Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drama căţelului Bursuc a emoţionat o lume întreagă Reacţii fără frontiere faţă de eutanasierea căţelului în căruţ îngrijit de un om al străzii (galerie foto)

ro

04 Jun, 2015 00:00 7600 Marime text
 
Cazul lui Bursuc, „o jumătate“ de căţel, care a fost crescut şi îngrijit de un om al străzii până săptămâna trecută, când cele două suflete au fost despărţite de moartea patrupedului, a înduioşat o lume întreagă. Dincolo de comentariile care au umplut zeci de pagini de Facebook, dincolo de acţiunile întreprinse de iubitorii de animale, care au protestat în faţa Biobazei Constanţa, drama lui Bursuc a făcut înconjurul presei locale, naţionale şi chiar internaţionale. Deşi Bursuc nu mai este astăzi printre noi, căţelul din căruţ, cu ochii blânzi şi urechile blege, a atras atenţia publicului asupra a ceea ce ar trebui, de fapt, să reprezinte salvarea patrupedelor abandonate.

O primă reacţie - promptă - venită din partea autorităţilor locale îi aparţine chiar viceprimarului cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, care a precizat că vor fi luate măsuri şi vor fi întreprinse controale. „Poziţia mea fermă: dezavuez «canicidul», dezavuez violenţa de orice formă şi sunt împotriva capturării violente a câinilor comunitari. Este o problemă oarecum împărţită ca responsabilitate. Pentru a afla exact cum stă situaţia, am dispus declanşarea unei anchete. Voi aplica întocmai prevederile legale, iar cei vinovaţi vor plăti“, a declarat acesta, luni, la sfârşitul şedinţei de Consiliu Local. „De asemenea, voi solicita companiei ce are contract cu municipalitatea să normalizeze comunicarea cu cetăţenii, să organizeze târguri de adopţii, aşa cum este normal, să normalizeze modul de adopţie a câinilor comunitari, sau, în caz contrar, reziliem contractul. Nu sunt un susţinător al deciziilor radicale, dar dacă aşa ne tratăm câinii comunitari, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“, a spus Făgădău. Declaraţiile sale au venit la scurt timp după ce mai mulţi iubitori de animale au mers în faţa Adăpostului animalelor fără stăpân din Constanţa pentru a cere explicaţii referitoare la eutanasierea de îndată a lui Bursuc.


Ecouri de peste hotare
Există chiar şi o petiţie online - „Punishment for the ones who killed the dog with a walking trolley! / Să fie pedepsiţi cei care au ucis câinele în cărucior!“, semnată deja de aproximativ 1.500 de persoane din întreaga lume. „Ceea ce s-a întâmplat este un act de cruzime gratuită, pentru care autorităţile sunt responsabile şi trebuie să plătească“, susţine Laura Vitriuc, într-un comentariu la această petiţie. „Stop Killing Dogs / Opriţi uciderea câinilor!“, spune şi Kerstin Söderlind, din Suedia. „J'espère que ces gents la, qui ont arrachés ce loulou à sont maitre, seront sévèrement punis, ainsi que ce veterinaire vereux qui l'a assassiné! Je ne m'en remet pas de cette cruauté!!! J'en pleure encore!!! Je m'imagine a la place de ce pauvre homme qui aimer sont chien plus que tout... c'est ignoble!!!! VOUS ETES IGNOBLES DOGS CATCHERS ET VETERINAIRE VEREUX ASSASSINS / Sper că aceşti oameni, care au smuls căţeluşul de la stăpânul său, vor fi aspru pedepsiţi, la fel şi veterinarul nemilos care l-a asasinat. Nu pot să îmi revin din cauza acestei cruzimi şi încă plâng! Mă imaginez în locul acestui biet om care şi-a iubit câinele mai mult decât orice... este dezgustător. Sunteţi nişte hingheri dezgustători“, spune, într-un comentariu la aceeaşi petiţie, Josy Baroux, din Franţa.

„Căţelul era bolnav incurabil când a ajuns la noi“
Medicul veterinar Constantin Samara, cel care a luat decizia eutanasierii lui Bursuc, a declarat că, pentru patruped, aceasta era varianta cea mai indicată. „Căţelul era bolnav incurabil când a ajuns la noi. Deşi era conştient, acesta nu reacţiona la toţi stimulii, prezentând răni infectate pe piele. Era în stare foarte gravă. Nu a fost nevoie de analize microscopice pentru a ne putea da seama de starea de sănătate a căţelului. Fiecare animal, aşa cum a fost şi cazul acestuia, nu trebuie lăsat să se chinuie“, a spus medicul veterinar Constantin Samara.

Reacţia IPJ - „Acest căţel, categoric, nu făcea parte din categoria câinilor periculoşi“
Ca reacţie la acest caz, Mihai Petre, preşedintele Asociaţiei M10 Constanţa, a postat pe pagina sa de Facebook: „Bursuc a fost ridicat în baza unei sesizări întocmite de, atenție, Inspectoratul Județean de Poliție (!!!) și Asociația Chinologică Hobby Constanța și semnată, în numele celor două instituții, de un domn, Zeadin Murat.“
„Noi avem mai multe protocoale cu ONG-urile. Avem un astfel de protocol şi cu Asociaţia Chinologică Hobby. De altfel, am avut mai multe acţiuni împreună în ceea ce priveşte câinii periculoşi. Acest căţel, categoric, nu făcea parte din categoria câinilor periculoşi. Dânsul (n.r. - Zeadin Murat) chiar s-a implicat în acţiunile de protecţie a animalelor şi sunt sigur că şi de această dată a avut cele mai bune intenţii“, a declarat comisarul-şef Adrian Rapotan, adjunctul şefului IPJ Constanţa.

„Dacă este un parteneriat, obligatoriu documentul trebuia semnat de ambele părţi. Dar eu nu am în faţă documentul, aşa că nu pot spune cu certitudine despre ce este vorba“, a adăugat acesta, referitor la sesizarea înaintată serviciului de ecarisaj de către Zeadin Murat.

„Cei de la ecarisaj au cerut sprijinul poliţiştilor“
Cât despre însemnările făcute pe marginea subiectului de un agent al Poliţiei Locale, am încercat să aflăm mai multe detalii de la şeful Poliţiei Locale Constanţa. „Poliţia Locală nu a primit nicio sesizare. Patrula de poliţişti se afla în zona de patrulare, iar cei de la ecarisaj au cerut sprijinul poliţiştilor, întrucât căţelul era însoţit de un bărbat care devenise violent, avea un picior de scaun în mână şi nu îi lăsa să ia animalul“, a declarat directorul executiv al Poliţiei Locale Constanţa, Daniel Bratu.

Facem precizarea că am încercat din nou să luăm legătura cu reprezentanţii SC Puppy Vet SRL, firma care se ocupă de animalele fără stăpân din Biobaza Constanţa, însă ni s-a spus că reprezentanţii firmei sunt plecaţi la Tulcea şi că vor reveni cu un telefon peste câteva zile.

„Sper că se va face dreptate de data aceasta, ne-am săturat să vedem atâta suferință, maltratare, înfometare... nu mai rezistăm. Pentru ce trebuie să îndure atâtea aceste suflete nevinovate? Această poveste recunosc că mi-a zdrobit sufletul din mine. Aţi întrecut orice limită şi acum încercaţi să dregeţi ce??? Această crimă, pentru ca altfel nu se poate numi, va avea ecou în toată lumea şi sper ca până la capăt sa învingă adevărul“, scrie o persoană, pe pagina de Facebook a Primăriei Constanţa.


„Există 0 șanse că un animal să supraviețuiască pe domeniul public“
„Nu pot exista decât două legi, una a CAPTURĂRII - ridicare, cazare, eutanasiere - și RETERITORIALIZARE, adică lăsarea câinelui în teritoriu până la dispariţia sa naturală. Nu există o a treia cale, deci capturăm aceste animale sau le lăsăm pe străzi. Sterilizarea este o falsă soluție, pentru că poți controla eventual sterilizarea străzilor, dar este aproape imposibil de verificat spațiul privat. Masa de câini din teritoriu se va umple treptat prin abandon, până când se va ajunge la suprapopulare, ca în anii 2008-2013. Oprirea abandonului e o utopie, nu o realitate. Europa are o rată aproape constantă de abandon - țările europene au între 60.000 și 100.000 de animale abandonate anual - însemnând că, din păcate, abandonul nu poate fi oprit. Rata de eutanasiere în Europa este impresionantă, continuă de zeci de ani și va continua. În Europa, eutanasierea animalelor fără stăpân e considerată o acțiune umană, pentru că pe străzi aceste animale au 0 șanse de supraviețuire. Asta pentru că europenii nu construiesc cuști ilegale, nu aduc la 6 dimineaţa găleți de plastic cu biscuiți înmuiați în supă și nu decupează peturi pentru apă. Există legi drastice, legi care există și la noi, în țara lui «așa vrea mușchiul meu». Legal vorbind aceste animale vor muri de frig, de foame și de sete, deoarece spațiul verde din jurul blocului, strada sau parcul sunt SPAȚII PUBLICE, unde nu se pot depozita deșeuri menajere. Infecția prin fecale nu afectează doar oamenii, ci și câinii. Prin fecale se poate infecta o întreagă stradă de animale - câinii miros frecvent solul - și știm din anii precedenți câtă mizerie a existat pe spațiul verde. Din fericire nu doar serviciile de ecarisaj intră în ecuație, ci și serviciile de sănătate publică, care pot fi notificate atunci când există o infecție cu resturi menajere. Autoritățile care mențin spațiile publice pot ridica acele cuști și cutii de carton infecte, iar dacă spațiul este un pericol pentru sănătate atunci se pot aplica amenzi usturătoare. Legal vorbind există 0 șanse că un animal să supraviețuiască pe domeniul public“, spune cineva într-un comentariu pe un site de socializare.

„Ce repede s-a autosesizat domnul "primar'' Făgădău când este vorba despre animale fără stăpân. Dar la plângerile depuse la primărie de locatarii din zonă cartierului Henri Coandă de ce nu se ocupă? Regretabil ce s-a întâmplat cu acel cățel, dar regretabilă este și situația din zona Galeriilor Soveja, str.Tulcei, Tomis 3,Tomis Nord“, sesizează altcineva.

„Dacă acel câine a ajuns bătut la ecarisaj, numai hingherii l-au adus în acea situație. Omul acela nu i-a făcut rău niciodată. În schimb peste tot în țară hingherii maltratează câinii pe care îi prind“.

„Mi-am recuperat câinele traumatizat și speriat
„Dacă folosești antetul mai ales al poliției pentru a atrage efecte juridice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare. El spune că din greșeală a folosit acel antet. Dar dacă îl avea și l-a folosit, înseamnă că l-a folosit și cu alte ocazii. Toți cei care au primit de la acest individ adrese semnate în nume propriu cu antetul poliției să comunice de urgență pe facebook pe grupurile dedicate protecției animalelor. Se vor face demersurile necesare pentru a fi deferit justiției. Vom merge până la a cere demisia polițiștilor direct la președinție în cazul în care poliția nu-i va deschide dosar penal pentru ceea ce a făcut“, se arată indignată o altă persoană.

„Mi-au luat câinele din fața porții dimineață la ora 5, chiar din fața mea. Îi dădusem drumul pe stradă câteva minute, așa cum fac și ceilalți vecini. La un moment dat, au tăbărât pe el vreo 4 haidamaci cu fețe de recidiviști, deși era un câine de talie mijlocie spre mare, blând și jucăuș, l-au făcut covrig, l-au vârât într-o plasă și l-au băgat în dubă. N-am să uit niciodată cât de îngrozit era și cum schelălăia disperat. Degeaba i-am rugat să-mi lase câinele, mi-au râs în față și dacă mai insistăm mai aveau puțin și mă luau la bătaie. În viața mea nu am simțit atâta neputință și umilință. Mi-au spus că trebuia să-l țin în leșa (câinele avea zgarda lui iar eu eram la câțiva pași de el. M-am urcat repede în mașină și m-am dus după ei în speranța că voi putea să-mi recuperez cățelul. Nici gând să înduplec pe cineva, așa că m-am dus direct la biobază. Acolo mi-au spus să revin pe la ora 13. Am revenit la oră 13. În fața biobazei era plin de persoane care, ca și mine veniseră să-și revendice propriile animale de companie. Printre ei și vecinul meu. Mi-am recuperat câinele traumatizat și speriat, după ce mi-au făcut pentru el act de adopție. A murit după câteva luni din cauza unei discopatii severe. Îi afectaseră iremediabil coloana atunci când l-au ridicat și l-au băgat cu forța într-o plasă cu un diametru mult mai mic decât talia lui. Gradat nu a mai putut să-și miște picioarele din spate, apoi nu s-a mai putut mișca deloc. Am asistat neputincioși la toată suferința lui, până când s-a stins“.

„Peste tot, numai abuzuri“ / „Eutanasia, nu în Romania!“

„Foarte INTERESANT domnule Murat, cum apar ACUM în declaraţiile dumitale ELEMENTE din examenul medical... care l-a condamnat pe Bursuc la Moarte, și care NU coincid cu oamenii care îl vedea ZI de ZI... foarte interesant... și totuși la ce ORĂ ai trimis sesizarea către Biobază? și cum? prin email? prin fax? Înainte de orele 10 dimineață în 27 mai? sau DUPĂ ? Sincer ? Asociația "Hobby" ar trebui să-ți spună La Revedere...“

„Europarlamentarul Ștefan Eck s-a întâlnit astăzi 2 iunie cu dl. Orban IMPORTANT, poate află și Primarul Constanței și cei de la ecarisaj..."Ilustrativ pentru efectele negative antrenate de această lege este "cazul Bursuc", căţelul paralitic îngrijit de un om al străzii și ucis de hingherii care, pentru a-l captura, au coborât în canalul unde patrupedul locuia împreună cu stăpânul. Deși animalul nu prezenta niciun pericol social, fiind plimbat cu ajutorul unui cărucior pentru câini handicapați confecționat chiar de stăpânul său, a fost ucis de veterinar la scurt timp după "capturare", sub umbrela legii.“

„Așa ceva nu este posibil, este ceva macabru, rog că cei vinovați să fie pedepsiți în cel mai rău mod cu putință pt fapta lor!

„M-a frapat ceva pe documentele date de primărie, agentul ăla care a făcut raportul la DOUĂ ZILE după tragedie, scrie că Bursuc a fost ridicat în jur de 10 dimineață ? La ce oră a primit ecarisajul sesizarea trimisă de Dl. Murat ? Cum a fost trimisă ? prin email ( pe email se poate vedea ora la care a fost primită ) prin fax ? ( și la fax se poate vedea oră ) prin poștă normală ÎN NICI un caz. Sau a fost dusă personal la ei de dl. Murat, la oră 8 dimineață ?????????? Evident că absolut toate documentele prezentate de ecarisaj că justificare a UCIDERII lui Bursuc trebuie puricate la sânge...“

„NU va lăsați oameni BUNI ! Nu va lăsați... Aici trebuie o investigație LA SÂNGE, și vinovații (de la hingheri la veterinar la DL. MURAT ) să fie pedepsiți....România este singura țara din lume unde oamenii străzii NU AU DREPTUL la un animal de companie, este STRIGĂTOR la CER.... În Nord America, NU numai că au acest drept dar sunt susținuți de organizații continentale...http://www.petsofthehomeless.org/ Știu autoritățile române ( sau mă rog, hingherii care mai nou FAC LEGILE ) că până și veterani de război ajung în situația de a trăi pe stradă și AU CÂINI ?????? Ce i s-a întâmplat acestui OM DE OMENIE din Constanța și cățelușului lui este ODIOS, de un SADISM care întrece orice imaginație...VA rog să vizitați pagină asta de internet și să aflați că au filiale în toate statele americane și în Canada....Din NOU, HINGHERII ROMÂNIEI ne-a făcut țara de HULA LUMII“.

Totodată, pe pagina de Facebook Sesizări şi Răspunsuri Ecarisaj Constanţa au apărut reacţii ale oamenilor. Ortografia le aparţine celor care au postat. „Sper că se va face dreptate de data această,ne-am săturat să vedem atâta suferința,maltratare,înfometare...nu mai rezistăm.Pt ce trebuie să îndure aceste suflete nevinovate?Dar această poveste recunosc că mi-a zdrobit sufletul din mine.Ați întrecut orice limită și acum încercaţi să dregeți ce???Această crimă ,pt că altfel nu se poate numi ,va avea ecou în toată lumea și sper că până la capăt să învingă adevărul“.

„Eu sunt sigură ca nu vor plăti legal pt ceea ce au făcut. Vor inventa dovezi, și chiar dacă se va dovedi ca sunt vinovați de moartea câinelui, în tara asta nu am văzut nici măcar un singur caz soluționat favorabil, indiferent de câte dovezi și plângeri s-au făcut. Dar sper să își primească cu toții pedeapsa de la viață când se așteaptă mai puțin. Sunteți niște brute inumane, toți care lucrați în ecarisaje. Sa va fie rușine! Dacă ați acționat corect multe întrebări puse aici puteau primi răspuns imediat. Aveți nevoie de timp ca sa puteți mușamaliza porcăria făcută“.

„Lecție de viață! Un om al străzii renunță la mâncare pentru a-și hrăni câinele!! -Ei sunt Liviu și Bursuc! Om și câine, cei mai buni prieteni. Amândoi au fost bătuți de soartă, iar asta i-a unit. Va vine să credeți sau nu, în ciuda greutăților, acest bărbat se consideră cel mai norocos din lume. Cățelul, care nu are mai mult de 5 luni, este motivul pentru care Liviu se trezește în fiecare dimineață gata să mute munții din loc pentru a primi un colț de pâine pentru camaradul sau. Dar Liviu mai are un câine! Pentru că, unde e loc de unul, pot fi și doi. Vulpoiul, cum îi spune, a avut cândva un stăpân, dar care a preferat să-l abandoneze.

O singură privire și cățelandrul Bursuc este trup și suflet lângă stăpân. Bărbatului i se umplu ochii de lacrimi când își amintește cum l-a salvat din gura altor câini. Rămas paralizat, omul nu l-a abandonat. Ba chiar, puținii bani pe care i-a primit din mila trecătorilor i-a strâns și i-a făcut cățelului un cărucior.

Chiar dacă nu este convins că va rezista gerului de iarnă, Liviu știe cu certitudine un singur lucru: câinele este sufletul lui și totodată motivul pentru care stăpânul adoarme de multe ori flămând, în ghena dezafectată. Și chiar dacă fiică lui, acum în vârstă de 27 de ani îl mai ia câteodată pe la ea, bărbatul stă cu sufletul la gură când credinciosul cățel rămâne al nimănui.

Nu există constănțean care să nu întoarcă privirea după omul străzii și câinele lui. Așa, sărman și ponosit, bărbatul este un exemplu pentru cei din jur. Iar dacă românii nu iau inițiativă ca să ajute bieții câini, iată că un ajutor a venit tocmai de peste hotare, din Anglia. Acolo, o doamnă care îngrijește câini cu probleme i-a propus lui Liviu să i-l trimită pe Bursuc. Bărbatul n-a stat prea mult pe gânduri: a refuzat categoric!

În Constanța, peste 300 de câini sunt strânși de pe străzi, zi de zi, și duși apoi la Biobaza Constanța. Deși cățeii își așteaptă cu nerăbdare un stăpân, puțini sunt cei care călca pragul adăpostului.”

 „Observ că folosiți argumentul că acel om, Liviu, își bătea câinele. Nu cred asta nicio secundă. Hingherii l-au ucis pe Bursuc, probabil că mengele a terminat . Aia cum vor plăti? Eu așa știu: greșești, plătești!“

 „Mda, se declanșează o ancheta minunata, cum a fost cea în care angajații au fost filmați bătând câinii. Se vor da sancțiuni disciplinare, adică apa de ploaie, hai și un minus 10% la salariu pt măcelar, și gata, ne închideți gura. Poate de data asta presiunea mediatică o sa dea rezultate mai bune, și o sa primească toți cei implicați pedepse mai aspre, așa cum merită!” 

Citeşte şi: Anchete după eutanasierea căţelului Bursuc. Decebal Făgădău - „Dacă aşa tratăm câinii, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“ (documente+galerie foto) 
 
Viceprimarul Decebal Făgădău solicită o anchetă. Protest pentru căţelul Bursuc la Constanţa (video) 
 
Povestea lui Bursuc, câinele eutanasiat, va fi spusă din nou! Constănțenii sunt așteptați mâine dimineață, la Biobază! 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • OPRITI CENZURA COMENTARIILOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08 Jul, 2015 20:34 Administrator ziuaconstanta.ro: Va rugam sa consultati regulile de postare a comentariilor.
  • Mira 05 Jun, 2015 16:13 Multumim ZiuaConstanta ! Pastrati presiune pe autoritati...DAR, ce fac hingherii din Constanta la TULCEA ???????? scrie in articol de faptul ca iar au fost contactati de "Ziua" si li s-a spus ca sunt plecati la Tulcea.Captureaza catei acolo si ii aduc la Constanta ? AU contract si cu primaria din Tulcea ? pentruca NU stiu daca legea le permite asa ceva primariilor..
  • Nu va rezista 05 Jun, 2015 11:10 Legea Cernea impune ca toata presa sa dea materiale despre caini, deci vom ajunge usor la o suprasaturatie. Oamenii s-au schimbat foarte mult, nu mai vor mizerie, mirosuri, boli si in niciun caz nu mai vor concertele nocturne care durau de la zece seara la patru dimineata. Daca se adopta nu cred ca legea va rezista mai mult de 3 ani. De fapt depinde cat de repede se umplu strazile.
  • E interesant 05 Jun, 2015 11:00 Mi-as dori sa se introduca legea Cernea pentru cativa ani, pentru ca oamenii nu mai au memorie. Au uitat cum era in 2012. Nu-i nimic, vom face un ocol de cativa ani sa ne amintim, in special Bucurestiul, care a cam uitat. Pe urma vom arunca orice lege a reteritorializarii la lada de gunoi a istoriei.
  • Nu-i problema, inca vreo 6 ani pana la o noua lege 05 Jun, 2015 10:54 Problema e ca acest Bursuc e folosit pentru a se adopta o lege absurda - care presupune ca trebuie sa fii muscat cu... martori -, o lege despre care lumea nu stie mare lucru. Ne vom intoarce in cativa ani in situatia 2008-2014. Ne intoarcem insa cu experienta de acum. Presa stipuleaza intotdeauna subiectele emotionale. Cainii produc acum incarcatura emotionala, dar cand vor reveni pe strada va incepe spirala muscaturilor si presa va considera asemenea subiecte mult mai importante. Cat despre un nou deces... nici nu vreau sa ma gandesc. Bucurestiul va da ca de obicei tonul. Acum Bucurestiul are rata 0 de muscaturi, dar in 2014 depasea media unor tari ca Franta sau UK. Din cum merg lucrurile probabil ca e doar o problema de timp ca Bucurestiul sa se intoarca la situatia 2008-2014. Acum Bucurestiul se bucura de aerul curat al strazilor, de iarba verde, de lipsa fecalelor, de strazile pe care poti merge cu bicicleta. Situatia va fi totusi interesanta. Presa are un aport minim. Acum exista net, exista telefoane mobile, oricine devine media cu un telefon si o pagina de FB. Bucurestiul a uitat cum era in 2008-2014, dar isi va aminti peste un an sau doi, cand situatia va deveni din nou insuportabila.
  • Gigi 04 Jun, 2015 11:19 Domnul Rapotan isi da cu parerea de intentiile lui Murat cand ancheta in curs de desfasurare? Foarte interesant