Elevii și-au scos testele de salivă la vânzare pe internet. Ce firme au câștigat contractele cu Ministerul Educației
Elevii și-au scos testele de salivă la vânzare pe internet. Ce firme au câștigat contractele cu Ministerul
07 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2778
Marime text
- Mai mulți elevi și-au scos testele de salivă la vânzare, pe Internet
- 70 de milioane de teste vor fi necesare pentru acoperirea testărilor pentru primul semestru
Elevii din România au primit testele de salive, care nu sunt, desigur, obligatorii după cum a precizat recent și ministrul Educației Sorin Câmpeanu, care face apel la natura responsabilă a părinților și elevilor.
Însă, cum românul s-a născut inventiv, mai mulți tineri au profitat de primirea testelor gratuite pentru a dezvolta „mici afaceri”. Așa au apărut anunțurile pe platformele de vânzare online cu teste de salivă pentru depistarea COVID-19, la prețuri de 50 de lei sau chiar 75 de euro, după cum reiese din imaginea de mai jos.
Mai mult, elevii nu au semnat pentru primirea testelor după cum ne-au relatat câțiva părinți din Constanța. Educatorii le-au pus direct în rucsacurile celor de la grădiniță, părinții aflând abia acasă că au fost distribuite. „Am găsit în gentuța copilului testele și nu știam de ele. Noroc că am văzut ulterior pe grupul de Whatsapp că ne-a anunțat doamna”, ne-a spus o mămică din Constanța.
De altfel, de luni, 6 decembrie a.c., a început oficial testarea elevilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara săptămânile anterioare că „Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face. Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare”.
Amintim că Inspectoratul Școlar Județean Constanța a distribuit în cursul zilei de 26.11.2021, la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” Constanța, un număr de 247.000 de teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru 230 de unități de învățământ.
La nivelul județului Constanța, în majoritatea unităților de învățământ s-a optat pentru testare la domiciliu, cu excepția a 4 instituții școlare în care testarea se va realiza într-o formulă combinată, atât în instituția școlară, cât și la domiciliul elevilor.
Firmele care au livrat testele
Opt firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare. Mai exact, vineri a fost semnat acordul cadru pentru Lotul 2 care are 11,1 milioane de teste de salivă și termen de livrare în 10 zile, iar luni va fi semnat acordul cadru pentru Lotul 3 care numără în total 12,5 milioane de teste, conform Edupedu.ro.
La Lotul 1 au câștigat 3 firme care au vor livra 9 milioane de teste. Astfel, totalul de teste care va ajunge în școli este de 32,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul senestrului I.
Lotul 2 a fost atribuit către DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste, Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste, IossocialMedia – 4 milioane de teste, MCM EVA – 3.2 milioane de teste.
Lotul 3 a fost atribuit către Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste, Diomedica&Proton – 3 milioane de teste, Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste, Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste.
Conform edupedu.ro, Lotul 1 a fost atribuit către Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste, Medpark BV – 3 milioane de teste și Eva Healthcare SRL – 1 milion de teste.
Dintre firmele menționate mai sus, în evidență iese Viggo Fashion Internațional, firmă din București, cu sediul pe Lascăr Catargiu, conform confidas.ro. Amintim că Viggo Fashion International SRL, producător de costume şi haine made to mesure pentru bărbaţi, un brand lansat de Ionuţ Marin şi Cătălin Botezatu, a câştigat, în 2020, un contract de 54 mil. lei pentru furnizarea a 500.000 de combinezoane şi un altul în valoare de 33 mil. lei pentru 1,75 milioane de viziere de protecţie. Asociat unic al firmei este Ionuț Marin.
DDS Diagnostic este o firmă din București, Sector 3, de pe strada Segovia, cu peste 6.600 de contracte publice. Asociați în firmă sunt Dana Stan, Marius Bostan și Alin Valentin Angheluță.
Doctor Swiss este o altă firmă din Capitală, controlată de Bogdan Gabriel Manole și Diana Manole. Firma a mai avut alte 19 contracte cu statul, pe puțin.
IossocialMedia, o altă filmă din București, Sector 1, care în 2020 a fost pe pierdere. Nu a mai avut contracte publice, fiind controlată de Mihail Lala și Mihail Cristinel Lala.
MCM EVA, o altă firmă din Capitală, are peste 500 de contracte publice, cu o cifră de afaceri de 84 milioane de lei. Acționari sunt Janosevic Drăgan, cu cetățenia în Serbia-Muntenegru și EDM Recycling SRL, firmă din Chiajna.
Eva Healthcare este o firmă din Ilfov, sat Dobroești. Asociat unic și administrator este Claudia Adina Andrei. Înainte a purtat numele de EvaTech Electonics, firmă care apare în investigația RISE Project – „În bârlogul traficanților de măști”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Discuții contradictorii între părinți - „O să-i spun copilului meu să stea departe de copilul tău netestat!“. Care este poziția oficială ISJ Constanța (FOTO+VIDEO)
Sorin Cîmpeanu, demonstrație de utilizare a testelor antigen pe baza de salivă (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii