#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)
#DobrogeaAcademică: În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei RomâneAcademia Română – Filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Istorie „George Barițiu“, organizează, până mâine, 5 februarie 2020, conferința internațională „Istoria și scrisul istoric azi: opțiuni metodologice, paradigme, agendă“.
Manifestarea este dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca și reunește 119 prezentări organizate pe 17 secțiuni tematice. Evenimentul de marcare a centenarului institutului cuprinde și prezentări ale demersurilor de cercetare, expoziții ale volumelor editate și cu fotografii privind activitățile realizate.
Cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei
Întemeiat la data de 2 februarie 1920, Institutul de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca este cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe. În prezent, proiectele institutului vizează numeroase direcții de cercetare: istoria spațiului românesc și central-european, cu accent pe istoria Transilvaniei din Evul Mediu până în perioada contemporană, studierea și interpretarea documentelor referitoare la Revoluția de la 1848, mișcarea națională a românilor din Transilvania în perioada 1849-1918, filosofia, cultura și religia în gândirea românească a secolului XX.
Pentru marcarea Centenarului său, conducerea Institutului – asigurată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei – a întocmit un plan de susținere, pe parcursul întregului an, a unor conferințe, inclusiv cu caracter internațional, și simpozioane, editări de cărți, prezentări ale istoricului său.
Așa cum ne-a comunicat profesorul Stoica Lascu,
„la 30 ianuarie au avut loc în întreaga țară astfel de prezentări, în județul nostru fiind gazde, sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice, un număr de opt instituțiuni școlare – colegii, licee și școli gimnaziale, în cadrul cărora inimoșii profesori de Istorie, cu reală conștiință profesională și național-ideatică, au relatat în fața elevilor (iar la unele școli au prezentat referate pe această temă înșiși elevii) aspecte din centenara existență a acestui prestigios institut, cunoscut și apreciat de către comunitatea istoricilor nu doar din România, ci și de peste hotare”.
Este vorba despre Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța (prof. drd. Cristina Gîlă), Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța (prof. dr. Adrian Ilie), Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța (prof. Mihai Paris), Colegiul Tehnic Energetic din Constanța (prof. Felicia Fărcășanu și prof. univ. dr. Stoica Lascu), Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța (prof. Eugenia Crăciun), Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu” din Constanța (prof. Carmen Elena Țilivea), Școala Gimnazială nr. 1 din Pantelimon (jud. Constanța) (prof. dr. Marian Zidaru și prof. înv. Georgiana Dedu), Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” din Constanța (prof. Mariana Momciu).
Este de subliniat că, în semn de apreciere pentru modul în care slujitori ai Musei Clio din spațiul României de la Mare au marcat acest centenar, profesorul Ioan Bolovan a acordat fiecărui dascăl constănțean implicat, și școlii respective, câte o diplomă, „În semn de recunoștință și apreciere pentru participarea în cadrul proiectului de solidarizare și promovare”; iar din partea Comitetului de organizare al proiectului din cadrul IIGB au fost expediate următoarele aprecieri pentru cele opt merituoase școli constănțene, „din cele peste 100 de instituții care au participat la proiectul Centenar IIGB”, și profesori constănțeni:
„Suntem deosebit de încântați de modul în care ați marcat momentul-eveniment al Institutului de Istorie George Barițiu, azi, 30 ianuarie, orele 12. Vă mulțumim respectuos. Am preluat fotografiile trimise, urmând ca imaginile sa fie completate de noi cu alte informații (instituția-gazdă, persoane implicate, audiența-asistența). Începând cu data de 2 februarie a anului 2020, la împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Institutului, vom deschide seria postărilor de fotografii provenite din cele peste 100 de instituții care au participat la proiectul Centenar IIGB, dând o dovadă importantă pentru noi de apreciere a istoriei neamului și a slujitorilor ei”,
ne-a mai precizat prof. Stoica Lascu, în comunicatul trimis redacției.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Sursa foto: Stoica Lascu
Citește și:
#DobrogeaAcademică Institutul de Cercetare a Calității Vieții împlinește 30 de ani de la înființare
#DobrogeaAcademică Academia Română intenționează să redacteze un manifest-concluzie în urma dezbaterilor asupra schimbărilor climatice (document)
#DobrogeaAcademică Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române - „Mesajul celor care au făurit România unită la 1859 este unul de încredere și de temeinicie întru «țara mea de glorii, țara mea de dor»”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp