Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Direcția Regională Vamală Galați Procedura aplicată coletelor sosite din Marea Britanie. Cât plătiți în plus la vamă pentru un colet din străinătate

ro

21 Dec, 2021 00:00 1887 Marime text
  • Începând cu data de 1 iulie 2021, mărfurile importate in UE sunt supuse TVA, cu excepția trimiterilor fără caracter comercial de la o persoană particulară la alta, cu o valoare care nu depășește 45 euro.
  • Am luat legătura cu Direcția Regională Vamală Galați pentru a vă putea oferi mai multe informații referitoare la coletele sosite din Marea Britanie.  
Mii de colete sosesc la vamă, fiind vorba despre pachete de Crăciun, pe care fie românii de acasă le primesc ca alinare de la rudele plecate în străinătate, ori pe care românii din afară le primesc încărcate cu bunătăți și dor de casă de la cei ce au rămas.
 
Anul acesta este primul Crăciun după ce prevederile BREXIT, prin care Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, intră în vigoare, afectând astfel inclusiv zecile pachete care luau în mod obișnuit, în această perioadă, drumul spre Marea Britanie, din România, sau invers.
 
În acest context, ZIUA de Constanța vă prezintă informațiile puse la dispoziție de autoritățile vamale în legătură cu pachetele sosite din afară.
 
Astfel, conform sursei citate, din data de 1 iulie 2021, chiar dacă este vorba despre mărfuri importate din țări terțe sau teritorii terțe, cu o valoare intrinsecă mai mică de 150 euro, cetățenii sunt nevoți să plătească TVA.
 
Excepție fac trimiterile fără caracter comercial de la o persoană particulară la alta, cu o valoare care nu depășește 45 euro.
 
Sunt scutite de taxele vamale mărfurile cu o valoare intrinsecă neglijabilă.
 
De asemenea, am luat legătura cu Direcția Regională Vamală Galați pentru a vă putea oferi mai multe informații referitoare la coletele sosite din Marea Britanie.
 
Astfel că, vă prezentăm în continuare informațiile oferite de Mihail Bucur, director executiv, Direcția Regională Vamală Galați pentru ZIUA de Constanța.

 

„În conformitate cu legislația UE, mărfurile introduse pe teritoriul vamal al UE fac obiectul supravegherii vamale si pot face obiectul unor controale vamale. Mărfurile trebuie prezentate în vamă inclusiv în cazul bunurilor achiziționate online și livrate ulterior prin colet din Regatul Unit indiferent dacă aceste bunuri sunt trimise prin poştă sau prin servicii de curierat rapid.“

 
Referitor la taxele vamale, Direcția Regională Vamală Galați a precizat:
 
„Începând cu data retragerii din uniune regimurile comerciale preferenţiale ale UE cu țările terțe în domeniul vamal și al politicii comerciale comune nu se mai aplică Regatului Unit. În consecinţă taxele vamale aplicabile sunt cele cuprinse în Tariful Vamal de Integrat Român - TARIC RO care poate fi accesat la adresa: http://taric3.Customs.r0:9080/taric/web/main R0.
 
T.V.A.
 
„Începând cu data de 1 iulie 2021, mărfurile importate în UE sunt supuse TVA, cu excepția trimiterilor fără caracter comercial de la o persoană particulară la alta, cu o valoare care nu depășește 45 euro. Pentru  vânzările la distanţă de mărfuri importate din teritorii sau țări terțe prin intermediul loss, faptul generator intervine și TVA devine exigibilă la momentul livrării (atunci când plata este acceptată).
 

Pentru trimiterile cu valoare mai mică de 150 euro este necesară depunerea unei declarații vamale de punere în liberă circulaţie cu set redus de date (DVSRD - H7).
 
Pentru mărfurile dintr-o trimitere poștală cu o valoare de peste 150 euro,dar mai mică de 1000 euro, până la data de 31.12.2022, pot fi declarate in vederea punerii în liberă circulatie prin prezentarea în vamă a acestora, cu condiţia să nu fie supuse unor prohibiţii sau restricții și să fie însoțite de o declarație CN22 sau CN23.“
 
Direcția Regională Vamală Galați a oferit pentru ZIUA de Constanța, explicații cu privire la procedura aplicată coletelor din Marea Britanie.
 

„Coletele poştale sunt transportate şi gestionate de către organele poştale, care răspund de integritatea lor şi de respectarea termenelor legale (de exemplu pentru avizare sau prezentare pentru control). La B.5.1. Bucureşti sunt selectate, în baza analizei de risc, coletele care sunt livrate direct la destinatar și cele care sunt direcționate la oficiile poștale teritoriale unde se va efectua controlul vamal.“

 
Pentru a calcula cât trebuie să plătiți la vamă pentru a intra în posesia coletelor sosite din străinătate, trebuie să cunoașteți în detaliu conținutul acestora, astfel puteți completa datele în simulatorul de calcul datorie vamală, disponibil pe site-ul Autorității Naționale a Vămilor.
 
Informaţiile puse la dispoziţia ZIUA de Constanţa pentru un calcul estimativ al taxelor vamale al produse venite dintr-un stat non-UE, cum este acum Regatul Unit, arată faptul că trebuie cunoscute în cel mai mic detaliu bunurile ce ar urma să se afle în coletul de Crăciun primit de la rudele ori prietenii din Marea Britanie.
 
Astfel, pentru a determina costurile vamale estimative, pentru a şti cam ce sumă să pună deoparte pentru acoperirea acestora, un cetăţean trebuie să ştie, de exemplu, dacă păpușile primite în colet pentru copii sunt din plastic, dacă există în compunerea lor și materiale textile ori metale, iar detaliile solicitate nu se opresc aici.
 
Cu titlul de exemplu, un colet primit din Marea Britanie, cu o valoarea estimativă de 200 de lire, în care se află, să spunem, păpuşi, cărți, ciocolată, globuleţe sau bijuterii cu o valoare mică, presupune taxe vamale pentru destinatarul din România de aproape 400 de lei.
 
Aşadar, românii care aşteaptă anul acesta colete din Marea Britanie trebuie să se asigure că au disponibile, totodată, şi sumele necesare pentru taxele vamale.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
Primul Crăciun după BREXIT
Modificări la vămuire. Aștepţi colet din afară, de sărbători? Iată ce trebuie să ştii

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii