Drepturile tale Ce este deducerea personală la salariu. Ce este și cine o poate solicita?
Drepturile tale: Ce este deducerea personală la salariu. Ce este și cine o poate solicita?
30 Oct, 2024 12:42
ZIUA de Constanta
493
Marime text
- Deducerea personală la salariu este reglementată de art. 77 Cod fiscal, potrivit căruia aceasta se acordă numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, pentru fiecare lună a perioadei impozabile în limita venitului impozabil lunar realizat.
- De deducerea personală de bază poate beneficia angajatul care are un venit lunar brut cu cel mult 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut pe economie.
O formă de ajutor financiar acordată de Guvern anumitor categorii de persoane fizice este deducerea personală. Cei care beneficiază de deducere personală plătesc un impozit mai mic la stat, deci obțin un salariu net lunar mai mare.
Această facilitate fiscală este reglementată de art. 77 Cod fiscal, potrivit căruia aceasta se acordă numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază, pentru fiecare lună a perioadei impozabile în limita venitului impozabil lunar realizat.
Potrivit reglementărilor fiscale, deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară.
De deducerea personală de bază poate beneficia angajatul care are un venit lunar brut cu cel mult 2.000 de lei peste nivelul salariului minim brut pe economie. Această deducere se acordă atât angajaților care au persoane în întreținere, cât și celor care nu au persoane întreținute.
În categoria persoanelor întreținute intră: soţia/soţul; copii cu vârsta până la 18 ani; alţi membri de familie/rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.
Pentru ca un contribuabil să poate beneficia de deducerea personală de bază, trebuie ca veniturile impozabile şi neimpozabile ale persoanelor întreținute să nu depăşească lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Nu se iau în calcul anumite venituri expres prevăzute de legea fiscală, cum ar fi de exemplu pensiile de urmaş, bursele primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat sau premiile obţinute de sportivii medaliaţi la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice/paralimpice.
Cu toate acestea, nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 m2 în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 m2 în zonele montane, chiar dacă venitul lor nu ar depăși lunar procentul de 20% amintit mai sus.
În ceea ce privește deducerea personală suplimentară, aceasta este un ajutor adițional de care beneficiază două categorii de angajați: persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani; părinții care au copii cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, scrie Legal Badger.
Formula de calcul deducere personală 2024
Deducerea personală de bază se stabilește potrivit unui tabel cuprins la art. 77 din Codul fiscal. Acest tabel prevede procentul cu care se diminuează baza impozabilă a angajatului. Procentul aplicat diferă în funcție de venitul peste salariul minim brut obținut în concret, precum și în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținerea angajatului.
De exemplu, în cazul unui angajat al cărui salariu brut este 5.000 de lei și are 2 persoane în întreținerea sa, procentul cu care se diminuează baza impozabilă va fi 16,5% din venitul brut realizat, adică 825 lei. Noua bază impozabilă, după deducerea personală, va fi astfel de 4.175 lei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Drepturile tale: Cum poți obține pensia în România. De la stagiul minim de cotizare la cumpărarea vechimii
Drepturile tale: Cât costă o zi de concediu la un salariu minim pe economie?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii