Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 01 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța, despre termenul de valabilitate al cărților de identitate. Detalii importante!

ro

01 Aug, 2024 09:00 236 Marime text
Foto: ZIUA de Constanța
Termenul de valabilitate al cărţii de identitate este de 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 - 18 ani; precum și de  7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 - 25 ani, anunță Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța.
 
Începând cu data de 02.08.2021, persoanele cu vârsta peste 25 ani, vor avea înscris pe actul de identitate, termenul de valabilitate 03.08.2031, conform dispozițiilor art.5 alin.(1) din Regulamentul (UE) nr. 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019, privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.
 
Ca urmare, cărțile de identitate actuale, emise până la data aplicării Regulamentului, sunt vizate de perioada standard de eliminare treptată enunțată la art. 5, alin. (1), adică acestea sunt acceptate ca documente de călătorie până la data expirării dar nu mai târziu de 3 august 2031.
 
 
Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate este de 1 an.
 
Cartea de identitate provizorie se eliberează atunci când persoana fizică nu posedă toate documentele necesare eliberării cărţii de identitate şi în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, care locuiesc temporar în România.
 
În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, cetăţenii români sunt obligaţi să solicite eliberarea actului de identitate.
 
La expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, cu cel mult 180 de zile, dar nu mai puţin de 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şiprotecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
DGEP Constanța: Informații despre divorțul pronunțat în străinătate. Iată ce trebuie să știți!
 
DGEP Constanța. Ce trebuie să ştie românii care vor cărți de identitate provizorii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii