Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Academia Română a găzduit cea de-a treia dezbatere dedicată schimbărilor climatice

ro

03 Mar, 2020 00:00 2453 Marime text

La finele săptămâni trecute, în seria dezbaterilor dedicate schimbărilor climatice, Aula Magna a Academiei Române a găzduit a treia conferință-dezbatere, intitulată „Cercetarea științifică internațională și românească - soluții de adaptare la schimbările climatice și de atenuare a acestora”.
Cuvântul de deschidere a aparținut acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române.


Au fost aduse în discuție teme extrem de actuale precum „Contribuții ale cercetării științifice din agricultură privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice” (prezentat de acad. Nicolae Săulescu), „Contribuția cercetării științifice din silvicultură cu privire la adaptarea pădurilor la schimbările climatice și la atenuarea efectelor acestora” (dr. Ovidiu Badea - membru corespondent al Academiei Române), „Energiile regenerabile în contextul schimbărilor climatice” (prof. Gheorghe Lăzăroiu) și „Contribuția transporturilor la emisia globală de gaze cu efect de seră” (prof. Mircea Oprean).


Prima sesiune a avut loc în data de 25 noiembrie 2019, cu tema „Schimbările climatice în istoria Pământului - modificări actuale în spațiul continental și marin-oceanic“, iar în ianuarie sesiunea de comunicări științifice „Impactul încălzirii globale asupra mediului și societății“, în organizarea Secției de Științe Geonomice și Institutul de Geografie, din cadrul Academiei Române, s-a bucurat de prezența dr. Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și a dr. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.


Concluziile acestor dezbateri vor face obiectul unui manifest al Academiei Române, ce va fi adus la cunoștința forurilor decizionale de la nivel statal și a publicului interesat.


Sursa foto: captură YouTube - Stanford Woods Institute for the Environment


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.


Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.



Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

Cotidianul ZIUA de Constanța, prezent la vernisajul de la Biblioteca Academiei Române Ecouri la o expoziție-document despre istoria presei românești (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Eveniment-dezbatere ocazionat de problemele cu care se confruntă cercetarea și inovarea din România


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii