Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Anuarul General al Dobrogei. Călăuza administrativă-comercială-industrială” „Taxele comunale” din urmă cu un veac

ro

18 Aug, 2020 00:00 1597 Marime text


Anuarul General al Dobrogei, apărut în 1925 și subintitulat „Călăuză administrativ-comercială-industrială”, este prima lucrare de acest gen apărută în provincia transdunăreană.
Prezentând cu detalii pitorești, pentru cititorul contemporan, situația economică a Dobrogei de început de secol XX, Anuarul a fost, la vremea respectivă un „îndreptar” extrem de util pentru întreprinzătorul român sau străin care făcea afaceri în zona portuară sau în comerțul en-detail din Constanța.
Autorii, I.N.Ionescu (secretar general al Camerei de Comerț) și dr.Oct.Văleanu (inspector comercial), au reușit să întocmească, în cele aproape 400 de pagini, un tablou complet al situației economice și administrative din Dobrogea, lăsând pentru posteritate o dovadă a lucrului temeinic făcut, cu responsabilitate și maximă seriozitate.
Un capitol, din care cităm mai jos doar un fragment, este dedicat „taxelor comunale”, prilej cu care aflăm ce tip de afaceri existau în Constanța anilor ’20 și cuantumurile pe care producătorii sau comercianții trebuiau să le plătească autorităților locale.
 

„Pentru tăerea vitelor destinate consumaţiunii: tauri, boi; vaci, bivoli, bivoliţe, junci, mânzaţi, mânzate şi turmaci - lei 25
Viţei şi malaci – lei 10
Berbeci, oi, ţapi, capre, miei şi iezi - Lei 6
Porci - lei 15
Asupra diferitelor localuri, după importanţa lor, socotită după valoarea locativă a acestor localuri :
a) Hotelurile Lei - 20
b) Camere mobilate – lei 10
c) Berăriile, restaurantele, cluburile, cafenelele, grădinile publice, bodegile, barurile, cofetăriile, lăptăriile (restaurantele lactate), localurile de băuturi cari servesc aperitive şi cârciumile - Lei 20
d) Magazinele cu articole de lux şi manufactură, bijuterii şi imitaţii de bijuterii, de mode, confecţiuni, blănărie, parfumerie etc, farmaciile cari vând articole de drogherie, parfumerie, pudre, săpunerie de lux şi altele, drogheriile, magazinele de porţelanuri fine şi sticlărie, de automobile şi accesorii, de automobile, de mobile fine, de covoare, de articole de artă şi antichităţi, croitoriile bărbăteşti de lux, casele de schimb şi bancă, fabricile şi atelierele de corsete, fabricile de liqueururi şi șampanie, depozitele pentru vânzări de vinuri străine şi indigene cu ridicata, coafori de dame, manechiuri, magazinele cu articole de voiaj, fabricile de spirt şi rachiuri, garderobierii de teatru şi orice spectacole, fabricile de bomboane, ciocolată. etc., ateliere de fotografii - Lei 20

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF  

 

e) Agenţiile de publicitate, de spectacole, de afaceri, magazinele de coloniale şi delicatese, de armurărie, de instrumente muzicale, de papetărie, boiangerie de lux, lustrageriile, agenţiile pentru vânzări și închirieri de imobile, pentru vânzări de bilete C.F.R şi de vagon-lits, comisionari în genere, agenții de schimb şi remizieri de bursă, societăţile anonime şi cooperativele în genere, magazinele cu maşini de scris şj birourile pentru copiat acte, marchitănii şi magazinele de ferărie, maşini agricole, unelte de viticultură şi vinicultură, magazinele  cu articole de cauciuc şi opticianii, societăţile pefrolifere, magazinele cu rame şi cu perii şi pensule, fabricile şi atelierele de umbrele, instalatorii de apă, gaz şi electricitate, postăvăriile, seminţeriile şi magazinele cu flori naturale sau artificiale, societăţile de asigurări, magazinele cu articole de menaj, depozitele de mărfuri, morile de faină, magazinele de vopselărie, lacuri, uleiuri şi produse chimice, magazinele de pirogravură, fabricile, de bere, de tricotaje, construcţiuni de fier, de brânzeturi şi lăptării, cerealiştii, stabilimente de ciment, var, cherestea, etc., fabricile de conserve, de mezeluri, de apă gazoasă, şi limonadă, magazinele de coloniale în genere, etc., etc. .-  Lei 15”

 
#citeşte mai departe în „Anuarul General al Dobrogei. Călăuza administrativă-comercială-industrială


#„Anuarul General al Dobrogei. Călăuza administrativă-comercială-industrială”


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

 
Citește și:

#DobrogeaDigitală – „Anuarul General al Dobrogei. Călăuza administrativă-comercială-industrială”: Portul Constanța, în urmă cu un veac

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii