#DobrogeaAcademică Ziua Limbii Elene, sărbătorită la Academia Română
#DobrogeaAcademică: Ziua Limbii Elene, sărbătorită la Academia Română
08 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3634
Marime text
În anul 2018, Parlamentul grec a hotărât ca ziua de 9 februarie, ziua comemorării poetului național Dionysios Solomos, să devină Ziua Mondială a Limbii Elene. Sărbătorită în întreaga lume la data de 9 februarie, Ziua limbii elene a fost legiferată în România începând cu anul 2018, având ca scop păstrarea tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice.
La inițiativa legislativă a deputatului Dragoș Gabriel Zisopol, președinte al Uniunii Elene din România, începând cu data de 28 iulie 2018, propunerea a devenit Legea nr. 204/2018 privind instituirea Zilei Limbii Elene și în România, în acest fel „se promovează rolul îndeplinit de limba elenă de-a lungul secolelor, limbă care a contribuit și contribuie esențial la consolidarea atât a civilizației europene, cât și a celei mondiale. Limba greacă reprezintă nu numai singura limbă europeană ce are mărturii scrise de peste patru milenii, nu doar limba în care s-au scris opera nemuritoare, ea reprezintă un întreg tezaur de simboluri, de filosofie, fără de care este greu să ne imaginăm Europa de azi”.
Ceremonia de prezentare publică a bustului filantropului grec Evanghelie Zappa
Inițiat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Ambasada Republicii Elene din România, evenimentul „Ziua limbii elene“, găzduit de Academia Română luni, 10 februarie 2020, va debuta cu ceremonia de prezentare publică a bustului filantropului grec Evanghelie Zappa (1800-1865).
Deschiderea îi va aparține acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, urmat de Sergiu Nistor, consilier Administrația Prezidențială, care va transmite mesajul ES Klaus Iohannis, președintele României, și de Dragoș-Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.
Manifestarea este onorată de prezența lui Ioannis Chrysoulakis, secretar general al Ministerului Elen al Afacerilor Externe, a ES Sofia Grammata, ambasador al Republicii Elene în România, a ES Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România, care vor rosti discursuri inaugurale. De asemenea, vor lua cuvântul acad. Doukas Kapantais, de la Academia din Atena, Irina Elisabeta Kovács, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Irina Marin Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, prof. Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale din Parlamentul României, Seferis Christodoulos, președintele Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Română, reprezentanți ai diverselor organisme de colaborare economică, științifică, culturală și sportivă româno-elene.
Începând cu ora 12:30 va avea loc o sesiune de comunicări științifice dedicate limbii elene vorbite în spațiul românesc, ca depozitar cultural și păstrător al identității elene în țările române. Vor conferenția: prof. univ. Maria Dimasi, prof. Vassilios Grammatikas, prof. univ. Mina-Maria Rusu, prof. univ. Tudor Dinu, dr. Lia Brad-Chisacof, pr. Ion Andrei Țârlescu.
Filantropul Evanghelie Zappa
Ceremonia de prezentare publică a noului bust al filantropului grec Evanghelie Zappa aduce un omagiu primului mare donator către Societatea Literară Română, devenită ulterior Academia Română. Actualul bust, opera sculptorului Ion Sideri, realizat în 2016 și donat Academiei Române de Uniunea Elenă din România, este o replică peste timp la bustul aceluiași Evanghelie Zappa, realizat în marmură, în urmă cu 153 de ani, de către renumitul Karl Storck, și dezvelit cu fast în ziua de 1 august 1867, în aceeași zi cu inaugurarea viitoarei Academii Române. Vechiul bust a constituit un omagiu al intelectualității românești de la acea vreme adus, post-mortem, operei filantropice și implicării în proiectele societății.
Evanghelie Zappa este unul dintre cei mai mari donatori ai Academiei Române aflate la începuturile sale. Donațiile filantropului s-au concretizat în sume importante, de mii de galbeni, destinate elaborării primei gramatici a limbii române, întocmirii unui dicționar românesc, realizării unor traduceri în limba națională din operele semnificative ale clasicilor literaturii universale. Sprijinul său financiar, întărit prin testamentul din 30 noiembrie 1860, s-a transformat în Fondul Zappa, din care s-au tipărit ulterior „Gramatica“ lui Timotei Cipariu și „Dicționarul“ lui Laurian-Maxim, pe a cărui copertă autorii au scris „Memoriei fericitului Evanghelie Zappa, din allu cui fondu se lucredzia și se tiparesce, se dedică acestu opu“.
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
Citește și:
#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)
#DobrogeaAcademică Declarația Academiei Române privind unitatea limbii române. „Istoria și realitatea nu pot urmări decât criteriul adevărului omenește posibil”
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii