Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:31 16 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Anii de studii universitare intră la vechimea în muncă?

ro

15 Nov, 2024 09:04 672 Marime text

Sursa foto:Pexels

În ce condiții sunt considerate vechime în muncă perioadele de studii universitare?

Legea pensiilor nr. 360/2023 reprezintă cadrul normativ care recunoaște perioadele de studii universitare ca vechime în muncă. Aceste intervale temporale sunt încadrate în categoria „perioadelor asimilate”, beneficiind de un statut special în sistemul de pensii publice.

 

Conform art. 3 din actul normativ antemenționat, conceptul de„stagiu de cotizare” înglobează atât perioadele contributive, cât și cele asimilate și cele necontributive. În această configurație, timpul petrecut pe la facultate poate fi valorificat, cu condiția respectării unor condiții. Art. 14 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2023 stipulează expres că sunt luate în considerare exclusiv studiile urmate la forma de învățământ cu frecvență sau de zi, finalizate prin obținerea unei diplome de licență, master sau doctorat.
 

Totuși, pentru asigurații care au obținut calificări prin absolvirea mai multor instituții de învățământ superior, legiuitorul a instituit o limitare. Astfel, în cazul absolvirii mai multor instituții de învățământ superior sau a mai multor cicluri de studii de același nivel, se poate valorifica o singură perioadă de studii de același nivel, la alegerea beneficiarului. De exemplu, o persoană care a absolvit două facultăți va opta pentru recunoașterea vechimii aferente doar a uneia dintre ele.
 

În aplicarea acestor prevederi se va ține cont de principiul non-suprapunerii, potrivit art. 14 alin. (3) din Legea nr. 360/2023. Ca atare, perioadele de studii nu pot fi cumulate cu stagii de cotizare realizate simultan. Astfel, în situația în care un student a desfășurat și activități profesionale în timpul facultății, contribuind la sistemul de asigurări sociale, se va lua în considerare exclusiv perioada contributivă efectivă din activitatea profesională.
 

Începând cu data de 1 septembrie 2024, momentul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, sfera studiilor recunoscute s-a extins, incluzând atât ciclul de licență, cât și programele de master și doctorat. Această recunoaștere este condiționată de respectarea cerințelor privind forma de învățământ și obținerea diplomei corespunzătoare, pe care le-am enumerat anterior.
 

Pentru monitorizarea și verificarea vechimii acumulate, Casa Națională de Pensii Publice a implementat o platformă digitală accesibilă asiguraților. După parcurgerea procedurii de înregistrare și autentificare, beneficiarii pot consulta în timp real situația perioadelor asimilate și contributive înregistrate în evidențele sistemului public de pensii.
 

Așadar, anii de studenție pot fi considerați vechime în muncă, cu excepțiile prevăzute de lege. Prin posibilitatea adăugării acestora la stagiul contributiv pentru pensionare, cu limitările prevăzute de lege, se recunoaște importanța formării academice în contextul profesional.

Citește și:  Drepturile tale. Ce drepturi au angajații care lucrează afară în frig?

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii