Drepturile tale Problema chiriașilor care nu plătesc chiria
Drepturile tale: Problema chiriașilor care nu plătesc chiriaCum rezolvi rapid problema chiriașilor care nu vor să plece sau nu îți plătesc chiria?
Procedura evacuării este modalitatea prin care, orice proprietar al unui imobil poate a înlătura chiriașul din spațiul locativ sau persoanele care nu au avut niciodată dreptul de a-l utiliza.Conform Codului de Procedură Civilă, ocupantul reprezintă: „oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului”, iar locatarul reprezintă „ locatarul principal, chiriaş sau arendaş, sublocatarul sau un cesionar al locatarului, indiferent dacă persoana care solicită evacuarea este locatorul sau sublocatorul ori dobânditorul imobilului”, scrie Legal Badger.
Procedura evacuării vine în ajutor atunci când chiriașul sau altă persoană refuză să părăsească imobilul, deși aveți un motiv întemeiat să-i solicitați să elibereze imobilul, cum ar fi:
- Contractul de închiriere a ajuns la termen și nu se prelungește automat;
- În cazul contractului de închiriere încheiat pe durată nedeterminată, proprietarul are dreptul de a-l denunța prin notificare, respectând termenul de preaviz prevăzut de art. 1824 din Codul civil, și poate cere evacuarea chiriașului la finalul acestei perioade, dacă acesta refuză să elibereze imobilul;
- Nerespectarea de către chiriaș a obligațiilor contractuale, precum neplata chiriei, neîntreținerea imobilului în stare bună sau încălcarea oricărei alte obligații prevăzute în contract care duc la încetarea acestuia;
- Situațiile de forță majoră;
- Evacuarea chiriașului se poate face și în vederea predării imobilului noului proprietar, în urma vânzării, și poate fi solicitată chiar de către acesta, dar numai dacă în clauzele contractuale este prevăzută vânzarea ca o cauză de încetare a contractului;
- Încetarea din orice motiv a dreptului de folosință sau de posesie pe care ocupantul imobilului îl are în baza oricărui alt contract;
- În cazul persoanelor care nu a beneficiat niciodată de un drept de folosință a spațiului, ci îl ocupă clandestin, fără acord.
Pentru a iniția procedura specială de evacuare, proprietarul are obligația de a notifica în scris chiriașul sau ocupantul cu privire la intenția sa de a solicita evacuarea, precizând motivele acesteia și termenul în care trebuie să părăsească imobilul, care este de 30 de zile pentru chiriaș și de 5 zile pentru ocupantul fără drept.
Conform art. 1.040 alin. (1) din Codul de Procedură Civilă: „Dacă locatarul sau ocupantul care a fost notificat în condiţiile prezentului titlu a părăsit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare. În caz contrar, sunt incidente dispoziţiile prezentului capitol”.
Imobilul este considerat părăsit atunci când locatarul sau ocupantul, precum și persoanele aflate sub controlul acestora, au încetat activitatea economică, au încetat să folosească imobilul, au returnat cheile acestuia sau au ridicat echipamentele, mărfurile sau alte bunuri mobile din incinta imobilului.
În cazul în care chiriașul sau ocupantul fără drept nu se conformează solicitării, proprietarul are dreptul de a introduce o acțiune în instanță la judecătoria în a cărei circumscripție se află imobilul, pentru a obține o hotărâre de evacuare.
Judecarea cererii de evacuare se desfășoară în regim de urgență. În cazul în care instanța dispune evacuarea chiriașului sau a ocupantului.
Citește și: Are voie proprietarul să intre în apartament, fără să anunțe chiriașul?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp