Drepturile tale Cine nu trebuie să poarte centură de siguranță?
Drepturile tale: Cine nu trebuie să poarte centură de siguranță?Ca regulă generală, conducătorii și pasagerii autovehiculelor care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță sunt obligați să le poarte. Sistemele de siguranță omologate asamblate în autovehicule mențin persoana în poziție, în caz de impact, diminuând riscul unor prejudicii fizice grave, scrie Legal Badger.
Astfel, art. 36 alin. (1) din Codul rutier reglementează obligația potrivit căreia „Conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere și persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice, cu excepția cazurilor prevăzute în regulament.”Mai mult de atât, alin. (1^1) al articolului antemenționat stabilește în sarcina conducătorilor de autovehicule, având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță, de a informa pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.
Totodată, în privința minorilor, aceștia fie vor purta centurile de siguranță, fie vor fi transportați în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate potrivit regulamentului de aplicare a Codului rutier. În consecință, „conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față, în condițiile prevăzute în regulament.” Totuși, copiii cu vârsta de peste 3 ani și cu o înălțime de până la 150 cm vor putea fi transportați în autovehicule neechipate cu sisteme de siguranță, ocupând orice alt loc decât cel de pe scaunul din față, potrivit art. 36 alin. (1^3) din Codul rutier.
Prin urmare, potrivit art. 97 alin. (4) din regulamentul de aplicare a Codului rutier, „Se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:
a)conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
e)instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.”
Se impune o mențiune în cazul persoanelor care suferă de o afecțiune ce determină contraindicația purtării centurii de siguranță. Este necesar ca acestea să aibă și să poarte asupra lor un certificat medical valid, care să specifice explicit atât contraindicația, cât și perioada de valabilitate. Pentru a fi conform, mențiunea va trebui să vizeze una dintre afecțiunile aprobate conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.246/2007 și să respecte modelul standard stabilit prin același ordin.
Afecțiunile medicale prevăzute în Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.246/2007 vizează doar transportul în autovehicule cu o capacitate mai mică de 3,5 tone și includ:
- sindroame hemoragipare sau tumorale abdominale;
- leucemii acute şi cronice;
- mielom multiplu;
- limfoame maligne;
- ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
- status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, 3 luni postoperator;
- By-pass extraanatomic axilo-femural;
- Pace-maker cardiac recent montat;
- afecţiuni acute ale sânului;
- obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.
Citește și
Drepturile tale Decontarea abonamentului la sala de sport
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp