Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drepturile tale Cine plătește concediul de maternitate?

ro

22 Sep, 2024 10:53 900 Marime text
Sursă foto - Pixabay.comConcediul de maternitate reprezintă un drept fundamental al femeilor salariate, reglementat prin Ordonanța de urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Acest tip de concediu are rolul de a oferi mamelor timpul necesar pentru pregătirea anterioară nașterii, respectiv pentru recuperarea în urma nașterii, precum și pentru îngrijirea nou-născutului în primele săptămâni de viață.

Conform art. 23 alin. (1) din OUG 158/2005, concediul de maternitate se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. Acesta este împărțit în două componente principale: concediul pentru sarcină și concediul pentru lăuzie.
 
Conform, art. 24 alin. (1) din același act normativ, concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere. Această distribuție permite viitoarei mame să se pregătească adecvat pentru naștere și să se recupereze ulterior.

Legea oferă flexibilitate în ceea ce privește modul de utilizare a acestor zile. Conform art. 24 alin. (2) din OUG 158/2005, cele două perioade de concediu pot fi compensate între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea beneficiarei. Totuși, există o limitare, respectiv, durata concediului de lăuzie trebuie să fie de cel puțin 42 de zile calendaristice.

Beneficiarele acestui drept sunt, femeile asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005 definește categoriile de persoane asigurate, incluzând:
  • persoanele care realizează venituri din activități bazate pe contracte individuale de muncă, raporturi de serviciu, acte de detașare sau statute speciale prevăzute de lege;
  • persoanele care obțin în România venituri de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene în domeniul securității sociale.
  • beneficiarii de indemnizație de șomaj.
Este important de menționat că legea prevede și situații speciale. Astfel, femeile care nu se mai află în una dintre categoriile de asigurați menționate anterior, din motive neimputabile lor, pot beneficia de aceleași drepturi dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Totodată, conform art. 24 alin. (3), persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină, scrie Legal Badger.

În cazul unor situații, cum ar fi nașterea unui copil mort sau decesul acestuia în perioada concediului de lăuzie, art. 24 alin. (4) din OUG 158/2005 garantează acordarea indemnizației de maternitate pe toată durata concediului prevăzut inițial.
 

Cine plătește concediul de maternitate?


Potrivit legii, pe durata concediului de maternitate, se acordă o indemnizație menită să compenseze pierderea temporară a venitului salarial. Art. 25 alin. (1) din OUG 158/2005 stabilește cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate la 85% din baza de calcul prevăzută de art. 10 din ordonanță. Pentru majoritatea beneficiarelor, aceasta reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, cu o limită superioară de 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Pentru persoanele cu un stagiu de asigurare mai mic de 6 luni, dispozițiile art. 10 alin. (6) și (7) prevăd utilizarea mediei veniturilor lunare realizate sau, după caz, a venitului lunar din prima lună de activitate sau de asigurare.

În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizație de șomaj, baza de calcul se determină ca medie a veniturilor brute lunare reprezentând indemnizația de șomaj din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, cu aceeași limită de 12 salarii minime brute pe țară lunar.

În ceea ce privește plata acestei indemnizații, art. 25 alin. (2) din OUG 158/2005, stipulează că „indemnizația de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”. 

Pentru situațiile în care, din motive neimputabile acesteia, beneficiara nu mai are calitatea de asigurat la momentul nașterii, dar beneficiază de drepturile conferite de OUG 158/2005, indemnizația se achită tot din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul caselor de asigurări de sănătate unde medicul de familie al acesteia are încheiată convenție. 

În aceste cazuri, baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat.

Citește și 

Drepturile tale TVA vânzare teren
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii