Dragoș Poteleanu, fost director al CJAS Constanța, reținut de procurorii DNA pentru o presupusă mită de 57.000 euro şi 15.500 lei (documente)
Dragoș Poteleanu, fost director al CJAS Constanța, reținut de procurorii DNA pentru o presupusă mită de 57.000
04 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
5098
Marime text
Pe data de 21 septembrie, procurorii de la DIICOT au descins la Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate Constanţa, fiind vizate două persoane angajate ale instituţiei, dr. Mihaela Vrînceanu, medic şef, şi un inspector de control, Niculescu Cozeti, iată că un nou dosar al DNA de data aceasta „zguduie“ instituţiile din sănătatea constănţeană.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03.11.2015, a inculpatului Dragoș Poteleanu, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, în funcţie la data comiterii faptelor, cu privire la săvârșirea a 6 infracțiuni de luare de mită, în formă continuată (24 acte materiale).
Reamintim că la începutul lunii octombrie, prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, contractul de management încheiat între CNAS și Dragoș Poteleanu pentru exercitarea funcției de Președinte - Director general al CAS Constanța încetează ca urmare a modificării cu peste 50% a indicatorilor de performanță care au stat la baza încheierii contractului de management. Tot prin ordin al Președintelui CNAS, a fost numită să exercite cu delegare mandatul de director general al CAS Constanța Oana Irina Ioniță.
Susţinut de PSD-ul lui Mazăre
Dragoş Poteleanu a ajuns la conducerea CJAS Constanţa în octombrie 2012. Pe atunci, ministrul Sănătăţii era Raed Arafat, iar premierul României – Victor Ponta. Prin urmare, deşi este membru „cu acte“ al PNL, în postura de director al CJAS Constanţa, Dragoş Poteleanu a ajuns prin susţinerea PSD-ului, condus atunci de Radu Mazăre.Averea lui Poteleanu: Un singur apartament, cumpărat în 2012
Potrivit declaraţiei de avere, completată în anul 2015, Dragoş Poteleanu deţine un apartament de 62 mp, cumpărat în anul 2012. Acesta nu are nici terenuri, nici automobile, nici alte bunuri mobile, a căror valoare ar depăşi 3.000 de euro fiecare. La rubrica „Active financiare“ este precizat un cont curent, deschis la o instituţie bancară, în valoare de 3.000 de lei. În anul fiscal 2014, Dragoş Poteleanu a realizat venituri de 81.044 lei de la CJAS Constanţa şi 47.102 de lei de la AJOFM Constanţa, bani primiţi în urma unor hotărâri judecătoreşti). La aceste venituri se adaugă suma de 813 lei, care reprezintă indemnizaţia de membru al CA al CJAS Constanţa şi suma 503 lei, care reprezintă indemnizaţia de membru al Consiliului Consultativ al AFOFM Constanţa. Din declaraţia de interese, completată în anul 2015, aflăm că Dragoş Poteleanu nu deţine acţiuni la nicio societate comercială.Contracte, pe bandă rulantă cu primăriile din Constanţa
Potrivit declaraţiei de interese, depusă în octombrie 2010, pe atunci consilier sperior la AJOFM Constanţa, Dragoş Poteleanu, menţiona în document că societatea Prosec-Mun SRL, deţinută integral de Florin Poteleanu, născut în anul 1946, rudă de gradul I, a primit contracte de consultanţă pe probleme de securitate şi sănătate în muncă, pentru perioade de 30-90 de zile, cu mai multe primării din judeţul Constanţa: Istria, Săcele, Comana, Adamclisi, Băneasa, Oltina, Mihai Viteazu şi Gîrliciu. Toate contractele au fost încredinţate prin negociere directă, pentru sume între 3.380 lei şi 12.423,6 lei. De asemenea, şi în declaraţia de interese din 2011, acesta menţiona două astfel de contracte, încredintaţe prin aceeaşi procedură firmei Prosec-Mun SRL, pentru perioade de câte 30 de zile către primăriile Corbu şi Siliştea. Sumele primite pentru serviciile prestate au fost de 4.960 de lei, respectiv 12.328,4 lei.Despre Prosec-Mun SRL
Potrivit Registrului Comerţului, SC Prosec-Mun SRL a fost înregistrată în anul 2008 şi are sediul social în municipiul Constanţa, strada Meşterul Manole. Capitalul social este deţinut de Poteleanu Florin, născut în 1946, în Hârşova. Tot el este şi administratorul firmei care se ocupă de „alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice“.Oficial de la DNA
„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2012 – 2015, inculpatul Poteleanu Dragoș, în calitate de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, a pretins și primit de la reprezentanții unor entități medicale private (denunțători în cauză), sumele totale de 57.000 euro, 15.500 lei și servicii medicale pentru sine și rude apropiate (într-unul dintre cazuri serviciile respective s-au ridicat la suma de circa 3.000 euro). Aceste foloase necuvenite au fost pretinse și primite de către inculpat, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare fie la stabilirea, fie la majorarea plafonului suplimentar de decontare a serviciilor medicale prestate de unitățile respective. În același context și în aceleași circumstanțe, la începutul lunii octombrie 2015, inculpatul Poteleanu Dragoș a acceptat, în baza unei înțelegeri anterioare, primirea sumei de 7.000 lei de la reprezentantul unei unități medicale. Inculpatului Poteleanu Dragoș i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 04 noiembrie 2015 să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, se spune în comunicatul DNA.Bani de la CJAS Constanța pentru privați
În perioada ianuarie - decembrie 2012, 13 spitale private au primit bani de la bugetul statului. În total, în urma contractelor încheiate, CJAS Constanţa a plătit peste 31 de milioane de lei unităţilor sanitare private. Astfel, cele 13 spitale şi centre medicale private au câştigat, în intervalul ianuarie-decembrie 2012, de pe urma serviciilor prestate suma de 31.090.099 lei.
Precizăm că vom reveni cu noi amănunte privind sumele plătite de CJAS Constanţa unităţilor sanitare private în anii 2013 și 2014.
În secţiunea Documente, puteţi viziona declaraţile de avere şi interese ale lui Dragoş Poteleanu, la care facem referire în articol.
Citeşte şi:
Câţi bani au consumat spitalele private din Constanţa. Vezi cine este în topPercheziţii la medici din Constanţa. Mihaela Vrînceanu, director adjunct la CJAS, este urmărită penal! (galerie foto+video)
CJAS şi Spitalul Judeţean, zguduite de scandal şi de percheziţii: Mafia reţetelor fictive a atras medici nefrologi, farmacişti şi asistente (rechizitoriu+galerie foto)
Directorii caselor judeţene de sănătate, demişi. Dragoş Poteleanu nu ştie nimic
Ordinul a fost semnat: Oana Irina Ioniță, noul director general al CAS Constanța
Moşteniri, datorii şi venituri de sute de milioane pe lună: Averile directorilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- COTOVANU 04 Nov, 2015 09:47 Doresti un venit in plus?Poti castiga lucrand pe calculator cat vrei de acasa.Cei interesati pot trimite text info la adresa de email cotovanu.mihaela@yahoo.com