Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:20 04 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Cercetarea din Academia Română – pe locul 2 în România și pe locul 676 în lume

ro

27 May, 2020 00:00 2026 Marime text

O analiză recentă publicată la începutul lunii mai 2020 pe platforma de evaluare a performanței științifice Scimago Institution Rankings (SIR) situează Academia Română pe locul 676 în lume și pe locul 2 în România, din cele 38 de instituții care au îndeplinit criteriile minime de evaluare. Locul întâi în clasamentul SIR al instituțiilor din România este ocupat de Institutul de Științe Spațiale (locul 671 în lume).
Poziția Academiei Române este rezultatul evaluării performanțelor științifice realizate de ansamblul institutelor și centrelor de cercetare coordonate de Academia Română. Evaluarea și clasificarea au fost realizate cu ajutorul unui indicator compozit care combină trei seturi distincte de coordonate referitoare la performanța cercetării (50% din scorul final; pe baza datelor Scopus), randamentul inovării (30%) și impactul asupra societății Scimago Institution Rankings luând în considerare a instituții de cercetare din întreaga lume, atât publice, cât și private.
Într-un clasament separat al primelor 10 institute de cercetare din România realizat de SIR se regăsesc două institute ale Academiei Române: Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, situat pe locul 3, și Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ din București, locul 7.
Academia Română ocupă de asemenea locul 2 în România în ceea ce privește performanța cercetării, locul 6 în topul inovării, condus de Institutele „Petru Poni“ și „Ilie Murgulescu“ ale Academiei Române, și de asemenea locul 6 în în topul referitor la impactul societal.
 
#DobrogeaAcademică
 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:


#DobrogeaAcademică 154 de ani de la înființarea „celui mai înalt for românesc de consacrare științifică și culturală“. Vivat, Crescat, Floreat!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii