 28.02.2024.
 
Aceeași lege a fost adoptată în forul decizional al Parlamentului României, Camera Deputaților, cu 249 de voturi, cu 0 voturi contra și 0 abțineri, la începutul lunii februarie 2024.
 
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și-a exprimat bucuria pe pagina sa de socializare cu privire la noua lege care va oferi mai multă protecție tuturor victimelor a actelor de violență de orice fel.
 
Mă bucur tare mult că avem acum legea. Care stabilește clar responsabilitățile autorităților în protejarea victimelor și în gestionarea situațiilor de urgență, care, uneori, pot duce și la pierderea de vieți.
Avem violență în România. Sunt 160 de cazuri de violență domestică pe zi. Asta înseamnă 7 victime pe oră. Pentru ele exista deja ordinul de protecție. 
Dar violența nu e numai în familie! Acte de violență vedem și pe stradă, și în școli, și la locul de muncă, în mediul online…
De acum, cu noua lege, protejăm toate victimele violenței, de orice fel, din orice mediu.
Legea trebuie să te protejeze și de bătăuși, și de hărțuitori și de toate tipurile de agresori”, a afirmat, la acea vreme, Alina Gorghiu.
 
Ce acte intră sub incidența legii
 
În textul noii legi, actele de violență sunt definite drept:
 
  • orice lovire sau act de violență cauzator de suferințe fizice;
  • orice act de violență de natură sexuală;
  • amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare ilicite îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere;
  • fapta repetată de urmărire a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim, ori de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta ori efectuarea de apeluri telefonice sau a altor tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care, prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise, creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar;
  • orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal la comunicații și date private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima;
  • încercarea de a determina sau determinarea unei persoane prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declarații, să își retragă declarațiile, să dea declarații mincinoase ori să nu prezinte probe într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară;
  • orice alte acte de violență fizică sau psihică ce pun în pericol viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane.(2) În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înțeleg soțul/soția, persoana care conviețuiește cu victima și care se gospodărește împreună cu aceasta de o manieră stabilă și continuă, rudele în linie directă, până la gradul II inclusiv, frații și surorile, precum și persoanele aflate în întreținerea victimei.
 
Un alt element nou pe care noua lege îl oferă este ordinul de protecție provizoriu. Ordinul de protecție provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violență sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal al acesteia, de către polițiștii care, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iau cunoștință de săvârșirea unui act de violență, iar din evaluarea situației de fapt rezultă că există risc iminent cu privire la săvârșirea unui alt act de violență îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viața, integritatea fizică ori libertatea acesteia.
 
Astfel, în cazul în care polițistul aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu este sesizat în orice mod, inclusiv prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, denumit în continuare SNUAU 112, cu privire la săvârșirea unui act de violență, acesta are obligația de a aduce la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecție provizoriu față de agresor, precum și de a-i pune la dispoziție formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 1, în cazul în care aceasta dorește să solicite respectivul ordin.

Dacă victima nu solicită ordinul de protecție provizoriu, i se aduce la cunoștință posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecție în temeiul art. 12 și i se pune la dispoziție formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 2.
 
În secțiunea Documente poate fi parcurs integral textul de lege nr.26/2024.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe Termene.ro.

Citește și:
UPDATE. Județul Constanța Bărbat reținut pentru încălcarea ordinului de protecție

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii