Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:44 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Ministrul Fondurilor Europene a vizitat Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române

ro

28 May, 2020 00:00 1827 Marime text
  • Discuțiile au vizat posibilitatea finanțării proiectelor de cercetare din domeniul Inteligenței Artificiale și matematicii-informaticii, cu deosebire în domeniul Computer Vision

Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române a primit, la începutul acestei săptămâni, vizita ministrului Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, care a purtat discuții cu prof. dr. Lucian Beznea, directorul institutului, și cu un grup de cercetători între care s-au aflat Vasile Brînzănescu (Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius”, 2007), Dan Timotin, Cezar Joița, Cristodor Ionescu, Ionel Popescu.
Profesorul Marius Leordeanu a prezentat progresele înregistrate de Institutul de Matematică „Simion Stoilow“ al Academiei Române în domeniul Computer Vision, una dintre cele mai noi și importante direcții de cercetare în Inteligența Artificială și Robotică.
Conducerea Institutului și colectivul de cercetători au pus accent asupra necesității înțelegerii nevoilor de finanțare ale domeniului matematică-informatică, prezentând contribuțiile pe care cercetarea aplicată le are în dezvoltarea tehnologică și industrială.
Discuțiile au relevat disponibilitatea ministrului Fondurilor Europene de a se implica în vederea obținerii de resurse pentru domeniul matematică-informatică și au vizat posibilitatea finanțării proiectelor de cercetare din domeniul Inteligenței Artificiale și matematicii-informaticii, cu deosebire în domeniul Computer Vision. Acestea se vor concretiza în aplicații software și modele de cercetare ce vor putea fi transferate în piață: drone inteligente, roboți autonomi, autoturisme autonome, inteligență artificială în medicină.
 

Șapte decenii de cercetare în matematica românească

Institutul de Matematică „Simion Stoilow“, fondat în 1949, este institut de excelență al Academiei Române și unul dintre cele mai semnificative centre de cercetare din matematica românească.
Matematicianul al cărui nume îl poartă – Simion Stoilow (14 septembrie 1887 – 4 aprilie 1961) - a fost fondatorul școlii românești de analiză complexă și autor a peste o sută de publicații. A lucrat ca profesor la Universitatea din București.
În 1936 este admis ca membru corespondent al Academiei Române, ca în 1945 să devină membru deplin.


În 1949 pune bazele Institutul de Matematică al Academiei Române, căreia i-a fost și director pentru tot restul vieții. Printre membrii institutului s-au numărat și studenți de-ai săi ca: Martin Jurchescu, Cabiria Andreian Cazacu, Corneliu Constantinescu, Nicolae Boboc și Aurel Cornea.
Premiul Simion Stoilow este acordat anual de Academia Română celor cu rezultate deosebite în cercetarea matematică.
Matematicianul este cunoscut drept creatorul teoriei topologice a funcțiilor analitice. Este, totodată, creatorul școlii românești de analiză complexă.



Institutul de Matematică a fost închis în anul 1975, dar, redeschis imediat după căderea regimului comunist, i-a fost atribuit numele acestui savant matematician. Pe parcursul celor peste 70 de ani de activitate, în cadrul institutului au lucrat cei mai cunoscuți matematicieni români, majoritatea cadre didactice în învățământul superior, care au contribuit la dezvoltarea școlii de matematică din România și au format zeci de generații de specialiști.

În martie 2000, Institutul „Simion Stoilow“ a fost desemnat centru european de excelență, în urma apelului de propuneri lansat de al Cincilea Programul-Cadru al Comisiei Europene. Din anul 2017 institutul găzduiește un Centru Francofon de Matematică, finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie.


#DobrogeaAcademică

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti



Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică 154 de ani de la înființarea „celui mai înalt for românesc de consacrare științifică și culturală“. Vivat, Crescat, Floreat!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii