Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:02 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Eveniment-dezbatere ocazionat de problemele cu care se confruntă cercetarea și inovarea din România

ro

19 Feb, 2020 00:00 1810 Marime text

Comisia de Știința și Tehnologia Microsistemelor (STMS) a Academiei Române, în colaborare cu Asociația pentru Tehnologii Generice și Industriale (ASTEGI), organizează mâine, în Aula Academiei Române, dezbaterea „Impactul sistemelor ciber-fizice asupra societății și industriei”.
 
În invitația la acest eveniment-dezbatere legat de chestiunile cu care se confruntă cercetarea și inovarea din România, se precizează că „problemele pe care le au universitățile și institutele, IMM-urile și filialele marilor companii multinaționale sunt legate și de o anumită incoerență legislativă, dar și de absența unei politici consecvente, pe termen lung.
Din punct de vedere tehnic, punctul de plecare al discuției este legat de sistemele ciber-fizice (care asigură cuplarea directă a tehnologiei digitale la realitatea fizică). Este vorba de o problematică relevantă pentru noua revoluție digitală și rolul acesteia în noua revoluție industrială (Industry 4.0).
 
În această etapă, tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC) se dezvoltă extrem de rapid, ea interacționează cu alte domenii ale ingineriei, beneficiind în același timp de rezultatele cercetării fundamentale în fizică, chimie, biologie, dar și de evoluțiile din matematică și din medicină. În strategia UE (inclusiv în derularea viitorului Horizon Europe (2021-2027), un rol cheie îl joacă tehnologiile generice esențiale (Key Enabling Technologies, KET), care în actuala formulare cuprind aproape toată zona de high-tech (inclusiv TIC), de la nanotehnologie la inteligența artificială. Este un domeniu extrem de vast, dar România a dovedit deja performanță în unele KET!
Cu toate performanțele lăudabile ale unor cercetători sau colective, cercetarea românească în ansamblu și îndeosebi utilizarea noilor cunoștințe în economie și societate au rămas mult în urmă.
 
Ultimul loc ocupat de România în clasamentul UE pentru inovare este îngrijorător în contextul în care decalajul față de țările competitive din punct de vedere economic continuă să se accentueze. Se accentuează și exodul de specialiști – dar și de tineret în curs de formare. Unde vom ajunge?!
 
Alegerea ca reper tehnologic a unui domeniu de înaltă competitivitate se justifică astfel: numai un efort ambițios, pe termen lung, poate să dea rezultate. Alegerea momentului acestei dezbateri este legată de oportunitățile create de fondurile structurale obținute de la UE (2021-2027). Dincolo de ideile emise de unele oficialități guvernamentale privind aceste fonduri, un fapt este clar – sumele alocate cercetării și inovării sunt nesperat de mari și (dacă sunt utilizate eficient) - pot face diferența.
Unele dintre prezentările care se vor face la eveniment (continuat cu o masă rotundă) se referă la experiența unor organizații din România, dar și din țările dezvoltate, experiență care recomandă anumite direcții de utilizare a fondurilor structurale pentru competitivitate, cu o atenție specială entru colaborarea în înalta tehnologie dintre organizațiile din sectorul public și firmele private.
 
Concluziile dezbaterii vor fi făcute publice, fiind în același timp transmise autorităților competente. Sperăm ca aceste idei și propuneri, în rezonanță cu politica UE, care acordă fondurile structurale, să fie luate în considerare de autorități și să contribuie la crearea unui moment de cotitură în politicile naționale”.

 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești  

 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.
 
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:
 

#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)

#DobrogeaAcademică Declarația Academiei Române privind unitatea limbii române. „Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii