Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:12 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Academicianul Constantin Năstăsescu, profesorul care a „marcat” generații, împlinește 77 de ani (documente)

ro

13 Mar, 2020 00:00 3769 Marime text

Prin anii ʼ80 se vorbea de culegerea galbenă a lui Năstăsescu ca despre sfânta... scriptură, fiind unică în peisajul învățământului românesc, ai cărei beneficiari din bănci erau „decrețeii”.
 
Născut în Pucioasa, județul Dâmbovița, la 13 martie 1943, prof. dr. Constantin Năstăsescu (CV complet și lucrări publicate, în secțiunea Documente) este Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța.
 
Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, reputatul matematician povestea: „Părinții mei au fost țărani. Țărani, țărani. Tatăl meu a fost căruțaș. Conducea o căruță cu boi, căra lemne. A mai lucrat în tinerețe în petrol și ceva în căile ferate, dar grosul vieții a fost un simplu căruțaș. Avea și ceva pământ. Mama era casnică. Am fost foarte mulți copii. Eu am prins versiunea în care eram șase. O soră mai mare a decedat la 18 ani. Era ca un fel de mamă pentru mine, eu fiind cel mai mic din familie. Dar din ce știu de la frații mei mai mari, părinții noștri au avut cel puțin 10 copii. Au murit mici. Mama avea trei clase. Tata reușise să facă cinci clase. Când trebuiau să facă școala primară, învățătorii erau pe front, în Primul Război Mondial. De altfel, și tata a fost pe front, până la Odessa. A avut noroc. Și eu. Dacă nu se mai întorcea de acolo, nu mai existam”.
 
A absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea din București în 1966 și a fost asistent în perioada 1967-1972, lector în perioada 1972-1980, conferențiar în perioada 1980-1990 și este profesor din 1990.
 
A ținut seminare și cursuri de Algebră și programare liniară, Teoria categoriilor, Algebră omologică, Teoria mulțimilor, Inele graduate, Algebre Hopf la Universitatea din București.
A susținut doctoratul în 1970 cu teza „Inele semi-artiniene'' la Universitatea din București.
Lucrează în domeniul Algebrei necomutative. A obținut premiul „S. Stoilow'' al Academiei în 1975. Este recenzent la Mathematical Reviews și Zentralblatt fur Mathematik.
 
Mai bine de două decenii, între 1993 și 2016, a fost membru corespondent al Academiei Române, în urmă cu patru ani fiind titularizat în cadrul unei ceremonii mai ample. În semn de respect pentru întreaga activitate, Ministerul Educației a cuprins în calendarul competițiilor naționale și un Concurs național Constantin Năstăsescu.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești 

 

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.
 
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
 
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:
 
Cotidianul ZIUA de Constanța, prezent la vernisajul de la Biblioteca Academiei Române Ecouri la o expoziție-document despre istoria presei românești (galerie foto)


#DobrogeaAcademică Eveniment-dezbatere ocazionat de problemele cu care se confruntă cercetarea și inovarea din România

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii