Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:50 13 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul care a deschis Cutia Pandorei în judeţul Constanţa CJC a pierdut procesul intentat Curţii de Conturi. Prejudiciile sunt imense (document)

ro

21 Sep, 2015 00:00 3989 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa şi preşedintele CJ Constanţa au pierdut, la Curtea de Apel Constanţa, procesul intentat Curţii de Conturi a României şi Camerei de Conturi Constanţa. Judecătoarele Iuliana Mihaela Şerban, Elena Carina Gheorma şi Nastasia Cuculis au decis respingerea ca nefondată a recursului formulat de CJC şi de preşedintele CJC. Decizia este definitivă. Prin acţiunea intentată, reclamanţii contestau Decizia nr. 70/06.08.2013 şi Încheierea nr. 153/01.11.2013. Numai că acest dosar a fost suspendat în instanţă până la pronunţarea unei hotărâri definitive în dosarul 215/P/2013. Este vorba despre dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată alături de alte 18 persoane, printre care şi directori din CJC.

Citeşte şi

Lovitură de maestru marca DNA: Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în al treilea dosar. A „tras“ după el încă 18 persoane (galerie foto + documente)
 
Pe 24 februarie 2015, judecătoarea Anca Geanina Niţă, de la Tribunalul Constanţa, a decis respingerea acţiunii CJC de intervenţie în interes alăturat a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa. Pe 9 aprilie şi pe 1 iulie, CJC şi preşedintele CJ Constanţa au formulat recursuri împotriva deciziei instanţei. Nemulţumiţi de hotărâre, aceştia au formulat contestaţie la Curtea de Apel Constanţa. Miercuri, instanţa a respins contestaţiile formulate de CJC şi de preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, păstrând decizia dată de Tribunal, care a menţinut raportul Curţii de Conturi. Astfel, ceea ce a constatat Curtea de Conturi a fost validat şi de judecătorii Curţii de Apel.

Dragomir - „O să punem în aplicare hotărârea instanţei“


„Am aflat de hotărârea Curţii de Apel, aşteptăm acum să primim înscrisurile de la instanţă, probabil că nu va dura mult. Din câte ştiu eu, dacă judecătorii Curţii de Apel au formulat o decizie definitivă, nu prea există cale de atac. Asta este, o să punem în aplicare hotărârea instanţei şi a deciziei Curţii de Conturi, o să o ducem la îndeplinire şi să recuperăm prejudiciile. Noi am contestat decizia în tot, adică toate punctele stipulate în Decizia 70, pe care va trebui acum să o ducem la îndeplinire. Este vorba de raportul Curţii de Conturi făcut în anul 2013 pentru anul 2012“, a declarat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir, pentru ZIUA de Constanţa. „Probabil RAJDP a vrut să intervină ca să poată să se apere mai bine, fiind unele puncte care vizau şi regia“, a precizat Dragomir.
 
Amintim că, în perioada 13 mai - 5 iunie 2013, Camera de Conturi Constanţa a efectuat o acţiune de control la Consiliul Judeţean Constanţa. Auditorii Curţii de Conturi au stabilit atunci că Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa a avut abateri în perioada supusă verificărilor în sumă totală de 188.193.000 de lei, din care 30.524.000 de lei sunt prejudicii, iar 8.847.000 de lei - venituri suplimentare. 

Izvorul mai multor dosare

Mai exact, acest control al auditorilor Curţii de Conturi a deschis Cutia Pandorei, fiind izvorul mai multor dosare în instanţă. Multe dintre plăţile nelegale descoperite de auditori erau făcute către RAJDP Constanţa. Anul trecut, în luna martie, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJC, împreuna cu George Adrian Gâmbuţeanu, pe atunci, director general al RAJDP Constanţa, au fost trimişi în judecată de DNA. Curtea de Conturi a stabilit, la acel moment, printre alte nereguli, efectuarea unor plăţi nelegale. Sumele nu erau deloc de neglijat, fiind cifre cu multe zerouri.

Citeşte şi

Ce nereguli a găsit Curtea de Conturi la CJC Constanţa: Plăţi nelegale de milioane de lei, care vor trebui recuperate de la vinovaţi

Nu doar RAJDP-ul a intrat atunci în colimator, ci şi alte persoane ori instituţii. Auditorii Curţii de Conturi au stabilit că au fost efectuate plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând „finanţare acţiuni sportive“ numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile legii, în sumă de 13.305.000 de lei, la care s-au calculat şi dobânzi. De aceea, anul trecut, Consiliul Judeţean Constanţa a fost nevoit să dea în judecată toate cluburile şi asociaţiile sportive pe care le-a finanţat din bani publici.
Şi declinul Fundaţiei Fantasio pare să fi pornit tot atunci, când reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că CJC a cheltuit 5.095.000 de lei, plus dobânzi pentru finanţarea unor acţiuni culturale organizate de această fundaţie.

Citeşte şi

„Miştocăreala” şi Fundaţia Fantasio: Cum închide CJC gura Curţii de Conturi - „Ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii“ (document)
 
S-a rupt lanţul de iubire?: CJC a dat în judecată Fundaţia Culturală „Fantasio“
 
Şi societatea administrată de Costică Zelca - Stop SRL - se regăseşte în raportul Curţii de Conturi pe anul 2013. Astfel, atunci, auditorii au constatat că CJC a plătit 1.108.000 de lei (la care s-au calculat dobânzi de 30.000 de lei) sub formă de avans rate apartamente. Este vorba despre celebrele apartamente pentru medici situate în complexul Mamaia Summerland. Costică Zelca şi societatea în cauză au calitatea de inculpaţi în dosarul în care Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată alături de alte 18 persoane.

Citeşte şi

Rechizitoriu: Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii