Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 18 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dreptul la ajutor de încălzire 2024-2025 Câți bani primesc românii și ce documente sunt necesare

ro

18 Sep, 2024 14:40 261 Marime text
Sezonul rece se instalează în România și din ce în ce mai mulți români se gândesc serios la problema încălzirii. Unii au nevoie de ajutorul statului, un sprijin vital pentru pensionarii cu venituri reduse.

Acest ajutor permite beneficiarilor să-și gestioneze mai ușor cheltuielile legate de facturile la gaze, lemne sau alte surse de încălzire, contribuind astfel la creșterea confortului termic în perioada iernii.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a anunțat o măsură importantă pentru pensionarii ale căror pensii au fost recalculate. El a transmis că aceștia vor continua să primească ajutorul pentru încălzire, chiar dacă veniturile lor au crescut în urma recalculării pensiilor.

Ciolacu a subliniat că sumele rezultate din recalculare nu vor fi luate în considerare la stabilirea drepturilor de ajutor pentru încălzire, fiind valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Prin această măsură, Guvernul dorește să se asigure că un număr cât mai mare de pensionari vor putea beneficia în continuare de acest sprijin, scrie stiripesurse.

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Cine primește ajutor de încălzire și câți bani primesc românii în funcție de venituri

În iarna 2024-2025, pensionarii care primesc ajutor pentru încălzirea locuinței vor continua să beneficieze de acest sprijin financiar. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat că ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie – inclusiv energie termică, gaze naturale, energie electrică și combustibili solizi – va fi acordat în continuare celor care au beneficiat de acest sprijin.

Nivelul ajutorului variază în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie sau pe persoană singură:

-Mai mic de 200 lei: 100%

 
 

-Între 200,1 lei şi 320 lei: 90%

-Între 320,1 lei şi 440 lei: 80%

-Între 440,1 lei si 560 lei: 70%

-Între 560,1 lei şi 680,1 lei: 60%

-Între 680,1 lei si 920 lei: 50%

-Între 920,1 lei şi 1.040 lei: 40%

 

-Între 1.040,1 lei şi 1.160 ler: 30%

între 1.160,1 lei şi 1.280 lei: 20%

Între 1.280,1 lei si 1.386 lei (pe membru de familie): 10%

Între 1.280,1 lei si 2.053 lei (pentru persoană singură): 10%

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe baza unei dispoziţii emise de primar, iar beneficiarii trebuie să furnizeze corect toate informaţiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor si bunurile deţinute.

Acte necesare

1. Cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţită de documentele doveditoare

2. Documente de identitate titular şi membrii (B.I., C.I., C.I.P., P, P.S.T., P.S.P., D.I.);

3. Copie factura energie termică, gaze naturale, energie electrică;

4. Acte doveditoare privind locuinţa:

– Contract de vânzare-cumpărare;

– Contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere sau cu clauză de habitaţie;

– Contract de închiriere;

– Contract comodat;

– Certificat de moştenitor/act succesiune;

– Împuternicire notarială întocmită de proprietarul locuinţei sau de titularul contractului de închiriere, ori de reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 16 ani;

– Titularii trebuie să facă dovada legală a gospodăririi separate (factură de curent electric, factură de gaze, factură de apă) în situaţia în care la o adresă locuiesc mai multe familii;

– Adeverinţă de la Asociaţia de Proprietari/Locatari din care să rezulte numele, prenumele, persoanelor înregistrate în cartea imobilului şi care figurează la cotele de întreţinere; codul radet; adresa de e-mail a asociaţiei;

– Alte documente, după caz.

5. Acte doveditoare privind componenţa familiei:

– Copie act de identitate solicitant şi ale tuturor membrilor familiei care au vârsta peste 14 ani (B.I., C.I., C.I.P.);

– Copie certificate de naştere ale copiilor pâna în 14 ani;

– Copie certificat de căsătorie;

– Hotărâre de divorţ/act notarial – dacă este cazul.

– Declaraţie pe propria răspundere că persoanele sunt despărţite în fapt – dacă este cazul.

– Certificat de deces – dacă este cazul.

– Copie hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare a copilului sau încuviinţare a adopţiei, Hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului privind măsura de plasament familial al minorului, Decizia Directorului General al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau Hotărârea Judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgenţă/Hotărârea Judecătorescă de instituire a tutelei/curatelei sau, după caz, Dispoziţia Autorităţii tutelare, potrivit legii şi dacă este cazul.

– Alte acte doveditoare privind componenţa familiei, după caz;

6. Acte doveditoare privind veniturile:

– Adeverinţa de salariat pentru toţi membrii familiei, din care să reiasă venitul net obţinut în luna anterioară depunerii cererii, valoarea bonurilor de masă sau menţiunea că nu se primesc bonuri, prime, indemnizaţii de hrană etc.

– Copii taloane pensie (pentru toate tipurile de pensie)/adeverinţă de la Casa de Pensii din luna anterioară depunerii cererii;

– Adeverinţă eliberată de Casa de Pensii din care să reiasă dacă figurează cu dosar de pensie, dacă este cazul;

– Copie talon de plată a indemnizaţiei de şomaj şi/sau venitul lunar de completare a şomajului;

– Copii talon alocaţie de stat, plasament sau alte indemnizaţii, din luna anterioară depunerii cererii;

– Copii taloane indemnizaţie handicap sau orice alte indemnizaţii acordate conform legii, venit din luna anterioară depunerii cererii;

Venituri realizate din arendare, dobânzi bancare, înstrăinare de bunuri etc., dacă este cazul; (în funcţie de veniturile obţinute, vor putea fi solicitate la depunere acte suplimentare, de exemplu: un extras de cont pentru luna în care se depune cererea pentru a constata dacă persoana sau familia deţine un depozit bancar cu valoare mai mare de 3000 lei).

Persoanele apte de muncă, ce nu realizează venituri din salariu sau din alte activitaţi, au obligaţia de a prezenta o adeverinţă care să ateste că sunt înregistrate în evidenţă agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

7. Alte documente doveditoare:

-Declarație GDPR

-Persoanele care deţin autoturisme – copie carte autoturism /talon autoturism (din care să reiasă anul de fabricaţie al autoturismului);

– Pentru persoanele care solicită ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică, contract de debranşare energie termică/gaze naturale sau adeverinţă eliberată de către administraţia blocului, în care să se specifice că încălzirea locuinţei se face cu energie electrică;

– Orice alte documente solicitate, după caz.



Citește și

Tribunalul Constanța achiziționează lucrări de reparații și modernizare a instalației de încălzire a clădirii Judecătoriei Medgidia! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii